Az idei egyeduralkodó már az első métereken elbukott

A nagy esélyes hollandokat üldözte a balszerencse a világbajnoki vegyesváltóban: Bauke Mollemának leesett a lánca, Annemiek van Vleuten a rajt után nem sokkal érthetetlen bukás áldozata lett. A számot Svájc csapata nyerte.

Magyar Nemzet
2022. 09. 21. 13:45
Annemiek van Vleuten
Dutch Annemiek Van Vleuten pictured in action during the women elite individual time trial at the UCI Road World Championships Cycling 2022, in Wollongong, Australia, Sunday 18 September 2022. The Worlds are taking place from 18 to 25 September. BELGA PHOTO DIRK WAEM (Photo by DIRK WAEM / BELGA MAG / Belga via AFP) Fotó: DIRK WAEM / BELGA MAG / Belga via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nők között vitán felül Annemiek van Vleuten volt az idei országúti kerékpáros idény sztárja. A holland versenyző megnyerte a Giro d’Italia tíz, a Tour de France nyolc és a Vuelta a Espana öt szakaszból álló női változatát is.

A hab a tortán a világbajnoki cím lehetne, ám Van Vleutennek nehéz dolga lesz a szombati mezőnyversenyben, miután a szerdai vegyesváltóban csúnya bukást szenvedett.

A holland csapat esélyese volt a versenyszámnak, amelyben a 28,2 kilométeres táv első felének csapatonként három férfi, a másodiknak három női kerekes vágott neki. Mindkét résztáv eredményét a másodikként célba érkező versenyző ideje határozza meg, ám óriási hátrány, ha a három helyett csak két versenyző tud összedolgozni.

Márpedig a hollandok így jártak. A férfiak közül Bauke Mollema láncleesés miatt szakadt le hamar társairól, majd a nőknél már a rajt utáni métereken bekövetkezett Van Vleuten bukása.

Annemiek van Vleuten Twitter-oldalán először durrdefektet gyanított az eset hátterében, később viszont úgy látta, hogy a gumi csak az esés után sérült meg, így nem tudott egyértelmű magyarázatot adni a szokatlan bukásra.

Az esés azonban nemcsak a holland csapat reményeit foszlatta szét teljesen, hanem Van Vleuten egyéni ambícióira is hatással lehet, hiszen kérdéses, milyen állapotban lesz a szombati mezőnyversenyen.

A vegyesváltót a svájci csapat nyerte az ausztráliai Wollongongban zajló világbajnokságon Olaszország és a házigazdák váltója előtt.

A versenynaptárból földrajzilag nagyon kilógó helyszín miatt sok sztár nem utazott el a vb-re, a legjobb magyar női kerékpáros, Vas Blanka sem vesz részt a viadalon. Két számban viszont lesz magyar induló: a magyar idő szerint péntek 5.00-kor rajtoló U23-as mezőnyversenyben Fetter Erik, a vasárnap 2.00-kor induló felnőtt mezőnyversenyben pedig Valter Attila képviseli hazánkat. A világbajnokság eseményeit az Eurosport közvetíti.

Borítókép: Van Vleuten nem tekerhetett sokáig (Fotó:  BELGA MAG/Belga via AFP/DIRK WAEM)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.