Jól kezdett, majd egy tizenegyes után összeomlott a Fradi Belgrádban

Szűk fél órán keresztül jobban játszott, helyzeteket alakított ki a Ferencváros a Crvena zvezda ellen, de egy videóbíró segítségével megítélt tizenegyes után összeomlott, végül 4-1-re kikapott az Európa-liga csoportkör harmadik fordulójában. Sztanyiszlav Csercseszov irányításával még nem veszített két egymást követő tétmeccset az FTC.

Szilágyi László (Belgrád)
2022. 10. 06. 20:44
Red Star Belgrade vs Ferencvaros Budapest
epa10227144 Muhamed Besic (R) of Ferencvaros in action against Aleksandar Katai (L) of Red Star during the UEFA Europa League group H soccer match between Red Star Belgrade and Ferencvaros Budapest in Belgrade, Serbia, 06 October 2022. EPA/ANDREJ CUKIC Fotó: EPA/ANDREJ CUKIC
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kellemes, kora őszi napsütésre ébredt Belgrád. A lehulló falevelekkel bíbelődő Rade akkurátusan végezte a munkáját. A 20-szoros Grand Slam-bajnok teniszezőről, Novak Djokovicsról elnevezett étterem mindenese könnyű, tavaszias inget viselt, majd immár az étteremben áradozott a teniszsztárról. Nem mellékesen megjegyezte, hogy imádja a labdarúgást is, de esze ágában sincs kimenni a Rajko Mitics Stadionba, mert ő fanatikus Partizan-drukker. 

Egyszer csak Szabó Tibor is felbukkant a Novak1-ben, a vajdasági labdarúgóból lett játékosügynök, a Belgrádból származó Filipovics Vladan üzlettársa természetesen a meccs miatt érkezett a szerb fővárosba. Ő aggódó tónusokkal a hangjában közölte, hogy reméli, nem a Fradi ellen támad fel az Európa-ligában még pont nélkül álló Crvena. A Fradi közönsége nem erre összpontosított, a kétezer fradista elfoglalta a helyét az egykori Marakana vendégszektorában, és meglepő dolgot tapasztalt: a kedvenceik bemelegítettek, de a hazai játékosok kihagyták ezt a munkafázist, a ráhangolódást nem a stadion gyepén végezték. 

Az Európa-ligában két forduló után százszázalékos Ferencváros vezetőedzője, Sztanyiszlav vezetőedző öt helyen változtatott a múlt héten vasárnap a Kecskemét ellen vereséget szenvedett csapatán.

Kihagyta Eldar Civicet, Anderson Esitit, Vécsei Bálintot, Carlos Auzquit és Amer Gojakot. Az ő helyükre Muhamed Besic, Adama Traoré és Kristofer Zachariassen került be a kezdőbe, ami így festett: Dibusz – Wingo, Knoester, S. Mmaee, Botka – Laidouni, Besic – A. Traoré, Zachariassen, Tokmac Nguen – Boli.

Az indonéziai tragédia emlékére egyperces gyászszünettel kezdődött a mérkőzés. Ahogy Milos Milojevics, a Zvezda edzője a meccs előtti sajtótájékoztatón ígérte, csapata azonnal nekiesett a Fradinak. Hazai pályán, a fanatikus drukkerei előtt ezt nem is tehette másként: a várt forgatókönyv valósult meg. A szerb bajnok próbált kezdeményezni, a Ferencváros várt a lehetőségre, és a nyolcadik percben jött el az első esély: Laidouni lövése azonban szögletre vágódott. 

A helyzetre helyzettel válaszolt a szerb bajnok: Gobeljics okos csel után lőtt 18 méterről, de Dibusz könnyen fogta a középre tartó labdát. Tudatosabbnak tűnt a Ferencváros, és olykor képes volt váratlan húzásokra. Az első negyedóra végén Besic lépett ki középen, vitte vagy harminc métert a labdát, de nem talált kaput. Wingónak ez sikerült egy szépen végigvitt támadás végén, de megint szögletre pattant a labda. Tokmacé volt a következő helyzet, de gyengén célzott. Alig voltunk túl a félidő felén, amikor egy beadás után megtörtént a baj: Gobeljics veszélyes, jobb oldali beadását hatról Ivanics az előtte álló Wingo jobb kezére fejelte. A játékvezető a VAR segítségével tizenegyest ítélt: Kanga a jobb felső sarokba lőtt, Dibusznak nem volt esélye a védésre. 

Kicsit megzavarodott a Fradi a bekapott góltól: nem sokkal később Dragovics fejelt zavartalanul, a léc fölé. Majd jött az újabb pofon a 35. percben; Sztefan Mitrovics lőtt hat méterről középről a felső sarokba, 0-2. Először került (kétgólos) hátrányba a Fradi a csoportkörben.

Éledezett a Fradi a félidő hajrájában: Zachariassen éppen hogy lemaradt egy fontos helyzetben.  2-0-ra vezetett a Crvena a szünetben, mégsem lehetett azt érezni, hogy eldőlt a meccs, mert a mezőnyben, különösképpen a két bekapott gól előtt tudatosabban játszott a Ferencváros, mint az ellenfele. 

A folytatásra Csercseszov nem cserélt, bízott a kezdőcsapatban. De újabb gól következett: Katai, szemben a kapuval, 18 méterről kilőtte a jobb alsó sarkot. A védelem asszisztálása mellett. Ezzel alighanem el is dőlt a meccs. 

Csercseszov kettős cserével próbált lelket önteni a csapatába: Besicet Vécsei, Bolit Ryan Mmaee váltotta. De a szépítés helyett újabb gólt kapott a Fradi: a gaboni légiós Kanga közel az oldalvonalhoz elemi erővel meglőtt labdája kifliszerűen csavarodott Dibusz kapujába. Most már a nagy zakó elkerülése volt a Ferencváros feladata. 

Wingo előkészítése után Zachariassen szépített. A hajrára beállt Pászka is, Botkát váltotta, de ő sem tudott sokat segíteni. Ryan Mmaee közelebb hozhatta volna a Ferencvárost, de a tizenhatoson belül telibe találta a lécet. 4-1 lett a vége. 

Az FTC még soha nem kapott ki két egymást követő mérkőzésen Sztanyiszlav Csercseszov vezetésével. A Kecskemét elleni 0-2 után jött a belgrádi 1-4.

Szabó Tibornak lett igaza. A Crvena zvezda feltámadt. 

Európa-liga, H-csoport, 3. forduló, eredmények: Crvena zvezda–Ferencváros 4-1 (2-0), Belgrád, 48 ezer néző, vezette: Visser (belga). Gólszerzők: Kanga (11-esből, 27.), Mitrovics (35.), Katai (50.), illetve Zachariassen (71.). Monaco–Trabzonspor 3-1. A csoport állása: 1. Ferencváros 6 pont, Monaco 6, 3. Trabzonspor 3, 4. Crvena 3.

Borítókép: Besic nem volt olyan aktív (Fotó: MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.