Kiheverte a hétközi kudarcot – a Fradi négy gólt lőtt a Vidinek

Egy félidő alatt lerendezte a Ferencváros a Mol Fehérvár elleni rangadót a labdarúgó NB I harmadik fordulójában. Sztanyiszlav Csercseszov összesen nyolc helyen változtatott a Qarabag elleni Bajnokok Ligája-selejtezőn a héten alulmaradt csapatán, de a gálakezdője nélkül is simán győzött 4-0-ra a bajnok. A Vidi nagyon visszafogottan futballozott a Groupama Arénában, s tovább folytatódott a fehérváriak rossz sorozata az Üllői úton: a Groupama Arénában még soha nem tudtak nyerni bajnoki mérkőzést a Ferencváros ellen.

Magyar Nemzet
2022. 08. 14. 21:51
null
Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A két, a nemzetközi porondon még állva maradt magyar kupacsapat, a bajnoki címvédő Ferencváros és a Mol Fehérvár rangadójával zárult a labdarúgó NB I harmadik fordulója.

Mindkét edző, a kedden a Qarabag ellen hazai pályán alulmaradt FTC vezetőedzője, Sztanyiszlav és fehérvári kollégája, az idegenben a moldovai Petrobug ellen továbbjutó Vidi edzője, Michael Boris is változtatott a felálláson a kupameccsen látott kezdőcsapathoz képest.

Dibusz, Civic és Traoré maradt a Fradi kezdő tizenegyében a Qarabag elleni felálláshoz képest. Csercseszov a Dibusz – Pászka, Thelander, Knoester, Civic – Vécsei, Besics – Auzqui, Mercier, Mmaee – Traoré összeállításban küldte fel a csapatát.

A Vidi kezdője így festett: Kovács – Nego, Fiola, Sabanov, Stopira, Heister – Bumba, R. Pinto, Dárdai – Kodro, Petrjak.

A Fradinak kiváló a hazai mérlege a Mol Fehérvárral szemben: a Groupama Arénában kilenc meccset játszottak a csapatok, és ezekből egyet sem tudott megnyerni a Vidi. Ugyanakkor kupameccsen a „Videoton” már bevette a Fradi otthonát.

A rangadó előtt mindkét oldal kölcsönösen udvarolt a másiknak: Csercseszov a tavalyi fehérvári meccset hozta szóba, a nyáron az újpesti kölcsönjátéka után visszatért Budu Zivzivadze kicsit messzebb merészkedett: a grúz csatár kijelentette, hogy csapatával győzni mennek a Groupama Arénába.

A 13. percig kellett várni az első valódi futballjelenetre: Dárdai ügyesen húzogatott a Fradi térfelén, lecselezte magát az alapvonalig, a középre adása pontatlan volt, az FTC labdakihozatala viszont pontos és látványos. Végül Vécsei tanári labdájával Mmaee ugrott ki, a lövését Kovács vetődve védte.

A következő lehetőségét gólra váltotta a bajnok: Vécsei 25 méteres lövése megpattant egy lábon, kapufa lett belőle, majd a kipattanó labda Traoréhoz került. Ő okosan centerezett, az érkező Auzquinak nem volt nehéz dolga közvetlen közelről a hálóba passzolni. Elaludt a fehérvári védelem, Kovács kiszolgáltatott helyzetben volt.

Kisvártatva Nego lövésével éledezett a vendégcsapat. Megélénkült a meccs, a Vidi középpályáján játszi könnyedséggel jutott túl a Fradi, a fehérváriaknál Dárdai volt a legaktívabb.

Csercseszov kényszerű cserét hajtott végre a félidő közepén: Thelander megsérült, őt a Qarabag ellen sokat hibázó Kovecevic váltotta a védelem tengelyében. Erősített a hátrányban levő Fehérvár: egy látványos kényszerítő után Nego jobb oldali beadását követően Pászka mentett Kodro elől.

Tíz perccel a szünet előtt Kodro helyett Zivzivadze érkezett a Vidibe. De nem róla szóltak a következő percek, a Fradi ugyanis megszerezte a második gólját. Mercier, az addig is nagy kedvvel játszó, nyáron szerződtetett középpályás remek labdával ugratta ki a szintén nyáron érkezett Traorét. A csatár félig takarásból, laposan lőtt, a labdája kipattant Kovács kapusról, a kipattanót Mercier passzolta a kapuba.

Traoré jól futballozott, gólt is szerzett:

Fotó: Teknős Miklós

És még nem volt vége: a hosszabbítás pillanataiban Mercier okos és pontos lekészítése után Traoré szerezte a harmadik Fradi-gólt.
Úgy tűnt, hogy a „gálakezdője” nélküli Ferencváros simán bedarálja a Mol Fehérvárt.

A szünetben Michael Boris hármat cserélt: érkezett Hangya, Funscho és Pokorny, az ukrán szélső Petrjak, a román középpályás, Bumba és az exfradista, Heister nem jött ki a folytatásra.

Nagyobb erőket mozgósított a Vidi, de ez sok helyzetben nem öltött testet. Igaz, valamivel aktívabb volt a fehérvár, mint az első félidőben. Csercseszov talán már a jövő heti Shamrock Rovers elleni Európa-liga playoff-meccsre tartalékolva lehozta csapata egyik legjobbját, Merciert, őt a brazil Marquinhos váltotta. Elhagyta a pályát Ryan Mmaee is, az ő helyén Franck Boli folytatta.

Még a takaréklángon égő Fradinál sem volt jobb a Vidi, úgy tűnt, tovább tart a Mol Fehérvár gyenge sorozata a Groupama Arénában.

Csercseszovnak egy feladata maradt mára: tűzben tartani a játékosait. Ennek jegyében beszivárogtak a pályára a csapatának alapemberei, Tokmac és a sérüléséből felépült Wingo. Csak zárójelben kérdezzük: 3-0-s állásnál, a jövő heti EL-playoff meccsre készülő Fradi igazán bevethette volna fiatal magyar játékosát, Lisztes Krisztiánt, de Csercseszov nem így akarta.

A hajrában még fölényesebbé tehette volna a győzelmét a Ferencváros, nagyon megszórhatta volna a Fehérvárt, de különösebben nem erőltette az újabb gólok megszerzését. 

A hosszabbítás első percében mégis berámolt még egyet a Fradi, csak hogy a második félidőt is megnyerje: Marquinhos szédítette meg a fehérvári védelem jobb oldalát, bepasszolt középre, Bolinak nem volt nehéz dolga közvetlen közelről a kapuba továbbítania a labdát. 4-0 lett a vége.

A Fradi szemlátomást könnyedén túltette magát a hétközi, balul sikerült BL-selejtezőn, a Vidi ellen látott formájából komoly szakmai következtetést nem lehet levonni a jövő csütörtöki Shamrock Rovers elleni Európa-liga playoff-meccs előtt.

Labdarúgó NB I, 3. forduló: Ferencváros–Mol Fehérvár 4-0 (3-0), Groupama Aréna, 8000 néző, vezette: Berke. Gólszerzők: Auzqui (15.), Mercier (38.), Traoré (45+2), Boli (90+1.)

Korábban: DVSC–Vasas 1-1, Kecskemét–Mezőkövesd 1-0, Újpest–ZTE 1-1, Kisvárda–Puskás Akadémia 1-1. 

Borítókép: Volt okuk az örömre a ferencvárosi játékosoknak (Fotó: Teknős Miklós)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.