Bravúr a Diósgyőrtől, három magyar csapat lesz az Euroligában!

Egy mérkőzéssel a selejtezők vége előt eldőlt, hogy a DVTK Hun-Therm női kosárlabdacsapata a Szekszárd és a címvédő Sopron Basket mellett harmadik magyarként ott lesz az Európa elitjét tömörítő Euroligában. A diósgyőriek óriási kihívás előtt állnak gazdaságilag és szakmailag is, sokat kell utazniuk, és a kontinens legrangosabb együtteseivel találkozhatnak majd. Az európai Szuperkupáért jövő kedden játszó soproniak bejelentették, hogy a világklasszis Courtney Vandersloot mégsem csatlakozik a csapathoz, és az energiaválság miatti gazdasági nehézségek miatt a klub nem is szerződtet új játékost a helyére.

2022. 10. 13. 9:55
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár egy mérkőzés még hátravan, annak nincs semmi jelentősége: a DVTK Hun-Therm az izraeli Elicur Ramla után a török Botast is fölényesen, 75-54-re legyőzte, ezzel megnyerte a selejtezőcsoportot, és harmadik magyar csapatként ott lesz az Euroliga főtábláján! A női kosárlabda elitjében tizenhatan játszanak majd két nyolcas csoportban, tehát a mezőnynek csaknem az egyharmadát a magyarok adják, ami komoly fegyvertény, a sorozatban címvédő Sopron Baskethez és az Atomermű Szekszárdhoz csatlakoznak a diósgyőriek. A bravúr egyébként óriási, ám nem példátlan, a 2004–2005-ös szezonban a Sopron, a Pécs és a Szolnok, öt évvel később pedig a Sopron, a Pécs és a Szeged szerepelt egyszerre az Euroligában – ugyanakkor szomorú tény, hogy a szolnokiak éppen ebbe roppantak bele, a felborult költségvetés el is tüntette a szakosztályt az élvonalból.

 

A DVTK mostani bravúrját egy új kezdeményezésnek köszönhetően bárki láthatta, mert az Origo élőben közvetítette, és ez csak a kezdet volt, a népszerű portál ezentúl így is jelen lesz a magyar női kosárlabdában.

A diósgyőriek nagyon magabiztosan vették az akadályokat, két korábbi sikertelen kísérlet után mondhatni, simán léptek be az elitbe. Már az előző bajnoki évben is megmutatták, hogy komoly céljaik érdekében sokat hajlandóak tenni, hiszen megnyerték a Magyar Kupát, majd a bajnokságban úgy lettek bronzérmesek, hogy az elődöntő párharcában egy meccsen le tudták győzni a később aranyérmes és az Euroligát is megnyerő Sopront. Most még erősebb lett a DVTK, amely megtartotta az eddigi értékeit, és két nagyszerű légióst szerződtetett: az ausztrál Darcee Garbin két hete bronzérmes lett hazája válogatottjával a világbajnokságon, a Puerto Rico-i Arella Guirantest pedig ott beválasztották a torna második legjobb csapatába.

 

Fotó: Fiba.com

Mindketten sokat tettek azért, hogy az Elicur Ramla és a Botas csütörtök esti meccse puszta formalitássá silányuljon, és a DVTK várhatja az Euroliga csoportkörének a két hét múlva következő rajtját. A klub óriási kihívások előtt áll gazdaságilag és szakmailag is a rengeteg fárasztó utazás és a minőségi ellenfelek miatt. A csoportjában találkozik majd a nagyon megerősített török Mersinnel, az olasz Schióval, a belga Mechelennel, az előző sorozat bronzérmesével, a spanyol Salamancával, a francia Lille és a spanyol Girona selejtezőpárharcának a győztesével, a francia Basket Landes együttesével, és végül, de nem utolsósorban az Euroliga címvédőjével, a Sopron Baskettel.

– Nagyon büszke vagyok a lányokra – mondta a Botas legyőzése után Völgyi Péter vezetőedző. – Ezen a meccsen is nagyon odatették magukat fizikailag és technikailag egyaránt. Köszönjük lelkes szurkolóinknak, hogy kétszer is belehajszoltak minket a győzelembe. Az elkövetkezendő hetekben és hónapokban nagy feladatok várnak ránk, a munka nagy része még ezután jön, remélem, a továbbiakban is ilyen eltökéltek leszünk.

 

Fotó: Fiba.com

Érdekesség, hogy a csoport két magyarja november 5-én bajnoki mérkőzésen, majd 9-én az Euroligában találkozik egymással, mindkétszer Sopronban. Tavaly a Szekszárd újoncként nem tudott meccset nyerni az Euroliga alapszakaszában, ez is jelzi, mekkora feladat előtt áll a Diósgyőr a rá váró tizennégy nemzetközi mérkőzésen. A Sopron Basket jelenleg a mezőny legeredményesebb csapata azzal, hogy az utóbbi négy befejezett kiírásban bekerült a négyes döntőbe, ahol egy ezüstérmet, két negyedik helyet szerzett, az idén áprilisban pedig felülve Európa trónjára megnyerte az Euroligát. Bár a csapat nagyszerűen rajtolt a bajnokságban, jól halad az új játékosok beépítésével, a klub szerdán este rossz hírekről számolt be a közösségi oldalán.

 

 

– Elképesztő nyomás alá kerültünk a létesítmény-üzemeltetés terén az energiaválság miatt – ismertette a helyzetet Török Zoltán ügyvezető. – A létesítményünk üzemeltetése során nemcsak a magunk, hanem a férfikosárlabda profi szekciója, valamint az államilag elismert akadémiánk növendékeinek sportolási körülményei is a mi gondunk. 

Azok a számok, amelyekkel szolgáltatóink szembesítettek bennünket, jelenleg olyan áldozatokat kívánnak, amelyek a profi csapatunk versenyképességét jelentősen csökkentik. A gondjainkat tetőzi, hogy a Courtney Vandersloot személyes okok miatt belátható időn belül biztosan nem tud eleget tenni a szerződésében foglaltaknak, és nem tudja erősíteni csapatunk sorait. 

Jelen helyzetben ezt a hátrányt előnyünkre szeretnénk fordítani, egyben példát is mutatni, hogy az idei télen az eredményesség oltárán is készek vagyunk áldozni, ha a helyzet úgy kívánja. Csapatunk tervezett kerete tehát jelentősen meggyengül, ami szükségszerű lépés a kialakult helyzetben. Szeretném tehát leszögezni, hogy a gazdasági kihívások miatt jelen pillanatban nem tervezzük új játékos igazolását.

 

 

A világklasszis irányító, Courtney Vandersloot hiánya tényleg nagy vérveszteség, ám a Sopron Basket kerete így is erős, így okkal remélhetjük, hogy a nehézségekkel megbirkózva ezúttal is jól szerepel majd az Euroligában. Előtte azonban kedden első magyar csapatként az európai Szuperkupáért lép pályára.

Borítókép: nagy bravúr a diósgyőriektől a bejutás az Euroliga csoportkörébe (Fotó: Fiba.com)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.