Egy Ferrari lángokban, a másik a hazai pályáján győzte le a Red Bullt

Charles Leclerc a Formula–1-es Osztrák Nagydíjon háromszor is megelőzte Max Verstappent, végül a futamgyőzelmet is megszerezte vasárnap. A holland lett a második, míg Lewis Hamiltont intették le a harmadik helyen.

2022. 07. 10. 16:35
Ferrari's Monegasque driver Charles Leclerc celebrates winning the Formula One Austrian Grand Prix on the Red Bull Ring race track in Spielberg, Austria, on July 10, 2022. (Photo by Johann GRODER / various sources / AFP) / Austria OUT Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

(Red Bull) a szombati sprinten folytatta győzelmi szériáját Ausztriában. A címvédő tavaly mindkét futamot megnyerte Spielbergben, az idei miniversenyen pedig míg a két Ferrari egymással csatázott, addig a holland meglógott tőlük, és simán győzött. Charles Leclerc, Carlos Sainz (mindkettő Ferrari), George Russell (Mercedes), Sergio Pérez (Red Bull), Esteban Ocon (Alpine), Kevin Magnussen (Haas) és (Mercedes) szerzett még pontot szombaton, egyben ez volt a rajtsorrend a vasárnapi Osztrák Nagydíjon is.

Verstappen és Leclerc simán eljött a futam rajtjánál, mögöttük Russell néhány pillanatra a pályát elhagyó Sainz elé került, de a spanyol visszavette tőle a helyét. A Mercedes pilótája ezután Pérezzel csatázott, aminek ütközés lett vége – a mexikói megjárta a kavicságyat, és visszaesett az utolsó helyre, Russell pedig öt másodperces időbüntetést kapott.

Leclerc nem szakadt le Verstappentől, olyannyira, hogy a 10. körben csak egy hajszál választotta el őket az ütközéstől. A Ferrari versenyzője két körrel később gyönyörű manőverrel Verstappen elé került, a holland ezek után kihajtott a bokszba új gumikért.

Hamilton a sprintfutamhoz hasonlóan ismét a Haasokkal harcolt, mindkettőt megelőzte, majd Verstappennel is egymásra akadtak, de ebből a csatából a Red Bull versenyzője került ki győztesen.

Leclerc a 26., Sainz a 27. körben cserélt kerekeket. Verstappen átmenetileg visszavette a vezetést, de Leclerc rohamtempóban dolgozta le a hátrányát, és a 33. körben játszi könnyedséggel ment el riválisa mellett.

A második sor kerékcsere után ugyanez a forgatókönyv játszódott le: Verstappen pünkösdi királyságának Leclerc vetett véget az 53. körben, Sainz néhány másodperc lemaradással követte őket. 

A spanyol pilóta az 57. körre megérkezett a címvédő nyakára, támadásra azonban már nem jutott ideje. A Ferrari motorja ugyanis felmondta a szolgálatot, lángok csaptak fel belőle.

Virtuális biztonsági autó következett, Leclerc és Verstappen ezt kihasználva kihajtott a bokszba. A holland a friss gumikon sem tudott közelebb kerülni Leclerc-hez, a monacói simán behúzta a győzelmet, Verstappen lett a második, Hamilton pedig megörökölte Sainztól a harmadik helyet. Russell, Ocon, Mick Schumacher (Haas), Lando Norris (McLaren), Magnussen, Daniel Ricciardo (McLaren) és Fernando Alonso (Alpine) futott be még pontszerző helyen.

A száguldozás két hét múlva Franciaországban folytatódik.

 Végeredmény, Osztrák Nagydíj, Spielberg (71 kör, 306,452 km, a pontszerzők):
 1. Charles Leclerc (monacói, Ferrari) 1:24:24.312 óra
 2. Max Verstappen (holland, Red Bull) 1.532 másodperc hátrány
 3. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 41.217 mp h.
 4. George Russell (brit, Mercedes) 58.972 mp h.
 5. Esteban Ocon (francia, Alpine) 1:08.436 perc h.
 6. Mick Schumacher (német, Haas) 1 kör h.
 7. Lando Norris (brit, McLaren) 1 kör h.
 8. Kevin Magnussen (dán, Haas) 1 kör h.
 9. Daniel Ricciardo (brit, McLaren) 1 kör h.
10. Fernando Alonso (spanyol, Alpine) 1 kör h.
leggyorsabb kör: 1:07.275 perc (Verstappen)

A vb-pontversenyek állása 11 futam után (még 11 van hátra):

versenyzők:
 1. Verstappen 208 pont
 2. Leclerc 170
 3. Sergio Pérez (mexikói, Red Bull) 151
 4. Carlos Sainz Jr. (spanyol, Ferrari) 133
 5. Russell 128
 6. Hamilton 109
 7. Norris 64
 8. Ocon 52
 9. Valtteri Bottas (finn, Alfa Romeo) 46
10. Alonso 29
11. Magnussen 22
12. Ricciardo 17
13. Pierre Gasly (francia, Alpha Tauri) 16
14. Sebastian Vettel (német, Aston Martin) 15
15. Schumacher 12
16. Cunoda Juki (japán, Alpha Tauri) 11
17. Csou Kuan-jü (kínai, Alfa Romeo) 5
18. Alexander Albon (thaiföldi, Williams) 3
19. Lance Stroll (kanadai, Aston Martin) 3

csapatok:
 1. Red Bull 359 pont
 2. Ferrari 303
 3. Mercedes 237
 4. Alpine 81
 5. McLaren 81
 6. Alfa Romeo 51
 7. Haas 34
 8. Alpha Tauri 27
 9. Aston Martin 18
10. Williams 3
 

Borítókép: Charles Leclerc nyerte az Osztrák Nagydíjat (Fotó: Johann Groder/EXPA/APA/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.