„Brexit League-ről” álmodoznak az olasz klubnál

Adriano Galliani, az olasz élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban szereplő Monza főigazgatója egy olyan szuperligáról álmodozik, amelyben nem szerepelnek angol klubok, mivel azok egyébként is túl gazdagok.

Magyar Nemzet
2022. 08. 10. 17:54
SzALAH, Mohamed; AKé, Nathan
London, 2022. április 16. Mohamed Szalah, a Liverpool (b) és Nathan Aké, a Manchester City játékosa az angol labdarúgó FA-Kupa elõdöntõjében játszott mérkõzésen a londoni Wembley stadionban 2022. április 16-án. MTI/EPA/Neil Hall Fotó: Neil Hall
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2021 áprilisában Európa legpatinásabb futballklubja közül tizenkettő (Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Tottenham Hotspur, AC Milan, Inter, Juventus, Atlético Madrid, Barcelona és Real Madrid) életre hívta az Európai Szuperligát. A versenysorozat a Bajnokok Ligája vetélytársa lett volna, azonban rendkívül gyorsan dugába dőlt a projekt, mivel a negatív visszhang miatt kilenc klub szinte azonnal kilépett, mindössze a Barcelona, a Juventus és a Real Madrid tartott ki mellette, de egyelőre nagy a csend a jövőt illetően.

Most Adriano Galliani szólalt fel a projekt mellett, ugyanakkor ő csavart egyet a dolgon. A Monza főigazgatója szerint valóban lenne létjogosultsága a szuperligának. Galliani úgy gondolja, az angol klubokat ki kellene hagyni az új sorozatból, mert azok jóval gazdagabbak a kontinens többi alakulatánál.

– A szuperliga megoldást jelentene, de csak az angolok nélkül – nyilatkozta az olasz Tuttosport lapnak az AC Milan egykori alelnöke. – A futballban is végre kellene hajtani a brexitet. Az lenne az igazi Európa-bajnokság, ha a britek nem szerepelnének benne. A Premier League húsz klubjának bevétele majdnem négyszer annyi, mint a Serie A húsz csapatáénak.

 

Galliani ezután a saját klubját hozta fel példaként. A Monza története során először jutott fel az olasz élvonalba, azonban az ezért kapott „jutalom” jóval alacsonyabb annál, mint amiben az angol csapatok részesülnek.

– A Monza 33 millió eurót fog kapni a televíziós közvetítési jogdíjakból, ebből viszont a Serie B-nek kell adományoznunk hárommilliót. Így harminc marad. A Premier League-be feljutó csapat 160 millió eurót kap kézhez. Mégis hogyan tudnánk versenyre kelni a Nottingham Foresttel? – elmélkedett a 78 éves sportvezető, majd hozzátette, hatalmas dolgot értek el a Monzával a feljutással: – Valóra vált a gyerekkori álmom. Nehezebb volt eljuttatni a Monzát a Serie A-ba, mint megnyerni a Bajnokok Ligáját az AC Milannal.

 

Borítókép: Adriano Galliani a Liverpool és a Manchester City futballistáit, Mohamed Szalahot (balra) és Nathan Akét sem látná szívesen a szuperligában (Fotó: MTI/EPA/Neil Hall)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.