Csalást kiáltott a világbajnok, színt kell vallania

Több mint egy hét telt el azóta, hogy Magnus Carlsen általános megdöbbenésre három forduló után visszalépett az idei legrangosabb sakkversenytől, az egyesült államokbeli Saint Louisban rendezett Sinquefield-kupától. Két napja már a verseny is véget ért, a kedélyek azonban nem csillapodnak. A világbajnok kimondatlanul csalással vádolta meg az amerikai Hans Moke Niemannt, akitől váratlanul kikapott. Mindenki azt várja, sőt sürgeti, hogy a norvég zseni valljon színt, amit aligha kerülhet el, hiszen szeptemberben újra találkozik Niemann-nal a Generációk kupáján. Ha csak le nem mondja a részvételét.

2022. 09. 13. 13:05
null
cb-thumb2-topical
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világbajnok-jelöltek madridi tornájának nagyobb volt a tétje, ám a Sinquefield-kupa ígérkezett az év legrangosabb versenyének, hiszen, beleértve a világbajnokot is, a világranglista első tíz helyezettjéből nyolc is ott volt a mezőnyben. is kapott meghívást, ám augusztus közepén a nyilvánosság előtt ismeretlen okból lemondta a részvételt. E ténynek külön pikentériát kölcsönöz, hogy Hans Moke Niemann az ő visszalépésének köszönhetően került be a patinás mezőnybe.

Magnus Carlsen jól kezdte a viadalt, az első fordulóban presztízsgyőzelmet aratott Jan Nyepomnyascsij ellen, aki Madridban másodszorra is kivívta a jogot, hogy kihívja a világbajnokot. A második fordulóban remizett a már amerikai színekben versenyző örmény Aronjannal – akinek a nevét immár tehát Aroniannak kellene írni...? –, a harmadik körben következett a Niemann elleni parti. Mondani sem kell, pláne világossal egyértelműen a norvég nagymester volt a favorit. Ám nem játszott jól, a megnyitás után hátrányba került, s bár jó esélye volt döntetlenre menteni a játszmát, a 28. lépésben (g4) hatalmas hibát követett el, ami után kikapott.

A világbajnoknak a klasszikus időbeosztású partikat számítva ötvenhárom játszmára rúgó veretlenségi sorozata szakadt meg a vereséggel. Ez önmagában vaskos meglepetés, ám eltörpül amellett, ahogy erre Carlsen reagált. Visszalépett a versenytől, ám a döntését nem indokolta, csupán egy sejtelmes Twitter-üzenetet posztolt.

„Ezennel visszalépek a tornától. Mindig élveztem a játékot a Saint Louis-i Sakk Klubban, és remélem, a jövőben visszatérek” – így szól a semmitmondó bejegyzés, aminél sokkal árulkodóbb a belelinkelt videó. Ami nem más, mint José Mourinho egyik ismert nyilatkozata. Ebben hangzik el a sokat citált mondat:

 

Ha beszélek, bajba kerülök.

 

A portugál tréner szokás szerint a bírók ténykedését kifogásolta – volna, de konkrétumok helyett inkább csak virágnyelven fogalmazott.

Ezt tette Magnus Carlsen. Senkinek sem voltak kétségei, hogy mire céloz. Nyilván arra, hogy Hans Moke Niemann meg nem engedett eszközt használt, tehát csalt. Mégpedig arra alapozva, amit mások tettek közzé, miszerint a 19 éves amerikai nagymester több lépésen keresztül a programok által is a legjobbnak javasolt lépést húzta a bonyolult állásban. Ha lettek is volna kétségeink a gyanúsítás felől, a Chessbase oldal szeptember 9-én terjedelmes cikkben fejtegette, hogy valami nem stimmel Niemann körül.

  • Felemlegették, hogy Hans Niemannt tízévesen egyszer kitiltották az oldalról (amelyen lehet random online partikat is játszani) csalás miatt.
  • Gyanúsan gyorsnak minősítik az amerikai játékos fejlődését, akinek 2020 szeptemberében még csupán 2465 volt az Élő-pontja, egy évvel később már 2609, most pedig 2688.
  • Hikaru Nakamurát idézve furcsállják, hogy miközben az asztal mellett Niemann sorra húzta a ragyogó lépéseket, utána azonban messze nem egy top nagymester szintjén elemezte a játszmát, tehát mintha nem is lett volna tisztában a pozíció mélységeivel.

Mindez persze csupán spekuláció, amihez hozzá kell tenni, hogy a Chessbase gyerekkora óta Magnus Carlsen kiemelt támogatója, azaz elfogult a világbajnokkal.

Hogy csalt-e Niemann? Eldönthetetlen.

Ha vannak is gyanús jelek, az ártatlanság vélelme a sakkban is mindenkit megillett, márpedig az amerikai sakkozóra nem tudtak semmit sem rábizonyítani. A torna rendezői a verseny végén közleményt adtak ki, miszerint a csalás elleni vizsgálatok semmi rendkívülit nem tártak fel. A közösségi médiában az őrület egészen odáig terjedt, hogy kimutatták, Niemann az elmúlt években olyan versenyeken sokkal jobban teljesített, amelyeken – az internetes közvetítést megkönnyítő – elektronikus táblán játszottak, azt sugallva, mintha a csaláshoz szükséges kapcsolatot Niemann ennek segítségével veszi igénybe valahogy. 

Na, de hogy? A sakkversenyeken a „toiletgate” néven elhíresült 2006-os Vlagyimir Kramnyik–Veszelin Topalov világbajnoki döntő óta – a bolgár kihívó azzal vádolta meg Kramnyikot, azért jár túl sűrűn a mosdóba, mert ott vesz igénybe külső segítséget – tüzetesen átvizsgálják, van-e náluk valamilyen kütyü.

Norvégia sem áll mellette

A témával foglalkozik az Origo is, kiemelve, hogy még a norvég sajtó sem áll ki a világbajnok mellett. 

Niemannra sem tudtak semmit sem rábizonyítani. A gyanú ettől persze felmerülhet. Carlsennek akár igaza is lehet. Abban azonban a vezető nagymesterek szinte kivétel nélkül egyetértenek, a világbajnok reakciója, visszalépése hatalmas ballépés, elképesztő módon árt a sakk ügyének. Így érvelt a korábbi világbajnok Garri Kaszparov is.

– Ehelyütt nem megyek bele a rút gyanúsítás részleteibe, beérem azzal, amit tudunk: Magnus Carlsen sakkvilágbajnok visszalépett a St. Louis-i világelső tornától. Hasonló esetre az elmúlt ötven évben nem volt példa. Elkerülhetetlen a magyarázat. Carlsen cselekedetével súlyosan megbántotta a sakkrajongókat, a tornán szereplő versenytársait, a szervezőket, és légüres térben kavargó pletykákkal magát a játékot is.

A világbajnoki cím felelősséggel jár, a legkevesebb, amit elvárhatunk, az a világos nyilatkozat az ügyben.

A szponzorok és a versenyszervezők nem nem kedvelik a mérgezett légkört, szemben esetlegesen a közösségi médiával. 

Kaszparov kimondta a lényeget. Többről van itt szó, mint Magnus Carlsen személyes presztízséről, hiúságáról. A cselekedetével az egész sakkvilágot hozta nehéz helyzetbe.

Ötven éve... – írja Kaszparov, egyértelműen Bobby Fischerre célozva.

A párhuzam talán sértő, de egyre többen látják úgy, mintha Magnus Carlsen is paranoiás tüneteket mutatna, de legalábbis üldözési mániája lenne. Már az is szokatlan és sértő volt, amikor tavaly év végén, miután a világbajnoki döntőben legyőzte  Nyepomnyascsijt, azt mondta, csak akkor lesz hajlandó újra harcba szállni a vb-címért, ha az iráni származású, francia színekben versenyző Alireza Firouzja lesz a kihívó. Mondván, őt tartja érdemesnek arra, hogy megmérkőzzön vele.

Ezek után Firouzja csupán hatodik lett a világbajnok-jelöltek madridi tornáján, amit ismét Nyepomnyascsij nyert meg nagy fölénnyel. Saint Louisban ugyan a francia győzött, de csak úgy, hogy az orosz sakkozó az utolsó fordulóban nyerést szalasztott el. S van más is a nap alatt, nem csupán a többi Saint Louis-i résztvevő, hanem a látványosan feltörő ifjú indiai nagymesterek.

Magnus Carlsennek valóban tisztáznia kell, mire is célzott. S minél hamarabb. Szeptember 18-án kezdődik a Generációk kupája elnevezésű torna, amelyen korábbi nagy egyéniségek (idén Borisz Gelfand és Vaszilij Ivancsuk) mellett a jelen sztárjai, valamint a jövő reménységei vesznek részt.

A viadalon részt vesz Magnus Carlsen és Hans Moke Niemann is. A torna vízválasztó lehet a világbajnok pályafutásában.

Persze nem a végeredmény miatt, hanem hogy egyáltalán vállalja-e az indulást. Mert ha igen, nem teheti meg, hogy előtte ne mondjon valamit. Egész pontosan, vagy álljon elő bizonyítékokkal, vagy kérjen bocsánatot.

A sakkvilág ezt várja tőle.Borítókép: Magnus Carlsen tépelődik. Vele szemben Hans Moke Niemann (Fotó: Chessbase)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.