időjárás 1°C Mária 2023. december 8.
logo

Varga Mihály megerősítette: közel egymilliárd euró érkezik Brüsszelből

„Brexit League-ről” álmodoznak az olasz klubnál

Magyar Nemzet
2022.08.10. 17:54
„Brexit League-ről” álmodoznak az olasz klubnál

Adriano Galliani, az olasz élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban szereplő Monza főigazgatója egy olyan szuperligáról álmodozik, amelyben nem szerepelnek angol klubok, mivel azok egyébként is túl gazdagok.

2021 áprilisában Európa legpatinásabb futballklubja közül tizenkettő (Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Tottenham Hotspur, AC Milan, Inter, Juventus, Atlético Madrid, Barcelona és Real Madrid) életre hívta az Európai Szuperligát. A versenysorozat a Bajnokok Ligája vetélytársa lett volna, azonban rendkívül gyorsan dugába dőlt a projekt, mivel a negatív visszhang miatt kilenc klub szinte azonnal kilépett, mindössze a Barcelona, a Juventus és a Real Madrid tartott ki mellette, de egyelőre nagy a csend a jövőt illetően.

Most Adriano Galliani szólalt fel a projekt mellett, ugyanakkor ő csavart egyet a dolgon. A Monza főigazgatója szerint valóban lenne létjogosultsága a szuperligának. Galliani úgy gondolja, az angol klubokat ki kellene hagyni az új sorozatból, mert azok jóval gazdagabbak a kontinens többi alakulatánál.

– A szuperliga megoldást jelentene, de csak az angolok nélkül – nyilatkozta az olasz Tuttosport lapnak az AC Milan egykori alelnöke. – A futballban is végre kellene hajtani a brexitet. Az lenne az igazi Európa-bajnokság, ha a britek nem szerepelnének benne. A Premier League húsz klubjának bevétele majdnem négyszer annyi, mint a Serie A húsz csapatáénak.

 

Galliani ezután a saját klubját hozta fel példaként. A Monza története során először jutott fel az olasz élvonalba, azonban az ezért kapott „jutalom” jóval alacsonyabb annál, mint amiben az angol csapatok részesülnek.

– A Monza 33 millió eurót fog kapni a televíziós közvetítési jogdíjakból, ebből viszont a Serie B-nek kell adományoznunk hárommilliót. Így harminc marad. A Premier League-be feljutó csapat 160 millió eurót kap kézhez. Mégis hogyan tudnánk versenyre kelni a Nottingham Foresttel? – elmélkedett a 78 éves sportvezető, majd hozzátette, hatalmas dolgot értek el a Monzával a feljutással: – Valóra vált a gyerekkori álmom. Nehezebb volt eljuttatni a Monzát a Serie A-ba, mint megnyerni a Bajnokok Ligáját az AC Milannal.

 

Borítókép: Adriano Galliani a Liverpool és a Manchester City futballistáit, Mohamed Szalahot (balra) és Nathan Akét sem látná szívesen a szuperligában (Fotó: MTI/EPA/Neil Hall)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.