időjárás 2°C Marcella 2023. január 31.
logo

Southgate az angolok kiesése után: Nehéz kritizálni a teljesítményünket

Magyar Nemzet
2022.09.24. 09:34 2022.11.18. 14:15
Southgate az angolok kiesése után: Nehéz kritizálni a teljesítményünket

Nem sok örömben van mostanában részük az angol labdarúgó-válogatott szurkolóinak. A Háromoroszlánosok pénteken Olaszország vendégeként ismét szerzett gól nélkül kaptak ki, és csapnivaló eredménysoruk következményeként kiestek a Nemzetek Ligája A divíziójából. Gareth Southgate szövetségi kapitánynak nehezére esett megmagyarázni a történteket.

Hol vannak már azok az idők, amikor az angol szurkolók a válogatott szárnyalását ünnepelték a tavalyi Európa-bajnokságon? A szigetországiak akkor azt várták, hogy a futball „hazatér”, és a Háromoroszlánosok az 1966-os világbajnoki cím után ismét trófeát nyernek. A végeredmény, mint tudjuk, nem a reményeik szerint alakult, Olaszország tizenegyespárbajt követően legyőzte Angliát, örömünnep helyett csalódás jutott osztályrészül a drukkereknek.

Pénteken az olaszok ismét elhúzták az angolok nótáját, ők voltak azok, akik 1-0-s győzelmükkel beleverték az utolsó szöget riválisuk koporsójába. Gareth Southgate együttese ugyanis a Nemzetek Ligájában rettenetes eredménysort produkált, öt forduló után győzelem nélkül, mindössze egy büntetőből szerzett góllal kiesett az A divízióból, ráadásul az útjuk során a magyar válogatottól elszenvedett, 4-0-s hazai zakó miatt is pironkodhattak.

Az angol szövetségi kapitány természetesen csalódottan vette tudomásul az újabb kudarcot, ugyanakkor hozzátette, csapata pénteki produkcióját sok kritika nem érheti.

– Nehéz kritizálni a teljesítményünket, hiszen többet birtokoltuk a labdát, többször találtuk el a kaput, mint az ellenfél. Én úgy láttam, hogy ezzel a teljesítménnyel megmutattuk, hogy jó irányba indultunk el. Egyúttal megértem, hogy az eredmény miatt mások nem így fognak reagálni. Nehéz megmagyarázni, hogy miért nem lövünk gólokat. Megtaláltuk az üres helyeket, de voltak olyan pillanatok, amikor az utolsó lépés, egy jó passz hiányzott. Megértem a szurkolók reakcióját – utalt arra Southgate, hogy az angol szurkolók kifütyülték őt, amikor a mérkőzés végén megtapsolta őket. – Ezek után sokat fognak beszélni rólam, de ez teljesen rendben van. Az a dolgom, hogy a játékosok helyett is elviseljem a nyomást.

Olasz kollégájának ilyesmi miatt nem kellett aggódnia, hiszen a diadallal a regnáló Európa-bajnok megőrizte az esélyét a csoportelsőségre (a hétfői, magyarországi vendégjátékuk során dől majd el, ki jut az NL elődöntőjébe). Roberto Mancini azonban még nem tekintett ennyire előre, csak a pénteki győzelmet ünnepelte.

– Legyőztük Angliát, az egyik legerősebb válogatottat a földkerekségen. Nem számít a játékrendszer, csak a csapat mentalitása számít, hogy támadni akar-e. Mi pedig ilyenek vagyunk. Megérdemelt győzelem volt.

Leonardo Bonucci már a mieink elleni összecsapásról is beszélt. A veterán védő elárulta, vigaszt ugyan nem jelentene a csoportelsőség, de ennek elérése fontos lenne a jövőt tekintve.

– Azért megyünk Magyarországra, hogy megszerezzük az első helyet. Ha sikerrel járunk, az segítheti a csapat fejlődését. Persze semmi sem nyújt vigaszt amiatt, hogy nem vehetünk részt a világbajnokságon, ennek ellenére is fontos lenne a győzelem – húzta alá Bonucci.

Nemzetek Ligája, A osztály, 3. csoport, 5. forduló:
Németország–Magyarország 0-1
Olaszország–Anglia 1-0

A csoport állása
1. Magyarország 10 pont
2. Olaszország 8
3. Németország 6
4. Anglia 2

A záró fordulót hétfőn rendezik, a párosítás:
Magyarország–Olaszország 20.45
Anglia–Németország 20.45

Borítókép: Gareth Southgate az Olaszország elleni mérkőzésen (Fotó: ISABELLA BONOTTO/ANADOLU AGENCY/AFP)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.