A tartalékos olasz válogatottól jobb félni, mint megijedni

Egyrészt a regnáló Európa-bajnok lesz a magyar labdarúgó-válogatott következő ellenfele a Nemzetek Ligája A divíziójában, ami félelmetesen hangzik. Másrészt az olasz válogatott az Eb-arany után nem tudott kijutni a katari vb-re, éppen generációváltáson megy keresztül, és még sérülések, botrányba hajló ügyek is hátráltatják.

2022. 06. 06. 6:57
Italy v Germany UEFA Nations League football match
Italy v Germany-UEFA Nations League Fotó: ISABELLA BONOTTO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly az év egyik legnagyobb meglepetése volt, hogy Olaszország lett az Európa-bajnok. Igazán senki sem várta Roberto Mancini csapatának a sikerét, az azóta eltelt időszakban pedig nagy pofonokat kellett kiállnia a válogatottnak.

Legalább olyan váratlan volt, hogy nem jutott ki a csapat a katari vb-re, mint maga az Eb-arany. Csak a meglepetés iránya nagyon nem mindegy. Úgy is felfoghatjuk, hogy iszonyatos pechsorozat vezetett az olaszok kudarcához, hiszen a selejtezőkön Jorginho mindkét Svájc elleni meccsen elhibázott egy büntetőt, emiatt kényszerültek egyáltalán pótselejtezőre Manciniék.

Aztán a pótselejtezőn az olaszok hiába támadták végig az Észak-Macedónia elleni meccset, képtelenek voltak a kapuba találni, a hazai pályán elszenvedett 1-0-s fiaskó pedig azt jelentette, hogy történetük során először két egymást követő vb-re sem jutottak ki, hiszen a 2018-as oroszországi tornáról is hiányoztak.

Mancini maradt a posztján, vállalta, hogy új csapatot épít. Mivel a vb-re nem kell készülni, a Nemzetek Ligája feladata elsősorban az, hogy a szövetségi kapitány fiatalokat építsen be a válogatottba.

Az Eb-győztes csapat ikonját, Giorgio Chiellinit múlt szerdán az Argentína elleni Interkontinentális szuperkupán búcsúztatták el a válogatottól. Nem volt szép búcsú: Lionel Messiék 3-0-ra megverték az olaszokat a két kontinens bajnokainak az összecsapásán.

Italy v Germany - UEFA Nations League
Az olaszok nagyot küzdöttek a németek ellen az új korszak első meccsén Fotó: Isabella Bonotto

Nem csak Chiellini kiesése miatt tűnik tartalékosnak a magyarok ellen készülő olasz keret. A Serie A gólkirálya, Ciro Immobile (Lazio) és az Eb-arany egyik legfőbb sikerkovácsa, Federico Chiesa (Juventus) sérülés miatt nincs a csapatban. 

Hasonló okból vagy egyéni megállapodás miatt Marco Verratti (PSG), Federico Bernardeschi (Juventus), Lorenzo Insigne (Napoli), Moise Kean (Juventus) és Jorginho (Chelsea) sem fog a magyarok ellen pályára lépni.

Botrány is nehezítette Mancini dolgát. Az AS Roma csatára, Nicoló Zaniolo, aki a góljával eldöntötte a Konferencia-liga döntőjét a Feyenoord ellen, állítólagos nőügy miatt maradt ki a csapatból a laziós Mattia Zaccagnival egyetemben. Pikáns: utóbbi az előbbi volt párjától vár gyermeket.

Mindennek következtében az olasz válogatott az NL-csoportkör első fordulójában hat újoncot avatott a németek ellen 1-1-re végződött meccsen szombaton. Figyelembe véve a Mancini-csapat felállását, a döntetlent sikerként könyvelték el.

– Csak saját magunkra kell koncentrálnunk – jelentette ki a szövetségi kapitány. – Bíznunk kell abban, hogy ezek a fiatal srácok gyorsan felnőnek a feladathoz. Egy eredmény semmin sem változtat. Nagyon hosszú út áll előttünk.

Nations League - Italy - Germany
Az egyik újonc, Wilfried Gnonto fog kezet a német Ilkay Gündogannal Fotó: Federico Gambarini

Az olaszok egyik debütánsa és legújabb reménysége a mindössze 18 éves Wilfried Gnonto volt, aki a svájci FC Zürich támadója. Papíron sztárcsapat otthonában lép pályára együttese, de szűk értelembe vett sztárjátékos csak Leonardo Bonucci (Juventus) és Gianluigi Donnarumma (PSG) lehet majd a pályán.

Az Anglia elleni budapesti győzelem után Cesenában ránézésre könnyebb ellenfél vár a magyar válogatottra, de ez nem jelenti azt, hogy maga a feladat nem lesz nehezebb, hiszen az olasz csikók motivációját aligha kell feltekerni. Ezt a németek is megtapasztalták.

Nemzetek Ligája, A divízió, 3. csoport, 2. forduló, keddi program: Olaszország–Magyarország 20.45 (tv: M4 Sport), Németország–Anglia 20.45 (tv: Spíler 2). A csoport állása: 1. Magyarország 3 pont, 2. Németország 1 (1-1), 3. Olaszország 1 (1-1), 4. Anglia 0.

Borítókép: Az AS Roma középpályása, Lorenzo Pellegrini ünnepli a gólját a német válogatott ellen szombaton (Fotó: Federico Gambarini)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.