Most kezdődik a fehérvári tánc: következik a Fradi és a Köln

A Fehérvár idegenben is legyőzte – a hazai 5-0 után ezúttal 2-1-re – a moldovai Petrocub Hincestit az Európa-konferencialiga selejtezőjének 3. fordulójában, és készülhet a német Köln ellen a rájátszásra, előtte azonban a Fradi elleni rangadó vár a csapatra vasárnap. Zivzivadze rúgta mindkét gólt, a grúz csatár már aligha kívánkozik el a Viditől.

Magyar Nemzet
2022. 08. 11. 20:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A meccs napján jelentették be, hogy Csoboth Kevin elhagyja a Vidit. A Szoboszlai Dominikkal egyidős, a 2017-ben Európa-bajnoki negyeddöntőig jutott U17-es válogatott szélsője éveken át a Benficánál nevelkedett, tavaly nyáron aztán hazatért. Székesfehérváron nem tudott gyökeret ereszteni, csupán egy meccsen lépett pályára, ezért kölcsönadták Szegedre, ahol az NB II-ben a Szeged-Csanád Grosics Akadémia együttesében 14 találkozón öt gólig jutott. A nyáron visszarendelte őt a Vidi, most mégis továbbáll, az Újpesthez igazolt. Csoboth távozása persze nem rengeti meg a Vidit, a 2022–23-as idényben még nem lépett pályára.

A Petrocub Hincesti nem a saját pályáján, hanem Kisinyovban fogadta a magyar csapatot. A Zimbru-stadionban válogatottunk már többször pályára lépett, legutóbb, még 2011-ben Egervári Sándor vezetésével 2-0-ra nyert itt. Érthető, hogy ezúttal nem telt meg az aréna, a Vidi az első meccsen az 5-0-s győzelemmel lényegében lerendezte a párharcot.

A mérkőzés elején a hazaiak már csak becsületből is igyekeztek rohamozni, akadt is néhány helyzetük, különösen Cojocaru volt veszélyes, de gólig nem jutottak, mert ha kellett, Emil Rockov védett a fehérvári kapuban.

A 31. percben aztán a fehérváriak a maradék lelkesedést is kiölték a moldovaiakból. Szép, egyérintőkkel tarkított támadás végén Zivzivadze higgadtan a jobb alsóba helyezett (0-1).

A 33. percben szöglet után büntetőhöz jutott a Petrocub, mert Pokorny lerántotta a hazaiak fejelni készülő játékosát. A 11-est Sandu értékesítette (1-1).

A 37. percben visszavette a vezetést a Vidi. Ismét Zivzivadze volt a főszereplő, Dárdaival kényszerítőzött, majd egy finom csel után lőtt újra a jobb alsóba (1-2).

a második félidőről már felmentést kapott, majd hamarosan további három játékosnak is pihenőt szavazott Boris Michael, a Vidi vezetőedzője. A 62. percben Makarenko, Stopira és Zivzivadze helyére Pinto, Heister és Bumba érkezett. Mindkét csapat azt várta már, hogy véget érjen a tét nélküli játszadozásba torkollott meccs.

 

A Fehérvár tehát idegenben 2-1-re nyert, magabiztosan, 7-1-es összesítéssel jutott tovább, és készülhet a Köln elleni párharcra, az első meccset csütörtökön vendégként vívja. Előtte azonban még az FTC elleni rangadó következik vasárnap a Groupama Arénában.

 

A másik magyar csapat, a Kisvárda 3-0-s hátrányról kísérelte meg a bravúrt a norvég Molde elleni hazai visszavágón, és bár 2-1 re nyerni tudott, összesítésben 5-2-vel búcsúzott a nemzetközi kupaporondtól. A második meccsen is kikapott a Sepsi OSK és a DAC, így egyaránt kettős vereséggel búcsúzott a 3. fordulóban a konferencialiga selejtezőjétől.

Borítókép: Zivzivadze (labdával) és Dárdai volt a kisinyovi siker két főszereplője (Forrás: Mol Fehérvár FC)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.