A Győr célja a trónfosztás, a Fradié a Final Four

Ma kezdődik a női kézilabda Bajnokok Ligája 2022–23-as szezonja. Hasonlóan a korábbi évekhez, idén is két magyar résztvevő, a Győr és a Ferencváros képviseli a magyar színeket a legrangosabb európai kupasorozatban. Ma délután a Háfra Noémival felálló dán Odense ellen mutatkozik be a Fradi, a Győr vasárnap az előző BL-elődöntőben búcsúztatott dán Esbjerg ellen kezd.

2022. 09. 10. 6:57
Háfra Noémi Odense Fotó: Kisalföld/Nagy Gábor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz–ukrán háború továbbra is érzékelteti a hatását a sportéletben. A női kézilabda Bajnokok Ligájában egyetlen orosz csapat, így az egykor kiváló játékosállománnyal büszkélkedő, a 2019-ben döntős Rosztov Don és a nem különben erős CSZKA Moszkva sem vehet részt a sorozatban.

Az oroszok távolléte nem csökkenti a versenyhelyzetet. A papírforma azt ígéri, hogy idén is a zsinórban két BL-t nyert norvég Vipers, az ötszörös győztes Győr biztosan szerepel majd a budapesti Final Fourban.

A maradék két helyért hatalmas a rivalizálás várható, a 2002-es elődöntő óta az egyenes kieséses szakaszban nyeretlen Ferencváros is bejelentkezett a Final Fourban való részvételre.

Elek Gábor csapatából Julia Behnke, Csiszár-Szekeres Klára és Itana Grbic távozott, sikerült megtartani az olimpiai, világ- és Európa-bajnok francia Béatrice Edwige-t, az érkezők között pedig ott van a friss BL-győztes Tomori Zsuzsanna, valamint a szintén BL-t nyert szerb Andrea Lekic és Dragana Cvijic. Súlyos sérülése után Bíró Blanka decemberben tér majd vissza, és Kovacsics Anikó játékára is van esély az idényben. Mivel a rutinos játékosok érkezésével nőtt a keret átlagéletkora, a ferencvárosi szakmai stábnak ügyelnie kell a pihenés-terhelés arányára; ez nem jelenthet különösebben nagy gondot, mert a keret mély, Elek Gábor számíthat az ifjúsági és junior Európa-bajnok irányító, Kukely Anna játékára is.

Háfra Noémi
Fotó: Nemzeti Sport/Dömötör Csaba

A Fradi ma délután a dán Odense ellen mutatkozik be a Bajnokok Ligájában (tv: 16.00, Sport1).

A mérkőzés jelenléte miatt lesz pikáns: a korábban a Ferencvárost erősítő, majd egy sikertelen győri szezon után Dániába szerződő junior világbajnok balátlövő az egy MTK-ban töltött szezont leszámítva 2014 és 2021 között a fővárosi zöld-fehéreknél játszott.

Ambros Martín, a Győr edzője nem őt favorizálta a posztján, ezért döntött úgy, hogy Dániában próbálja újra felépíteni magát. Ma kiderül, hol tart az építkezésben.

A másik magyar BL-csapat, a Győri Audi ETO jelentős forgalmat bonyolított le a nyáron: Háfra Noémi, Crina Pintea, valamint Laura Glauser eligazolt, Amandine Leynaud visszavonult, Kari Brattset és Jelena Despotovic a szülési szabadságát tölti. Érkezett a szlovén Ana Gros, a holland Yvette Broch, illetve a dán Sandra Toft és Line Haugsted, ám utóbbi súlyos vállsérülés után decemberig biztosan nem játszhat.

Ana Gros korábban már játszott a Győrben

Fotó: Nemzeti Sport/Mirkó István

Gros és Broch ismerős közegbe csökkent, mindketten viselték már az ETO szerelését, sőt, BL-t is nyertek a Győrrel. A szakmai stábba is érkezett erősítés: Raphael Tervel játszott a Győrben, a jelenlegi edző, Ambros Martín irányításával.

 

Broch már nyert BL-t az ETO-val

Fotó: Nemzeti Sport/Tumbász Hédi

A spanyol szakember a védekezés stabilabbá tétele miatt hívta fel korábbi tanítványát, és az edzői pályája elején járó Tervel igent mondott a felkérésre. Zsinórban kétszer sem tudott BL-t nyerni az ETO, érthető a változtatás, Győrben a nemzetközi sikerek legalább annyit számítanak, mint a hazai fronton elért eredmények.

A Győr vasárnap idegenben a dán Esbjerg ellen (tv: Sport 1, 16.00) játssza első mérkőzését az idei BL-szezonban. A két csapat legutóbb az előző szezon BL-elődöntőjében találkozott egymással, akkor a Győr nyert, csakúgy, mint az azt megelőző két egymás elleni találkozón.

Az ellenfelek között is lesznek magyar válogatott kézilabdázók, hiszen Szikora Melinda a német bajnok Bietigheimet, Korsós Dorina a román bajnok Rapid Bucurestit, a már említett Háfra Noémi pedig a dán bajnok Odensét erősíti.

A novemberi Európa-bajnokság előtti utolsó BL-fordulót október 23-án rendezik, a folytatásban pedig először december 3-án lépnek pályára a csapatok. A csoportok első hat helyezettje jut tovább, az első kettő közvetlenül a negyeddöntőbe, a harmadik, a negyedik, az ötödik és a hatodik pedig a rájátszás első körébe.

A csoportbeosztás:

A csoport: FTC-Rail Cargo Hungaria, Vipers Kristiansand (norvég), Odense HB (dán), Brest Bretagne (francia), CSM Bucuresti (román), Krim Mercator Ljubljana (szlovén), SG BBM Bietigheim (német), DHK Banik Most (cseh).

B csoport: Győri Audi ETO KC, Storhamar HE (norvég), Metz HB (francia), Team Esbjerg (dán), Buducnost Podgorica (montenegrói), Rapid Bucuresti (román), Lokomotiva Zagreb (horvát), Kastamonu Belediye GSK (török).

Borítókép: Háfra Noémi a dán Odense színeiben játszik nemzetközi kupameccset a Fradival (Fotó: Nemzeti Sport)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.