Az angolok is beadták a derekukat, változtatások a Premier League-ben

Változtatásokban bővelkedik az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság, azaz a Premier League új idénye, amely péntek este a Crystal Palace–Arsenal (0-2) mérkőzéssel rajtolt el. Az új játékosok, edzők, csapatok mellett a szabályokon is ráncfelvarrást végeztek. Ami állandó, hogy a szakértők úgy vélik, ezúttal is a Manchester City és a Liverpool küzdhet meg a bajnoki címért. Mi a „nagy hatos” többi tagjáról sem feledkeztünk meg.

2022. 08. 06. 8:21
Bayern Munich v Manchester City - Pre-Season Friendly Erling Haaland
GREEN BAY, WISCONSIN - JULY 23: Erling Haaland of Manchester City celebrates after scoring their team's first goal during the pre-season friendly match between Bayern Munich and Manchester City at Lambeau Field on July 23, 2022 in Green Bay, Wisconsin. Justin Casterline/Getty Images/AFP (Photo by Justin Casterline / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP) Fotó: Getty Images via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt fél évtizedben állandósult a Premier League-ben, hogy a Manchester City vagy a Liverpool közül került ki a győztes. Ez a két csapat végzett többnyire az első két helyen (két alkalommal a Manchester United furakodott be a második helyre), az égszínkékek négyszer, a Vörösök egyszer lettek bajnokok az elmúlt öt évben, kétszer pedig mindössze egy pont döntött Pep Guardioláék javára, miképpen legutóbb is. A szigetországi szakértők többsége idén is e két klub versenyfutására számít a bajnoki címért. Bár a szezonbéli első erőfelmérőt, az angol szuperkupát a Liverpool egy hete 3-1-re megnyerte a City ellen, Angliában inkább azt valószínűsítik, hogy utóbbi szerzi meg a kilencedik titulusát, mintsem a Mersey-partiak a huszadikat. Utóbbi feltételezéssel Jürgen Klopp is egyetért.

– Hatalmas csata lesz a bajnoki címért, hiszen ez a Premier League. Nem tudom, hogy kik lesznek versenyben, de várhatóan ismét a City lesz a bajnok – vélekedett a Liverpool menedzsere, majd csapata céljairól is beszélt: – Ez egy évben sem változik, a legfontosabb, hogy kvalifikáljuk magunkat a Bajnokok Ligájába, ami már éppen elég nehéz feladat. Ha pedig ezt sikerül elérni, és ezek után még van időnk a bajnoki címért is harcba szállni, akkor azt is megtesszük.

Nehéz megítélni, hogy a két klub játékoskerete erősödött vagy gyengült-e. A Cityhez Kalvin Phillips (Leeds), illetve az eddig minden csapatánál szárnyaló (Dortmund) érkezett, és Guardiola néhány csereemberétől szabadult meg: Gabriel Jesus és Olekszandr Zincsenko az Arsenalhoz került, pedig a Chelsea-hez. A Liverpool is igazolt egy gólvágót Darwin Núnez (Benfica) személyében, az uruguayi mellett két fiatal reménység, Fábio Carvalho (Fulham) és Calvin Ramsay (Aberdeen) csatlakozott a Vörösökhöz. Divock Origi (AC Milan), Takumi Minamino (Monaco) és Neco Williams (Nottingham Forest) távozott a klubtól a nyáron, de a fő érvágást Sadio Mané (Bayern München) búcsúja jelenti, aki az elmúlt hat évben tevékenyen hozzájárult Kloppék sikereihez.

 

Az előző idényben hatalmas volt a szakadék az első kettő és az üldözőik között (a harmadik Chelsea tizennyolc ponttal zárt a második Liverpool mögött). A lemaradás csökkentése érdekében három londoni csapat is nagyon aktív volt az átigazolási piacon. A Chelsea-nek a védelme mellett a támadószekciója megerősítésére is szüksége volt, mivel Romelu Lukaku (Inter, kölcsönbe), (Real Madrid) és Andreas Christensen (Barcelona) is elköszönt a klubtól. A helyükre Sterling, Kalidou Koulibaly (Napoli) és Marc Cucurella (Brighton) érkeztek, Carney Chukwuemeka (Aston Villa) pedig a középpályát erősítheti. A Kékek feltehetően nem állnak meg ennyinél, Wesley Fofana (Leicester) és Pierre-Emerick Aubameyang (Barcelona) is a célkeresztjükben van. A Tottenhamhez (Everton), Yves Bissouma (Brighton), Djed Spence (Middlesbrough) és Ivan Perisic (Inter) csatlakozott. A Spursnek a legnagyobb csillagait sikerült megőriznie, Harry Kane és Szon Hung Min is a klubnál maradt, és csak Steven Bergwijn (Ajax), valamint Cameron Carter-Vickers (távozott). Az Arsenalnál a már említett Jesus, Zincsenko páros mellett Fábio Vieira (Porto) számít jelentősebb erősítésnek, míg Alexandre Lacazette (Olympique Lyon), Mátteo Guendouzi (Marseille), Bernd Leno (Fulham) és Konsztantinosz Mavropanosz (Stuttgart) továbbálltak az Ágyúsoktól.

A rekordbajnok Manchester Uniteddel az előző idényben megesett az a blama, hogy közelebb végzett a kiesőzónához, mint az első helyezetthez. Nem véletlen, hogy a Vörös Ördögöknél fogadkoztak, a nyár után felismerhetetlen lesz a játékoskeret, tíz új futballistával számoltak. Ehhez képest eddig a holland Erik ten Hag kinevezése óta egyelőre szinte csak a vezetőedző hazájában szemlélődtek, Lisandro Martínezre (Ajax), Tyrell Malaciára (Feyenoord) és Christian Eriksenre (Brentford) csaptak le. Távozókban viszont bővelkednek: Andreas Pereira (Fulham), Paul Pogba (Juventus), Jesse Lingard (Nottingham Forest), Nemanja Matics (AS Roma), Edinson Cavani, Juan Mata (utóbbi kettő még nem talált magának új klubot) is szedte a sátorfáját. Az elvágyódó sorsa pedig továbbra is bizonytalan. Erősen kérdéses, hogy a Unitednek sikerül-e megszakítani a 2017 óta tartó trófeamentes időszakát.

A három újonc ezúttal a Fulham, a Bournemouth és a Nottingham Forest. Utóbbi 23 év, 8414 nap és 1069 mérkőzés után került vissza a Premier League-be. Ennyit eddig egy másodosztályú csapatnak sem kellett ennyit epedeznie, mielőtt újra feljutott volna az élvonalba.

 

Az idényközi, novemberben és decemberben megrendezett világbajnokság az angol bajnokság programját is megkavarja. A szezon korábban kezdődött és később ér véget, illetve a Premier League fennállása során először lesz egy hathetes szünet november 13-a és december 26-a között, a karácsonyi fordulók ugyanakkor most sem maradnak el. A PL két kérdésben is a többi topliga példáját követi ebben az idényben. Egyrészt redukálja a mérkőzések előtti térdelések számát, csak bizonyos esetekben, fontosabb találkozók előtt hajtják végre a rituálét. Másrészt a menedzserek állandó panaszai miatt ezentúl a Premier League-ben is újra öt cserelehetőséget biztosítanak az eddigi három helyett, kilenc játékos közül válogathatnak a stábok. Most már nem érheti szó a ház elejét, és minden adott rá, hogy egy újabb izgalmas idényt produkáljanak az angol futballcsapatok.

Premier League, 1. forduló

Péntek:
Crystal Palace–Arsenal 0-2

Szombat: 
Fulham–Liverpool 13.30 (tv: Spíler 1)
Bournemouth–Aston Villa 16.00
Leeds–Wolverhampton 16.00 (Spíler 2)
Newcastle–Nottingham Forest 16.00 (Match 4)
Tottenham Hotspur–Southampton 16.00 (Spíler 1)
Everton–Chelsea 18.30 (Spíler 1)

Vasárnap: 
Leicester–Brentford 15.00 (Spíler 1)
Manchester United–Brighton 15.00 (Match 4)
West Ham United–Manchester City 17.30 (Spíler 1)

Borítókép: Erling Haaland a Premier League új sztárja lehet (Fotó: Justin Casterline/Getty Images North America/AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.