Akár már a nyitányon eldőlhet válogatottunk sorsa

Hatalmas lehetőség előtt áll a magyar jégkorong-válogatott a Ljubljanában kedden kezdődő divízió I/A besorolású világbajnokságon. Az ukrajnai háború okozta átszervezés miatt a torna létszáma és erőssége is csökkent, ám ugyanúgy az első kettő helyezett jut fel az elitbe, mint korábban. A közelmúlt eredményei ugyanakkor óvatosságra is intenek. Nagyon leegyszerűsítve a mieink sorsát lényegében eldönti a Koreai Köztársaság elleni mai nyitómeccs.

2022. 05. 03. 6:56
PAPP Kristóf; Kim, Szang Vuk
Budapest, 2022. április 28. A koreai Kim Szang Vuk (b) és Papp Kristóf a Magyarország - Koreai Köztársaság jégkorong vb-felkészülési mérkőzésen, a Vasas Jégcentrumban 2022. április 28-án. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrajnai háború miatt a februárban a pekingi olimpián ezüstérmes Oroszországot, valamint a szintén a sportág élmezőnyéhez tartozó Fehéroroszországot is kizárták az idei elit, régi terminológiával, A csoportos világbajnokságról. Helyükre a divízió I/A-ból, régi nevén a B csoportból Franciaországot és Ausztriát léptették fel, az itteni hatos mezőnyt viszont nem töltötték fel teljesen, csupán Litvániát irányították ide a harmadik vonalból. A mezőnyt így – a világranglistán elfoglalt helyezés sorrendjében – az alábbi öt csapat alkotja: Szlovénia (19.), Koreai Köztársaság (20.), Magyarország (21.), Románia (23.), Litvánia (24.).

Ebből az is kitűnik,

a szigorúan vett papírforma nem ígéri a magyar válogatott feljutását.

Leegyszerűsítve úgy kalkulálhatunk, hogy a szlovének még mindig jobbak nálunk – az igazán izgalmas, bár nehezen megválaszolható kérdés az, vajon miért –, a román és a litván együttesnél viszont mi vagyunk erősebbek, tehát a feljutás rögtön a Korea elleni, mai nyitómeccsen eldőlhet.

Az ázsiaiak elleni örökmérleg határozottan felénk billen (13 győzelem, 4 vereség, 1 döntetlen), csakhogy a legutóbbi két világbajnoki mérkőzést egyaránt a dél-koreaiak nyerték meg (2017-ben Kijevben 3-1-re, 2019-ben Nur-Szultánban pedig 5-1-re).

Korea még a 2018-as phjongcshangi téli olimpiára készülve sokat áldozott a hoki fejlesztésére, s több észak-amerikai játékost is honosított. Ezek többsége ugyan már nem vállalja a válogatottságot, sőt visszavonult, de a gyors, dinamikus játékra épülő ­ázsiai hoki általában nincs ínyére a magyaroknak. Intő körülmény az is, hogy a vb előtti utolsó felkészülési mérkőzésükön a mieink éppen a koreaiaktól kaptak ki 4-2-re; véletlenül sem alárendelt játékkal, sőt, de a végeredmény mégiscsak vereség.

Simpson: Nem automatizmus a feljutás

– Mindenkinek fel kell fognia, hogy ez nem automatizmus – mondta a feljutásról Sean Simpson, a magyar válogatott kanadai szövetségi kapitánya. – A torna öt csapata közül a miénk a harmadik legjobb a világranglista alapján, azaz az előttünk lévők közül valakit meg kell előznünk. A felkészülés során játszottunk Szlovéniával és Dél-Koreával is, és bár kikaptunk, hasznunkra vált mindkét mérkőzés.

A kapitány hangsúlyozta, hogy elégedett a felkészüléssel, igaz, a teljes vb-csapattal csak az utolsó héten tudott együtt dolgozni, mert előtte a Fehérvár és a Ferencváros bejutott az osztrák bajnokság, illetve az Erste-liga döntőjébe, Sebők Balázs pedig a finn bronzmérkőzésen játszott.

– Ezek komoly eredmények a magyar hokinak, még akkor is, ha a válogatott függ a klubcsapatok playoff-szereplésétől. Edzőként lépésről lépésre gondolkodom, a realitás talaján állok, így dolgozom, és ezzel a hozzáállással, remélem, hogy jó tornánk lesz. Napról napra fejlődünk. Szükség lesz a fegyelmezettségre, szervezetten kell játszanunk mind a négy mérkőzésen – tette hozzá Simpson.

A legnagyobb gond az, hogy a magyar sport általános körülményeihez illeszkedve immár a magyar jégkorongban is ideális feltételekkel az eredményesség – legalábbis a férfiszakágban – nem tart lépést. Ki ne tudná, 2009 után 2016-ban szerepelt az elitben Magyarország.

A 2016 előtti és utáni évek azonban jelentős eltérést mutatnak. 2016 előtt szinte minden évben versenyben voltunk a feljutásért, 2016 után viszont kétszer is (2017, 2019) ötödikek lettünk csupán egy-egy győzelemmel.

Egyetlen siker természetesen most is csak a bennmaradáshoz elég. A bizonytalanságot növeli, hogy az elmúlt két évben a koronavírus-járvány miatt törölték a divízió I/A világbajnokságot. Még a járvány kitörése előtt a mieink ugyan bravúros eredményként eljutottak az olimpiai selejtező utolsó fázi­sáig, ott azonban gyengének találtattak. A sportág általános kritikája, hogy az elmúlt években nem robbant be a legjobbak közé igazán meghatározó ifjú játékos, így továbbra is inkább a rutinos hokisoknak kell húzni a csapat szekerét.

Ezért is komoly érvágás, hogy sérülés miatt a válogatott három alapembere – Bartalis István, Galló Vilmos, Stipsicz Bence – nem szerepelhet Ljubljanában, a 2016-ban Szentpétervárott berobbant kapus, Vay Ádám pedig eltűnt a sportág radarjáról. Érdemi erősítést két honosított játékos – Scott Macaulay és Rasmus Kulmala –, valamint Hetényi Zoltán reaktiválása jelent, aki hat év után szerepel ismét világbajnokságon.

Olyan a helyzet, mint a 2016 előtti években többször is. Jó eséllyel egyetlen mérkőzés dönt a feljutásról. Ez persze nem jelenti azt, hogy a Korea elleni találkozóval máris véget ér a vb.

A magyar csapat menetrendje

Kedd: Magyarország–Koreai Köztársaság 15.30
Szerda: Magyarország–Litvánia 15.30
Péntek: Szlovénia–Magyarország 19.00
Vasárnap: Magyarország–Románia 15.30.

A Sport 1 mindegyik mérkőzést élőben közvetíti.

Borítókép: Fej fej mellett a koreaiakkal (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.