Gulácsi Péterék biztosan nyertek, elődöntősök az Európa-ligában

Az Európa-liga negyeddöntőjében a visszavágón a vártnál magabiztosabban nyert idegenben 2-0-ra az Atalanta ellen. Gulácsi Péter és Willi Orbán kezdett, Szoboszlai Dominik az utolsó fél órában játszott a lipcsei csapatban.

Magyar Nemzet
2022. 04. 14. 20:42
null
FBL-EUR-C3-ATALANTA-LEIPZIG Fotó: MIGUEL MEDINA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emlékezetes első meccset játszott egymással a két csapat Lipcsében, komoly magyar főszerepekkel. Az Atalanta szerzett vezetést, többször védett bravúrral, volt a védelem vezére, és részese volt az egyenlítő gólnak, csereként nagyon jól állt be, ha kis szerencséje van, győztes gólt szerezhetett volna, ám a fejese a keresztlécen csattant.

 

 

Ami a magyarokat és az RB Leipzig kezdőcsapatát illeti, a helyzet ugyanaz volt, mint egy hete: Gulácsi Péter állt a kapuban, Willi Orbán vezérelhette a védelmet, Szoboszlai Dominik pedig a kispadon várt a bevetésre. Az Atalanta szemlátomást szerette volna hamar dűlőre vinni a meccset, nekiesett a németeknek, ők azonban számítottak erre. Alaposan megszervezték a védekezésüket, és ellentámadásokra spekuláltak, ami a 18. percben be is jött: Laimer száguldott el a jobb oldalon, majd az ötöshöz érve középre gurított Christopher Nkunku elé, akinek a lövése a bal kapufa segítségével vágódott a hálóba – 0-1.

A kép ezután sem változott: támadott az olasz csapat, a Leipzig pedig védekezett, a labda megszerzése után pedig próbált gyorsan előre lendülni. Gulácsi Péter magabiztosa védett olykor nehéz helyzetben is, Willi Orbán több hazai kísérletet is meghiúsított – ezúttal érződött, hogy nem annak a csapatnak az akarata érvényesül, amelyik többet birtokolja a labdát.

 

Fotó: Miguel Medina

A szünet után az 50. percben izgulhattak a lipcseiek, ugyanis Malinovszkij szabadrúgása után a labda Olmo kezét is érintette a tizenhatoson belül, a VAR megnézése után a játékvezető nem adott tizenegyest, pedig adhatott volna... Öt perccel később a másik oldalon akadt izgalom, egy lipcsei kontra végén Laimer lőhetett volna az üres kapuba, de Musso kapus visszaért, és szögletre mentett. A 63. perctől már három magyar válogatott harcolt a pályán a továbbjutásért, Szoboszlai Dominik André Silva helyére állt be.

Továbbra is a házigazda próbálkozott többet, ám a Orbánék nagyszerűen állták a sarat, a vendégek kontrái pedig többnyire elhaltak már a hazai térfél közepén. Nem tűnt úgy, hogy az Atalanta kifoghatna a lipcsei együttesen, amely jól szervezetten futballozott. Willi Orbán roppant biztos volt, Gulácsi Péternek ekkor nem sok dolga akadt, Szoboszlai Dominik pedig labdát szerzett a 87. percben, abból fordult a Leipzig, Nkunku kilépett, a kapus buktatta. A tizenegyest a sértett végezte el, magasan lőtt a kapu jobb oldalába – 0-2.

Ezzel eldőlt a mérkőzés és a továbbjutás sorsa is. A lipcsei csapat a vártnál magabiztosabban lépett tovább a négy közé az Európa-ligában, az elődöntőben az ellenfele a portugál Braga és a skót Glasgow Rangers párharcának a győztese lesz. 

Európa-liga, negyeddöntő, 2. mérkőzés: Atalanta (olasz)–RB Leipzig (német) 0-2 (0-1), Bergamo, Stadio di Bergamo, jv.: Antonio Mateu (spanyol). Gólszerző: Nkunku (18., 11-esből 87.). Továbbjutott: RB Leipzig 3-1-es összesítéssel.

Borítókép: Nkunku ünnepli az első gólját Bergamóban az Atalanta ellen (Fotó: Miguel Medina)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.