Magnus Carlsen újabb döbbenetes húzással sokkolta a sakkvilágot

Eljött a pillanat, Magnus Carlsen és Hans Niemann összetalálkozott, a játszma mégis elmaradt. A világbajnok döbbenetes, de ismerjük el, stílusos húzásra szánta rá magát. Nem volt hajlandó játszani a 19 éves amerikai nagymesterrel, akit két hete kimondatlanul is csalással gyanúsított meg: a második lépésben feladta a partit. Kitart tehát a véleménye mellett, ám az indoklás továbbra is várat magára.

2022. 09. 19. 19:31
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

1.d4 Hf6 2.c4 – sötét feladta.

A nagymesteri gyakorlatban a sakktörténet egyik legdöbbenetesebb játszmája. A Hans Moke Niemann–Magnus Carlsen-partinak persze van előzménye, méghozzá sötét előzménye.

A két sakkozó két hete Saint Louisban a Sinqefield-kupa harmadik fordulójában találkozott. Carlsen vezette a világos figurákat, s 57 lépésben vereséget szenvedett. Ő maga rosszul játszott, amerikai ellenfele viszont kiválóan, és sötéttel legyőzte a világbajnokot. Már ez is hatalmas meglepetés, hát még Carlsen reakciója, ezután visszalépett a tornától.

Miként megírtuk, a döntését nem indokolta azóta sem, csupán egy sejtelmes Twitter-üzenetet posztolt José Mourinho szavaival élve: „Ha beszélek, bajba kerülök.”

Mindenki értett belőle: a világbajnok kimondatlanul csalással gyanúsította meg a 19 éves amerikai játékost. A döntése döbbenetet váltott ki, senki nem meri kimondani, hogy a gyanúnak nincs alapja, de bizonyíték sincs, éppen ezért mindenki arra vár, Magnus Carlsen álljon elő a bizonyítékokkal. 

Nem tette meg.

A sors pikantériája, hogy rögtön a következő rangos versenyen, a Julius Baer Generációk kupája viadalon a két sakkozó újra összetalálkozott a hétfői hatodik fordulóban. Persze más körülmények között, mint Saint Louisban: a verseny online zajlik, s rapid időbeosztás mellett.

Magnus Carlsen húzása így is félreérthetetlen. Nem hajlandó játszani Hans Moke Niemann-nal.

Senki sem tudja, ez a hadjárat hova vezet. A két sakkozó a torna során akár újra szembe találkozhat egymással az előcsatározásokat követő egyenes kiesés szakaszban, s majd később, további versenyeken is. A világbajnok vajon minden egyes alkalommal feladja a Niemann elleni játszmáját a nélkül, hogy magyarázattal szolgálna?

Megjósolhatatlan. Azt mindenesetre kijelenthetjük, Magnus Carlsen nem csupán hirtelen felindulásból szánta rá magát a visszalépésre Saint Louisban. Szavak nélkül is kitart a vádja mellett.

A világbajnok amúgy nagyszerűen kezdte a Generációk kupáját, az első öt fordulóból két döntetlen mellett három partit megnyert. A Niemann elleni vereség belefér, gyaníthatóan így is bejut a tizenhat induló közül a legjobb nyolc közé, az egyenes kieséses szakaszba. Ám ahhoz sem fér kétség, hogy amíg nem zárja le ezt a kérdést, minden egyes fellépését feszültség övezi, ami senkinek sem jó.

Borítókép: Magnus Carlsen nem tágít (Fotó: Sinquefield Cup)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.