Milák álmoskás volt, Németh pedig nem álmodik az éremről

Csütörtökön még vállvetve szerezte meg hazánk első aranyérmét a római úszó Európa-bajnokságon Milák Kristóf és Németh Nándor a gyorsváltóval, de péntek délelőtt már egymással is versengtek a 100 gyors előfutamában. 200 háton pedig még nagyobb magyar belharc bontakozott ki.

2022. 08. 12. 10:18
NÉMETH Nándor
Vizes Eb - Úszás Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem sok idő jut a pihenésre egy világversenyen. Milák és Németh még meg sem tudta igazán ünnepelni, hogy a 4×200 méteres gyorsváltóval Eb-győztesek lettek, máris egyéniben, 100 gyorson küzdöttek többek közt a szám újdonsült román királya, David Popovici – és egymás – ellen.

A Budapesten világbajnoki címet szerzett 17 éves Popovici nem adja könnyen a trónját, a legjobb idővel jutott tovább a legjobb tizenhat közé. Oda, ahová árnyékként követi őt Németh és Milák is, előbbi az ötödik, utóbbi a 12. időt úszva.

– Ez itt egy Eb, amire mindenki összekapja magát, én is azt érzem, hogy kezdem visszanyerni a lendületemet – nyilatkozta a vegyes zónában a szám magyar rekordere, Németh, aki egyéniben még üldözi az érmet nagy világversenyen a sorozatos negyedik, ötödik, hatodik helyezései után. – Arra hajtok, hogy dobogóra álljak 100 gyorson, de azért nem az éremmel álmodom. Az a baj, hogy évről évre sem lesz könnyebb a kihívás, úgyhogy lesz harc, az biztos.

Ebben a csatában Némethnek pedig immáron hazai riválisa is akad, hiszen a pillangókirály Milák úgy döntött, itt az ideje a gyorsúszás menőire is ráijesztenie. Rómában az első egyéni számát, ahogy ő fogalmazott, álmoskásan kezdte.

– Reggeli úszás volt, ilyenkor kicsit álmoskásabb az ember, de az a lényeg, hogy ott vagyok az elődöntőben, nem is érdekel, hogy hányadik helyen – tette egyértelművé Milák a rá jellemző kendőzetlen őszinteséggel, majd hozzátette: – Este sokkal könnyebb dolgom lesz, mert pihentebb leszek és olyankor jobban szeretek úszni.

A 100 gyors harmadik magyar indulója, Mészáros Dániel a 35. helyen kiesett.

A péntek délelőtti programban még a férfiak 200 méteres hátúszásában volt magyar érdekeltség, és itt mindhárman továbbjutási esélyekkel álltak rajthoz. Telegdy Ádám a számban olimpiai 5. és vb-6. helyezettként favoritnak számított, ám a budapesti vb-n megérkezett mellé Kovács Benedek is, aki júniusban nyolcadik lett a Duna Arénában. S akkor harmadikként a vegyesúszó is beszállt a buliba.

Kovács magasra tette a lécet, mert új egyéni csúccsal megnyerte az első futamot. A második futam első helyét pedig Kós húzta be, megelőzve a harmadikként célba csapó Telegdyt, aki így óriási meglepetésre kiesett. Mindez ugyanis azt jelentette, hogy mindhárman a legjobb nyolcban végeztek az összesítésben, de egy nemzetből csak ketten kerülhettek be az elődöntőbe, amiről így Telegdy lemarad.

– Ez borzasztó volt, az érzés, az idő, egyszerűen minden rossz. Csak negatív dolgokat tudok mondani erről a mai úszásról. Egyelőre ezt még nem annyira értem, mert az edzések jól mentek, mégis gyenge volt, keresni kell az okokat és továbbmenni. Ez most egy kudarc, hiszen mindent beleadtam – értékelt csalódottan Telegdy.

Úszó Európa-bajnokság, Róma, péntek délelőtti előfutamok magyar helyezettjei (dőlttel a továbbjutók). Férfiak: 100 gyors: 5. Németh Nándor 48,32, 12. 48,88, 35. Mészáros Dániel 49,98; 200 hát: 2. Kovács Benedek 1:56,81, 5. Kós Hubert 1:58,15, 8. Telegdy Ádám 1:58,88.

Borítókép: Németh Nándor a római úszó Európa-bajnokságon (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.