Valter Attilát a csapatválasztáskor nem érdekelte a pénz

Valter Attila nagyon boldog, hogy végre a világgal is tudathatta: a jövő évtől három idényen át a Jumbo–Visma versenyzője lesz. A huszonnégy éves magyar kerékpárosnak voltak más ajánlatai is, de a profi körülmények és a fejlődés lehetősége a holland sztárcsapat mellett szólt.

2022. 08. 29. 20:38
null
20220427 budapest Valter Attila magyar országúti-kerékpárversenyző, a 2020-as Tour de Hongrie győztese, a Groupama-FDJ kerékpárosa havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valter Attila már régóta tudta, hogy hol folytatja pályafutását, mégis számára is különleges volt az augusztus 29-i nap, amikor hivatalossá vált, hogy a 2023-as évtől a Jumbo–Vismát erősíti. Az is kiderült, hogy a hollandok sportigazgatója, Merijn Zeeman nem csak üres lózungként állította, hogy évek óta figyelik a magyar bringást.

– Két éve kerestek meg először, de akkor ezt még túl nagy lépcsőfoknak éreztem volna. Örülök neki, hogy nem tántorította el őket attól az akkori válaszom, hogy idén újra megkeressenek. A Giro magyarországi rajtja előtt sokat beszéltünk, és már ekkor jeleztem nekik, hogy szimpatikus számomra, amit kínálnak, de csak nagyjából egy hónappal a Giro vége után mondtam határozott igent a Jumbónak. A szerződést a livignói edzőtábor idején, a balesetem után írtuk alá, afféle gyógyterápiaként.

De őszintén szólva csak a mai bejelentéstől érzem, hogy ez a valóság, nem a szerződés aláírása óta

– mondta lapunk kérdésére a magyar sajtó képviselőinek tartott hétfő esti online sajtótájékoztatón.

Valter Attila legemlékezetesebb eredménye, hogy tavaly három napon át viselhette a Giro d’Italia éllovasának járó rózsaszín trikót, végül az összetett tizennegyedik helyén zárt. Idén ennyire nagyot egyik eredménye sem szólt, ellenben kiegyensúlyozottságban előrelépett. A legnagyobb presztízsű egynaposok közé tartozó Strade Bianchén negyedik lett, az egyhetes alpesi körversenyen összetettben az ötödik helyen zárt, a katalán körverseny zárószakaszán másodikként ért célba, országúti mezőnyversenyben pedig magyar bajnok lett. S ha egy kicsit jobban helyezkedik az emlékezetes utolsó kanyarban, akkor a negyedik helynél is előkelőbb pozícióban zárta volna az idei Giro tizenkilencedik szakaszát.

Valter csapatváltása egyértelmű szintlépést jelent, a Jumbo–Visma ugyanis a World Teamek közül a szűk elithez tartozik, sőt a holland csapat mind az idei, mint az elmúlt három év eredményei alapján vezeti a Nemzetközi Kerékpáros-szövetség (UCI) rangsorát. 

A csapat legismertebb versenyzői a háromszoros Vuelta-győztes, időfutamban olimpiai bajnok Primoz Roglic, az idei Tour de France-on az összetettet és a hegyi pontversenyt is megnyert dán Jonas Vingegaard és a világ legsokoldalúbb kerékpárosa, a francia körverseny idei zöld trikósa, Wout van Aert. Az erős keretből is adódik, hogy a Jumbo–Visma kerekeseit gyakran találjuk a mezőny élén egy-egy fontos versenyen, a csapat szereti saját kezébe venni az irányítást. Ugyanakkor kérdés, hogy Valter mennyit tud majd saját sikeréért tekerni.

A Jumbo–Visma hamar leszögezte, hogy nem segítőnek keresnek.

Szerintem ez a világ legjobb csapata, és a Jumbo elért arra a szintre, hogy minden versenyen nyerni akar, amelyen csapatot indít, így sokaknak van lehetőségük saját magukért tekerni. A további fejlődésemhez itt kapom meg a legjobb feltételeket, és nagyon szívesen tekerek Roglic vagy Vingegaard sikeréért is, hiszen ez azt jelenti, hogy közben tanulhatok tőlük. Lehet, hogy máshol esetleg hamarabb lennék első számú ember háromhetesen, de ez nem jelenti azt, hogy akkor valóban reális esélyem lenne a legjobbakkal felvenni a versenyt. Christophe Laporte idén versenyzett először a csapattal, és egy év alatt egy jó kerékpárosból világklasszis lett, ilyen forgatókönyv számomra is jó lenne – elemezte a helyzetét Valter.

A magyar kerékpárosnak több ajánlata is volt, elmondása szerint hat World Tour-csapat is megkereste, egy különös dologhoz pedig ragaszkodott a tárgyalások során.

Megkértem a menedzseremet, hogy ne mondja el, melyik csapat mennyit kínál, mert nem akartam a pénz alapján választani. Úgy akartam dönteni, mintha ingyen kerékpároznék, csak a fejlődésért. Azt majd úgyis lekövetik az anyagiak.

Valter jelenlegi csapatától is megkapta a gratulációkat és a jókívánságokat. A Groupama–FDJ más úton indul el, jövőre kiváló utánpótlássorából nyolc fiatal is felkerül a profik közé. Valter szeptemberben két kanadai egynaposon teker, majd az ausztráliai világbajnokság után az októberi egynapos klasszikuson, a lombard körversenyen búcsúzik el a francia csapattól. Utána hosszabb szünet következik.

– Általában egy hónapot hagyok ki, legalábbis ha kibírom, mert azért néha megyek bringázgatni közben. Novemberben még a régi csapatom szerelését hordom, de a gyakorlatban már az új csapattal kezdem a munkát, valószínűleg decemberben lesz az első jumbós edzőtáborom. A csapat a felkészülés terén is profibb, rengeteg edzőtábort szervez. Ha magaslatra mennek, tudják is, hogy milyen munkát akarnak ott elvégezni, dietetikus, masszőr, szerelő utazik a csapattal. Nagyon szeretek a magyar srácokkal is edzőtáborozni, de idén nyáron, ha gond volt a kerékpárommal, azt nekem kellett megoldani, masszőrt is nekem kellett keresni. Persze a változás azzal is jár, hogy mostantól még kevesebbet leszek itthon, viszont legalább nem kell majd megkérdőjeleznem, hogy vajon tényleg a leghasznosabban töltöm-e az edzésidőt. 

Tökéletes csapat nincs, de talán a Jumbo–Visma áll legközelebb hozzá. Egyetlen szezon előtt sem voltam még ennyire izgatott, nagyon várom, hogy elkezdjem velük a közös munkát

 – hangsúlyozta Valter Attila.

Borítókép: Valter Attila (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.