Hivatalos a zászlóváltás, Rapportot ünneplik a románok

Vasárnap délután a Román Sakkszövetség hivatalos felületén köszöntötte új játékosát, Rapport Richárdot. Miként a minap megírtuk, azok után, hogy a magyar sakkozó már román színekben szerepelt az augusztusi Európa-bajnokságon, ez a fejlemény nem meglepő.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 09. 04. 18:26
RAPPORT Richárd
Wijk aan Zee, 2022. január 30. Rapport Richárd nemzetközi sakknagymester a Tata Steel sakkversenyen a hollandiai Wijk aan Zeeben 2022. január 29-én. MTI/EPA/ANP/Olaf Kraak Fotó: Olaf Kraak
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavasszal sokként hatott a hír, hogy Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását. A 26 éves Rapport a világranglista tizenharmadik helyén áll 2754 Élő-ponttal, ezzel a legmagasabban rangsorolt magyar sakkozó, a július 4-én zárult sakkvilágbajnok-jelöltek nyolcfős madridi tornáján még hazánk színeiben zárt a nyolcadik helyen egy győzelemmel, kilenc döntetlennel és négy vereséggel.

Bár volt még ok a reménykedésre, hogy a játékos meggondolja magát, nem tartotta sokáig magát az eltérés a házaspár tagjai között: vasárnap délután a román szövetség Twitter-oldalán köszöntötte új játékosát, az immár szerb származású feleségéhez hasonlóan román zászló alatt versenyző Rapport Richárdot.

Vlad Ardeleanu, a zászlóváltást májusban kezdeményezett román szövetség elnöke tavasszal a közösségi médiában azt írta: megtiszteltetés és öröm számukra, hogy egy olyan kiváló sakkozó, mint aki akkor még a világranglista ötödik helyét foglalta el, Romániát képviselheti. Hozzátette: mielőbb integrálni akarják a román csapatba, hogy együtt kiváló eredményeket érjenek el.

A Magyar Sakkszövetség korábban tiltakozott Rapport Richárd váltása ellen, és közölte: mindent megtesz, hogy a nagymester a jövőben is magyar színekben versenyezzen. Szabó László, a szövetség elnöke érdeklődésünkre így reagált a hírre:

– A FIDE Tanácsának döntéséről szombaton éjszaka értesítettek bennünket, és velünk egyidőben a román felet is. A döntést hibásnak és károsnak tartom, és nagyon rossz üzenetnek a világ sakkcsaládja felé. Tanulmányozzuk a döntés szövegét és vizsgáljuk, hogy vannak-e még lehetőségeink. Öröm az ürömben, hogy a FIDE végre „összekapta magát” és az erre vonatkozó magyar kezdeményezést elfogadva felülvizsgálja a zászlóváltási szabályzatát. Remélem, hogy a FIDE a mi javaslataink alapján igazságosabbá és átláthatóbbá teszi egy sakkozó országváltásának szabályait. Jelenleg mindössze egy, az új országban meglevő lakásbérlés elegendő az országváltáshoz, a mi javaslatunk legalább egy éve felvett állampolgársághoz kötné az új ország színeiben történő versenyzést.

Borítókép: Rapport Richárd (Fotó: MTI/EPA/ANP/Olaf Kraak)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.