Elhunyt a nagy Újpest két világbajnokságot is megjárt klasszisa

Hetvenéves korában elhunyt Tóth József, a magyar labdarúgás egykori közkedvelt játékosa. A Jokka becenevű, csupa szív futballista még a Bene Ferenc fémjelezte nagy Újpestben is játszott, balhátvédként hosszú éveken át a válogatottnak is kihagyhatatlan alapembere volt, szerepelt az 1978-as és az 1982-es világbajnokságon.

Magyar Nemzet
2022. 08. 11. 22:43
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tóth József szülővárosában, Mosonmagyaróváron kezdte a labdarúgást. Innen került 1969-ben Pécsre, majd 1975-ben a fővárosba, akkori nevén az Újpesti Dózsához, ahol még együtt játszott Bene Ferenccel, Dunai Antallal, Zámbó Sándorral és a többi újpesti kiválósággal, majd persze hosszú éveken át Törőcsik Andrással. Kétszeres magyar bajnok és kupagyőztes a lila-fehérekkel, miközben a válogatottból is hosszú éveken át kihagyhatatlan volt balhátvédként, noha pályafutása elején még balszélsőt játszott.

Részt vett az 1978-as és az 1982-es világbajnokságon, összesen 56-szor szerepelt a válogatottban. Többször, mint Törő...

Pályafutása végén, 1984 és 1986 között az MTK-VM színeiben futballozott az élvonalban, majd a finn IF Kraft csapatában fejezte be a labdarúgó karrierjét. 1986 novemberétől, a finn bajnoki szünet alatt az Erzsébeti SMTK színeiben szerepelt a területi bajnokságban. Később Dorogon edzősködött, majd eltávolodott a sportágtól.

Tóth Józsefet az Újpest FC saját halottjának tekinti.

Borítókép: Kemény, gyors, és szívós játékos volt (Fotó: Nemzeti Sport)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.