Rapport Richárd még magyar, a felesége már román színekben

A Magyar Sakkszövetség látszólag csatát nyert, hiszen a legfrissebb, szeptember elsejétől érvényes világranglistán, tehát a kilencvennapos moratórium lejárta után Rapport Richárdot továbbra is magyarként jegyzik. Ám ez csupán időhúzás a vesztett állásban, a kocka el van vetve, a 26 éves nagymester szerb felesége már román színekben szerepelt a minap véget ért női Európa-bajnokságon. A Rapport-ügy más formában is szakítópróbává lett a sportágban, ezzel összefüggésben két újabb elnökségi tag, Gyimesi Zoltán korábbi olimpiai ezüstérmes, valamint Font Gusztáv, Polgár Judit férje mondott le a tisztségéről. Csapataink eredményes szereplése a sakkolimpián csak átmenetileg csillapította a tapintható feszültséget a magyar sakkozásban.

2022. 09. 02. 6:04
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint rendesen, a hó első napján, szeptember elsején a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) közzétette a legfrissebb világranglistát . Legjobb magyarként a tizenharmadik helyen szerepel, méghozzá továbbra is magyar színekben. Magyarként magyar színekben… – zagyvaság, és mégsem az. Érdemes felidézni az előzményeket.

Emlékezhetünk, május végén robbant a bomba, amikor kipattant, hogy a román szövetség – természetesen a játékos döntésével összhangban – kérvényezte a FIDE-nél Rapport Richárd úgynevezett zászlóváltását, ami nem jelent feltétlenül új, netán kettős állampolgárságot (ezúttal nem részletezzük, milyen megkötésekkel szerepelhet egy sakkozó egy másik ország színeiben). A Magyar Sakkszövetség nem járult hozzá a nemzetközi sakkéletben – jellemzően az amerikai agyelszívás, újabban az orosz exodus miatt – mind gyakoribb kérvény szentesítéséhez.

Hogy ilyen esetben mi az eljárás és annak milyen hosszú az átfutási ideje, azt egész pontosan talán a FIDE – kapaszkodjanak meg, augusztusban orosz létére újraválasztott – elnöke, Arkagyij Dvorkovics sem tudja. A bennfentesek májusban kilencvennapos moratóriumot emlegettek, ami egyrészt azt jelentette, hogy Rapport Richárd a június középen kezdődött világbajnok-jelöltek tornáján még semmiképpen sem versenyezhetett román színekben, másrészt viszont azt, hogy a szeptemberi világranglistán akár már románként is jegyezhetnék.

De nem, továbbra is magyarként jegyzik.

Mielőtt hátradőlnénk, nem eszik olyan forrón a kását, érdemes egy másik friss esemény kulisszái mögé tekinteni. A minapi ért véget a női egyéni Európa-bajnokság. A viadal érdekességét persze nem az adja, hogy a lengyel Monica Socko győzött, legjobb magyarként pedig Lázárné Vajda Szidónia harmincötödikként végzett. A székelyudvarhelyi születésű, pályafutása kezdetén ezért értelemszerűen román színekben szerepelt magyar nagymesternő utolsó fordulóban játszott partija azonban kuriózum, sőt mérföldkő. Az ellenfele ugyanis Jovana Rapport volt. Rapport Richárd szerb születésű felesége, aki az Eb-n már a román színeket képviselte.

Sakk… Sőt, mattháló.

Ebből ugyanis kiolvashatjuk a folytatást.

Ha a felesége már zászlót váltott, aligha tartja vissza bármi is ugyanettől Rapport Richárdot.

Nehéz belenyugodni, de ez a lépés már csupán idő kérdése. Ahhoz hasonlóan, hogy a nagymesteri gyakorlatban a vesztett állásból nincs menekvés. Éppen ezért nem szokás megvárni a mattot, még az előtt illik feladni a játszmát.

Feltöltődve

Rapport Richárd nem tudott megfelelni a várakozásoknak, biztató kezdés után a nyolcadik helyen zárta a világbajnok-jelöltek tornáját. Utána többek között festéssel igyekezett feltöltődni, miként arról legutóbbi Twitter-bejegyzése is árulkodik. Augusztusban rapid versenyen már játszott, szerepelt a most kezdődő Sinquefield-kupa előzetes rajtlistáján, mégsem játszik a rangos tornán.

Sokan talán úgy gondolják, elegük van már a Rapport-ügyből, rajta kívül is akad magyar sakkozó éppen elég, lám, az indiai Chennaiban rendezett sakkolimpián nélküle is megállta a helyét a végül nyolcadik helyre befutott férficsapatunk.

Csakhogy a Rapport-ügy nem elszigetelt eset, egy sportoló árulása, hanem a sportág, a Magyar Sakkszövetség évek óta egyre csak mélyülő válságának a leglátványosabb, már-már jelképes tünete.

Ami a sakkozás berkeiben szinte mindenki előtt ismert, ám amiről nyíltan senki sem mer beszélni. Így például arról sem, kinek és minek köszönhető, hogy a magyar sakkozás megmenekült az óriási szégyentől a sakkolimpián.

Az is titokban maradhatott volna továbbá, ha a két éve visszavonult Almási Zoltán Facebook-posztjában nem hozza nyilvánosságra, hogy a közelmúltban újabb két elnökségi tag közölte írásban a lemondását. Gyimesi Zoltán nagymester, a 2002-es bledi sakkolimpián ezüstérmes magyar csapat tagja, amúgy Rapport Richárd atyai barátja, valamint Font Gusztáv, Polgár Judit férje, aki egyben a magyar szövetség delegáltja a FIDE közgyűlésébe döntött így hosszú tépelődés után.

Megkerestük őket, nyilatkozni egyikük sem kíván, ártani a magyar sakknak pedig végképp nem. Ám nem is vitás, hogy az elhatározásuk összefüggésben áll a Rapport-üggyel, amely – hogy újabb szempontot említsünk – nem idén tavasszal állt elő, húzódik már évek óta, a megoldására valamiért, hiába akadt neves, sőt világhírű közvetítő és kiforrott terv, mégsem került sor, mégsem volt akarat.

Előre vagy utólag

Sterbenz Tamás, a Testnevelési Egyetem rektora is tagja a Magyar Sakkszövetség elnökségének. Rapport Richárd döntéséről, a szövetség belügyeiről persze ő sem kíván kitárulkozni, a rá jellemző empátiával a Rapport-ügyet a magyar sport állatorvosi lovaként látja.

– Általában véve a magyar állami sportfinanszírozás egyik hiányossága, hogy rövid távon kizárólag eredménycentrikus, szemben például a brit szemlélettel. Ott a támogatásra érdemesnek ítélt projekteket finanszíroznak előre, nálunk viszont az eredményesség után, utólag jár az anyagi elismerés. Ebben a rendszerben Rapport Richárd támogatásához nincs hozzárendelhető csatorna, hiszen csak világbajnoki cím birtokában kaphatna kiemelt támogatást, ami nélkül viszont odáig nem juthat el – osztotta meg a nézetét.

A huszonkettes csapdája.

Többször megírtuk már, a sakk nem egy divatos, modern sport, hamarabb koszorúzták meg az első sakkvilágbajnokot (a német Wilhelm Steinitzet), minthogy megalapították volna a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot. A benne élők ráadásul rendkívül érzékeny elmék. A magyar sakkot nem lehet úgy irányítani, mint mondjuk a teqballt, néhány jópofa nyilvános szerepléssel nem lehet elterelni a figyelmet a gondokról.

Vészesen közeledik a 2024-es hazai rendezésű sakkolimpia. Néhány éve azt mondtuk, ennek köszönhetően hatalmas lehetőség előtt áll a magyar sakkozás, mára azonban a sikerorientáltság helyett inkább a kudarckerülő szemlélet kezd eluralkodni a szellemi sportágban.

Kezdhetünk megbarátkozni a gondolattal, hogy Rapport Richárd vendégként, a román csapat játékosaként tér haza. S ha elmaradnak a határozott lépések, akkor ennél nagyobb szégyen is érheti a magyar sakkozást, a magyar sportot.

Borítókép: Rapport Richárd és felesége, Jovana Rapport (Fotó: Lennart Ootes)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.