Luis Suárez a szív szavát, nem pedig a pénz szagát követte

Sokan már biztosra vették, hogy az Atlético Madridtól távozó Luis Suárez az Egyesült Államokban folytatja a pályafutását, de végül úgy döntött, hogy hazaigazol az uruguayi Nacionalba, karrierje első profi klubjába.

Magyar Nemzet
2022. 07. 27. 8:24
null
Uruguay's Luis Suarez celebrates after defeating Peru during the South American qualification football match for the FIFA World Cup Qatar 2022 at the Centenario Stadium in Montevideo on March 24, 2022. (Photo by Matilde Campodonico / POOL / AFP) Fotó: Matilde Campodonico / POOL / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kétszeres európai aranycipős Luis Suárez szerződése az előző idény végén lejárt az Atléticóval, és minden jel arra mutatott, hogy Gareth Bale-t és Giorgio Chiellinit követve ő is az észak-amerikai profi ligában (MLS) szereplő Los Angeles FC-ben köt ki.

Ebben a biztosnak tűnő forgatókönyvben hozott váratlan csavart Suárez Twitter-videója, melyben bejelentette, hogy előszerződést kötött a Nacionallal. A végleges megállapodást a napokban kötik majd meg a felek, de az már eldőlt, hogy a 34 éves csatár hazatér a montevideói klubhoz.

Suárez 16 évet töltött Európában, a hosszú kaland előtt egyetlen szezont töltött el a Nacional első csapatában, a 2005–2006-os idényben 34 meccsen 12 gólt ért el az együttes mezében, aztán Hollandiába, a Groningenhez szerződött 800 ezer eurós összegért cserébe.

Az uruguayi csatár 2001-ben, 14 éves korában került a Nacional utánpótlásába, amelyben végigjárta  a ranglétrát és 18 évesen debütált a profik között. Érdekesség, hogy Suárez azért akart mindenáron Európába szerződni, mert az akkori barátnője, későbbi felesége, Sofia Balbí egy évvel korábban Barcelonába költözött, és Suárez közelebb akart kerülni hozzá.

Azt talán még ő sem hitte volna akkor, hogy egy napon Barcelona a közös otthonuk lesz, és pályafutása a legsikeresebb időszakát a katalán fővárosban tölti majd.

Pedig így lett. Suárez egy év után már az Ajaxhoz került a Groningentől 7,5 millió euróért. Amszterdamból 2011-ben vitte el a Liverpool már 26,5 millióért, 2014-ben pedig a Barcelona 81,72 milliót fizetett ki érte. Suárez először a Liverpool mezében volt európai aranycipős 2014-ben, de két évvel később már a Barcelona játékosaként lett a kontinens legjobb góllövője.

A Barcával négyszer volt spanyol bajnok, és főszereplője volt a klub legutóbbi, 2015-ös triplázásának, közte a BL-győzelem megszerzésének. 2020 nyarán azért igazolt a rivális Atlético Madridba, mert a katalánok akkori edzője, Ronald Koeman már nem számolt vele. Suárez a rá következő idényben bizonyította, hogy ez hiba volt: 2021-ben 21 góllal zárt a La Ligában és spanyol bajnoki címet ünnepelt.

Az előző idénye már mérsékeltebb sikereket hozott Diego Simeone csapatában, és a szerződése lejártával szabadjára engedték. Suárez most valóra válthatja gyerekkori álmát: a Nacional játékosaként készülhet a katari világbajnokságra az uruguayi válogatottal.

Borítókép: Luis Suárez (Fotó: Matilde Campodonico/Pool/AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.