Változatlan a szereposztás – folytatódik a kétesélyes körforgás

A női kézilabda NB I aranycsatájáról a címvédő Győr és a nyáron alaposan megerősített Ferencváros gondoskodik. A hét végén kezdődő bajnokság nem meglepő módon a két zöld-fehér gigász versenyfutásáról szól majd.

Szilágyi
2022. 08. 27. 6:57
Tomori Zsuzsanna Fotó: MICHELLER SZILVIA Forrás: Fradi.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elek Gábor alighanem zavarba jönne, ha nekiszegeznék a kérdést, hogy elfogadna-e a 2010–11-es szezonhoz hasonló végkifejletet. A Ferencváros edzője tizenegy éve Kupagyőztesek Európa-kupáját nyert a zöld-fehérekkel, de az NB I-ben a Győr és a Debrecen mögött csak a harmadik helyre kormányozta a női kézilabdacsapatot.

A hét végén kezdődő magyar bajnokságban a Ferencvárostól hatalmas csalódás lenne a bronzérem, más kérdés, hogy ha a szerény hazai szereplés mellé Bajnokok Ligája-győzelem társul, akkor Elek Gábor azt „nagy duzzogva” talán elfogadná. De még mielőtt eltévednénk a képzelet útvesztői­ben, nem árt tudni, hogy a Fradi még soha nem szerepelt a Final Fourban, a BL-győzelmének esélye legalább annyira csekély, mint a hazai fronton a bronzéremé.

Az ezüst- vagy az aranyérem az FTC reális célja az NB I-ben. A legutóbbi öt, Győr elleni rangadójából hármat megnyerő fővárosi alakulat – folytatva a már megkezdett átigazolási politikát –, tapasztalt külföldiekkel és fiatal magyarokkal erősítette meg a keretét. Bár Julia Behnke, Csiszár-Szekeres Klára és Itana Grbic távozott, sikerült megtartani az olimpiai, világ- és Euró­pa-bajnok francia Béatrice Edwige-t, és érkezett három Bajnokok Ligája-győztes játékos: Tomori Zsuzsanna, a szerb Andrea Lekic és Dragana Cvijic. A súlyos sérülése után Bíró Blanka decemberben térhet vissza, a szülési szabadsága után Kovacsics Anikó játékára is van esély az idényben. 

A sportág egyik legnagyobb ígérete, a Békéscsabáról igazolt Kukely Anna beépítése szép feladatnak ígérkezik: az NB I-ben 15 évesen debütált irányító érkezésével egy másik fiatal játékos, az ifiszinten szinte mindent megnyert Simon Petra számára nem jutott hely a keretben. Őt az MTK-nak adta kölcsön a Ferencváros.

A zöld-fehérek legnagyobb ellenfele idén is a másik zöld-fehér csapat, a címvédő Győri Audi ETO lesz. Ambros Martín csapata tegnap a Kisvárda elleni 32-19-es győzelemmel kezdte a szezont. Az átlaghoz képest nagy volt a jövés-menés a nyáron az ötszörös BL-győztesnél: Dániába – kölcsönbe – távozott Crina Pintea és Laura Glauser a CSM Bucurestihez szerződött, a tapasztalt kapus, Amandine Leynaud befejezte a pályafutását. Kari Brattset és Jelena Despotovic várandós, a norvég beálló és a szerb átlövő gondolatai nem az élsport körül forognak a következő szezonban.

A „bevételi oldal” is igen izmos: a szlovén Ana Gros, a holland Yvette Broch és a dán Sandra Toft is világklasszis szintet képvisel. Line Haugsted szintén, de ő súlyos vállsérülése miatt decemberig biztosan nem játszhat. És van még egy fontos győri érkező: Ambros Martín edző segítségére lesz a szakmai stáb új tagja, a játékosként világbajnok francia – nem mellesleg exgyőri – védekezőspecialista, Raphaëlle Tervel.

Legutóbb a létező legizgalmasabb forgatókönyv alapján dőlt el a bajnoki cím sorsa a két gigász között: a Győr otthon, a két edző látványos konfliktusa miatt emlékezetes mérkőzésen a Fradi is hazai pályán nyert öt góllal, végül a gólkülönbség döntött az ETO javára. A két keret közötti különbség alapján ezúttal is izgalmas végkifejlet várható.

Elek Gábor fejére koppintanának a klub vezetői, ha a jelenlegi játékosállományával a Ferencváros ne tudná még nagyobb versenyre késztetni a Győrt a hazai terepen vagy akár a nemzetközi fronton. A Fradi edzője is tisztában van azzal, hogy – mint korábban említettük – a csapata bronzérme szinte kizárt, a harmadik helyért a több válogatott játékost, Vámos Petrát, Planéta Szimonettát, Tóvízi Petrát és Bordás Rékát felvonultató Debrecen pályázik a legnagyobb eséllyel. A Mosonmagyaróvár, a Siófok és a Vác is odaérhet a dobogó legalsó fokára.

Borítókép: Tomori Zsuzsanna visszatért a trónkövetelőhöz (Fotó: Fradi.hu/Micheller Szilvia)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.