Váratlanul megmenekültek a szégyentől a franciák

A várakozásokkal ellentétben nem sprinter nyerte a Tour de France 19. szakaszát, Christophe Laporte (Jumbo–Visma) megszerezte az első hazai győzelmet az idei francia kerékpáros körversenyen.

Magyar Nemzet
2022. 07. 22. 17:58
Christophe Laporte
Christophe Laporte Tour de France kerékpár 2022 Forrás: Getty Images
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 109. Tour de France-t rendezik idén, de mindössze két alkalommal, 1926-ban és 1999-ben fordult elő, hogy a rendező franciák szakaszgyőzelem nélkül maradtak. Idén veszedelmesen közel kerültek ehhez, hiszen a huszonegyből tizennyolc szakasz elteltével még hiányzott a francia etapsiker – az a kuriózum kevéssé vigasztalta a hazaiakat, hogy két további sportági nagyhatalom, Olaszország és Spanyolország is ugyanúgy nulla szakaszgyőzelemnél állt.

A trikók sorsa lényegében eldőlt a tizennyolcadik szakaszon, a dán Jonas Vingegaard-nak (Jumbo–Visma) már csak célba kell érnie, hogy megnyerje az összetettet, ahogy a legjobb hegyimenőnek járó pöttyös trikó is az övé lesz. A holland csapat elviszi a pontversenyért járó zöld trikót is Wout van Aert révén, ráadásul mindketten szereztek két szakaszsikert is. A legjobb fiatalnak járó fehér trikó Tadej Pogacaré (UAE) lesz, de ki tudja, mi lett volna, ha a Jumbo–Visma keretében van huszonöt év alatti bringás...

Van Aert az utolsó három szakasznak is úgy vághatott neki, hogy lehet esélye a szakaszsikerre – tavaly ő nyerte az utolsó előtti napon rendezett időfutamot és a párizsi befutót is –, de a tizenkilencedik etapon nem a belga klasszis szerezte meg a bónuszt, hanem Christophe Laporte.

A francia az utolsó kilométeren meglepte a sprintereket, és senki nem tudta már utolérni. A váratlan győzelemmel a hazaiak idén is örülhettek egy szakaszsikernek, Laporte a valaha volt leghosszabb, harmincnyolc szakaszból álló francia nyeretlenségi sorozatot szakította meg a Touron.

Az összetettben Pogacar megpróbált lefaragni néhány másodpercet a hátrányából Vingegaard-ral szemben, elsőre úgy is tűnt, hogy megszakadt a sor, de végül azonos időt kaptak. Nem mintha öt másodperc nagyot változtatott volna az összetett esélyeken a szombati időfutam előtt.

Tour de France, 19. szakasz, Castelnau-Magnoac–Cahors (188 km)

1. Christophe Laporte (francia, Jumbo–Visma) 3:52:04 óra
2. Jasper Philipsen (belga, Alpecin–Deceuninck) 1 másodperc hátrány
3. Alberto Dainese (olasz, DSM) 1 mp h.

Az összetett állása

1. (dán, Jumbo–Visma) 75:45:39 óra
2. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 3:26 perc h.
3. Geraint Thomas (brit, INEOS Grenadiers) 8:00 p h.

Borítókép: Christophe Laporte megszakította a franciák rossz sorozatát (Fotó: Getty Images)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.