időjárás 3°C Andor , András 2022. november 30.
logo

174 ember meghalt Indonéziában egy futballpályán történt zavargás miatt

Forrás: MTI
2022.10.02. 08:24 2022.10.07. 11:05
174 ember meghalt Indonéziában egy futballpályán történt zavargás miatt

Legalább 125-en meghaltak és százan megsérültek egy focimeccs után történt zavargás miatt Indonéziában – közölte Emil Dardak, Kelet-Jáva kormányzóhelyettese vasárnap. A stadionkatasztrófát az váltotta ki, hogy a malangi Arema FC 3-2-re kikapott a szurabajai Perszebajától a BRI Liga 1 11. fordulójában, a játék végén pedig a hazai szurkolók elözönlötték a pályát és magyarázatot követeltek a vereségre.

A zavargások azt követően kezdődtek, hogy a malangi Arema FC hazai pályán 3-2-re kikapott a szurabajai Perszebajától a BRI Liga 1 11. fordulójában. A vereség miatt csalódott drukkerek üvegekkel és egyéb tárgyakkal dobálták meg a focistákat és a játékvezetőket, majd elözönlötték a pályát, követelve, hogy a klub vezetése adjon magyarázatot a fiaskóra. Az Arema szurkolóinak dühét az váltotta ki, hogy csapatuk a rivális elleni 23 éves hazai veretlenségi sorozata megszakadt.

At least 127 people killed during riot following a soccer game in Malang
Fotó: H. Prabowo

A tömeglázadás a stadionon kívül is folytatódott, ahol drukkerek felgyújtottak öt rendőrautót. A rohamrendőrség könnygázzal válaszolt az erőszakra, amelynek használatát a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) betiltotta a stadionokban. Ezt követően tört ki a pánik. 

A szurkolók a kijárat felé rohantak, de a lökdösődésben sokan a földön végezték. Harmincnégy ember – köztük két rendőrtiszt – még a helyszínen meghalt. Egyes médiaértesülések szerint gyermekek is vannak az áldozatok között.

Több mint háromszáz embert szállítottak kórházba, de közülük sokan életüket vesztették út közben vagy a kezelés során mondta el Nico Afinta, Kelet-Jáva rendőrfőnöke vasárnapi sajtótájékoztatóján. Hozzátette, hogy az áldozatok száma tovább emelkedhet, mert sok sérült állapota súlyos.

Úgy tudni, hogy a stadion túlzsúfolt volt, 42 ezer jegyet értékesítettek 38 ezer férőhelyre.

Ferli Hidajat malangi rendőrfőnök elmondta, hogy kizárólag az Arema szurkolói válthattak jegyet az eseményre, miután a csetepaté elkerülése érdekében a Perszebaja szurkolóit kitiltották a meccsről. A korlátozást azt követően rendelték el, hogy a két rivális csapat drukkerei 2020 februárjában 250 millió rúpiányi kárt okoztak a Blitar stadionban.  

Joko Widodo indonéziai elnök vasárnap felszólította a hatóságokat, hogy vizsgálják felül a biztonsági helyzetet a futballmérkőzéseken. Egyúttal arra kérte az indonéziai labdarúgó-szövetséget, hogy a nyomozás befejezéséig függessze fel az első osztály meccseit. 

– Mélységesen sajnálom, hogy megtörtént ez a tragédia, és remélem, hogy ez az utolsó futballtragédia ebben az országban – mondta az elnök. – Ne hagyjuk, hogy ehhez hasonló történjen a jövőben.

Az indonéziai labdarúgó-szövetség eleget tett a kérésnek, így a tragédia miatt egy hétre szünetelni fog a helyi első osztályú bajnokság, emellett a szezon végéig kitiltották az Aremát a mérkőzések házigazdái közül.

At least 127 people killed during riot following a soccer game in Malang
Fotó: Sansi Sadewa

Az egyik legsúlyosabb stadionkatasztrófa

A malangi futballmeccs után kitört zavargás volt az egyik legvéresebb esemény a sportág történetében, de már korábban is voltak tragikus végkimenetelű esetek. 1989 áprilisában 96 Liverpool-szurkolót tapostak halálra Nagy-Britanniában. 1996-ban több mint nyolcvanan meghaltak és százan megsérültek egy világbajnoki selejtezőn Guatemala és Costa Rica között. 2001-ben legalább negyvenen vesztették életüket egy mérkőzésen a dél-afrikai Johannesburgban.

Borítókép: Indonéz rendőrök próbálják megakadályozni, hogy a szurkolók betörjenek a pályára (Fotó: EPA/H. Prabowo)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.