Southgate az angolok kiesése után: Nehéz kritizálni a teljesítményünket

Nem sok örömben van mostanában részük az angol labdarúgó-válogatott szurkolóinak. A Háromoroszlánosok pénteken Olaszország vendégeként ismét szerzett gól nélkül kaptak ki, és csapnivaló eredménysoruk következményeként kiestek a Nemzetek Ligája A divíziójából. Gareth Southgate szövetségi kapitánynak nehezére esett megmagyarázni a történteket.

Magyar Nemzet
2022. 09. 24. 9:34
Uefa Nations League Italy v England Gareth Southgate
MILAN, ITALY, SEPTEMBER 23: Gareth Southgate, head coach of England, follows the game during the UEFA Nations League, League A Group 3 football match at the San Siro stadium between Italy and England in Milan, Italy, on September 23, 2022. ISABELLA BONOTTO / Anadolu Agency (Photo by ISABELLA BONOTTO / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Fotó: Anadolu Agency via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hol vannak már azok az idők, amikor az angol szurkolók a válogatott szárnyalását ünnepelték a tavalyi Európa-bajnokságon? A szigetországiak akkor azt várták, hogy a futball „hazatér”, és a Háromoroszlánosok az 1966-os világbajnoki cím után ismét trófeát nyernek. A végeredmény, mint tudjuk, nem a reményeik szerint alakult, Olaszország tizenegyespárbajt követően legyőzte Angliát, örömünnep helyett csalódás jutott osztályrészül a drukkereknek.

Pénteken az olaszok ismét elhúzták az angolok nótáját, ők voltak azok, akik 1-0-s győzelmükkel beleverték az utolsó szöget riválisuk koporsójába. Gareth Southgate együttese ugyanis a Nemzetek Ligájában rettenetes eredménysort produkált, öt forduló után győzelem nélkül, mindössze egy büntetőből szerzett góllal kiesett az A divízióból, ráadásul az útjuk során a magyar válogatottól elszenvedett, 4-0-s hazai zakó miatt is pironkodhattak.

Az angol szövetségi kapitány természetesen csalódottan vette tudomásul az újabb kudarcot, ugyanakkor hozzátette, csapata pénteki produkcióját sok kritika nem érheti.

– Nehéz kritizálni a teljesítményünket, hiszen többet birtokoltuk a labdát, többször találtuk el a kaput, mint az ellenfél. Én úgy láttam, hogy ezzel a teljesítménnyel megmutattuk, hogy jó irányba indultunk el. Egyúttal megértem, hogy az eredmény miatt mások nem így fognak reagálni. Nehéz megmagyarázni, hogy miért nem lövünk gólokat. Megtaláltuk az üres helyeket, de voltak olyan pillanatok, amikor az utolsó lépés, egy jó passz hiányzott. Megértem a szurkolók reakcióját – utalt arra Southgate, hogy az angol szurkolók kifütyülték őt, amikor a mérkőzés végén megtapsolta őket. – Ezek után sokat fognak beszélni rólam, de ez teljesen rendben van. Az a dolgom, hogy a játékosok helyett is elviseljem a nyomást.

Olasz kollégájának ilyesmi miatt nem kellett aggódnia, hiszen a diadallal a regnáló Európa-bajnok megőrizte az esélyét a csoportelsőségre (a hétfői, magyarországi vendégjátékuk során dől majd el, ki jut az NL elődöntőjébe). Roberto Mancini azonban még nem tekintett ennyire előre, csak a pénteki győzelmet ünnepelte.

– Legyőztük Angliát, az egyik legerősebb válogatottat a földkerekségen. Nem számít a játékrendszer, csak a csapat mentalitása számít, hogy támadni akar-e. Mi pedig ilyenek vagyunk. Megérdemelt győzelem volt.

Leonardo Bonucci már a mieink elleni összecsapásról is beszélt. A veterán védő elárulta, vigaszt ugyan nem jelentene a csoportelsőség, de ennek elérése fontos lenne a jövőt tekintve.

– Azért megyünk Magyarországra, hogy megszerezzük az első helyet. Ha sikerrel járunk, az segítheti a csapat fejlődését. Persze semmi sem nyújt vigaszt amiatt, hogy nem vehetünk részt a világbajnokságon, ennek ellenére is fontos lenne a győzelem – húzta alá Bonucci.

Nemzetek Ligája, A osztály, 3. csoport, 5. forduló:
Németország–Magyarország 0-1
Olaszország–Anglia 1-0

A csoport állása
1. Magyarország 10 pont
2. Olaszország 8
3. Németország 6
4. Anglia 2

A záró fordulót hétfőn rendezik, a párosítás:
Magyarország–Olaszország 20.45
Anglia–Németország 20.45

Borítókép: Gareth Southgate az Olaszország elleni mérkőzésen (Fotó: ISABELLA BONOTTO/ANADOLU AGENCY/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.