Egymásnak ugrott Elek Gábor és Ambros Martin a rangadón

Hat góllal kellett volna nyernie az FTC-nek az aranyérem érdekében a Győr elleni rangadón a női kézilabda NB I-ben. Az első félidőben úgy tűnt, nem lehetetlen a feladat, a két edző kakaskodása azonban inkább a hazaiakat vetette vissza. A hajrára aztán ismét nekiveselkedett a Fradi, s 29-24-re, ugyanúgy öt góllal nyert, mint a Győr az ősszel. Ismét az összesített gólkülönbség dönt, mint négy éve, a lélektani előny az FTC mellett van, mert három meccsel kevesebb játszott, mint a riválisa, igaz, a Győr jelenleg 87 góllal vezet.

Magyar Nemzet
2022. 04. 14. 20:25
null
20220414 Ferencváros Győr kézilabda Nemzeti Sport Török Attila Fotó: Török Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Húsz perc késéssel, 18.50-kor kezdődött a mérkőzés, mert a Győr busza a balesetek miatt dugóba került az M1-esen. Az első percekben úgy tűnt, ez nem zökkentette ki a vendégeket, a 7. percig, 2-2-ig fej fej mellett haladt a két csapat. Akkor azonban az ETO váratlanul megzavarodott. Talán a zaklatott utazás, talán csak a tavalyi mérkőzés nyomasztó emléke miatt.

A hazaiak gyors egymásutánban kétszer is az üres kapuba dobhatták a labdát, majd Edwige góljával már a 10. percre ledolgozták ötgólos hátrányukat (7-2). Ambros Martin érthetően időt kért, de ez sem használt, Malestein hetesével átmenetileg – avagy virtuálisan, ahogy újabban mondani szokás – megkaparintották az aranyérmet (8-2). 

Stine Bredal Oftedal (fehérben) öt gólt dobott a rangadón. Fotó: Mirkó István

Aztán észhez tért az ETO, és zsinórban szerzett három találatával visszabillent az inga (8-5). Majd újra a Fradi percei következtek, 13-8-nál visszaállította az ötgólos különbséget, s addig összességében minden olajozottan működött a ferencvárosiaknál, mindenki hozzátette a magáét az eredményhez, a túloldalon viszont nem villogtak a sztárok, különösen Nze Minko volt indiszponált. Aztán Leynaud elkezdett védeni, jött a hazai hullámvölgy, amihez a játékvezetők is hozzájárultak. Előbb a Zácsikkal szembeni szabálytalanságért nem fújtak faultot, pedig akár hetest is ítélhettek volna, majd Malestein járt ugyanígy.

Elek Gábor, az FTC vezetőedzője már az első esetnél is reklamált, amire a másodiknál rátett még egy lapáttal. Ambros Martin felpattant a helyéről, a két edző – egykor a magyar válogatottnál egymás kollégái – összeszólalkozott, majd egymásnak ugrott a zsűriasztal előtt, kevésen múlt, hogy ne fajuljon tettlegességig a kakaskodás.

Az eset videón ITT nézhető meg.

Az FTC húzta a rövidebbet a feszült jelenetből. A páros kiállítás alatt, az első félidő hajrájában az ETO még berámolt két gólt, így egyetlen gólos hátrányban vonulhatott szünetre (14-13).

A fradisták a folytatásban sem tudtak megállni a lejtőn, a 35. percben a Győr átvette a vezetést, majd még egy gólt hozzátett az előnyhöz. Elek Gábor nekitüzesedésétől a játékosai mintha inkább lefagytak volna. 

Aztán Klujber Katrin – akit az első félidőben mintha túl korán ültetett volna az edzője a kispadra – hátára vette az FTC-t, két bátor, egyéni akcióból szerzett góllal a 43. percben visszavette a vezetést (19-18). Ingadozott az állás, majd a hajrában nekidurálta magát a Fradi, az 59. percben négy góllal vezetett (28-24). Úgy tűnt, későn jött a finis, de a Győr utolsó támadásánál Rju fölé lőtt. Még szűk 20 másodperce maradt a Ferencvárosnak, az utolsó pillanatokban Kristiansen hibázott nagyot és bután, nem adta oda a labdát szabaddobásnál. A szabály az szabály: kiállítás, időn túli hetes, amit Klujber értékesített.

29-24-re, ugyanúgy öt góllal nyert az FTC, mint a Győr az ősszel odahaza (25-20). A versenykiírás szerint ebben az esetben az összesített gólkülönbség dönt, csakúgy, mint 2018-ban. Akkor az ETO végül egyetlen góllal lett bajnok. Jelenleg a Győr 87 góllal jobban áll, de a Fradi három meccsel kevesebbet játszott.

 

 

A két csapat hátra lévő mérkőzései

FTC: Kisvárda (idegenben), Vác (i), Szombathely (i), Budaörs (i), Vác (otthon).

ETO: Dunaújváros (o), Debrecen (i)

Nehéz jósolni. A riválisokon is múlik a végkifejlet. A 87 gól soknak tűnik, de még bármi megtörténhet. 

Borítókép: Az első félidő hajrájában elvesztette a fejét a két edző (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.