Harminchárom éve történt meg a Cityvel utoljára, ami szombaton

Már a nyitómérkőzésen megszületett a 16. forduló várhatóan legnagyobb meglepetése az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban: a Brentford 2-1-re nyert szombaton a címvédő Manchester City otthonában. A hazaiak vezetőedzője, Pep Guardiola sietett elismerni, megérdemelt volt a vendégsiker, amellyel az is eldőlt, hogy másfél évtized után először az Arsenal karácsonyozik az élen.

Magyar Nemzet
2022. 11. 12. 17:58
English Premier League - Manchester City vs Brentford FC
epa10301711 Ivan Toney (2-R) of Brentford celebrates with teammates after scoring a goal during the English Premier League soccer match between Manchester City and Brentford FC in Manchester, Britain, 12 November 2022. EPA/Tim Keeton EDITORIAL USE ONLY. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications Fotó: Tim Keeton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Előzetesen semmi sem szólt a Brentford győzelme mellett a Manchester City ellen, hiszen a címvédő csak elvétve hullajt el pontokat a legjobb tízen kívül álló csapatokkal szembeni találkozóin, emellett pedig a legutóbbi négy tétmérkőzése mindegyikén diadalmaskodott. A Brentfordnál ellentétes volt a mérleg az öt nyeretlen meccsből álló szériával.

Ennek ellenére a vendégek bátor játékkal rukkoltak elő az Etihad stadionban, és Ivan Toney már a 16. percben betalált. A City nagy erőket bevetve, folyamatosan rohamozott az egyenlítésért, de a befejezéseik általában pontatlanok voltak. A hazaiak tizenöt lövéséből mindössze kettő találta el a kaput az első félidőben, igaz ezek egyike, Phil Fodené megrezgette a hálót. A meccs hajrájához közeledve már alighanem mindenki elkönyvelte, hogy pontosztozkodással zárul a meccs, de Toney a 98. percben ismét lecsapott, ezzel 

a Brentford 1989 szeptembere óta először megverte a Cityt, és megszakította a gigász idénybeli hazai veretlenségi sorozatát.

Pep Guardiola szerint nem jogtalanul. – A jobb csapat nyert. Mi az első pillanatoktól kezdve szenvedtünk, nem tudtunk mit kezdeni a hosszú labdáikkal. Mélyen és jól védekeztek. Nehéz, szoros meccs volt. Mi remekül teljesítettünk eddig a Bajnokok Ligájában és a Premier League-ben is. Visszatérünk, és megkezdjük a felkészülést az idény második részére – nyilatkozta a Manchester City edzője csapata a világbajnokság előtti utolsó mérkőzését követően.

 

Brentfordi kollégája, Thomas Frank érthető módon el volt ragadtatva. – Ez az egyik legkielégítőbb győzelmünk. A rájátszásban elért sikerünket mindig a legfontosabbak között emlegetjük, hiszen az ígéret földjére (a Premier League-be – a szerk.) juttatott bennünket, de a City elleni is rengeteget jelent. Ez a valaha volt legjobb eredmény, mert a világ egyik leggazdagabb klubját győztük le, miközben a mi költségvetésünk az egyik legkisebb a ligában. Úgy hiszem, hogy a helyzetek minőségét tekintve megérdemelten nyertünk, ráadásul négy játékos is hiányzott a kezdőcsapatunkból. Elmondhatatlanul boldog vagyok, elképesztő teljesítményt nyújtottunk – örömködött a tréner.

Ezzel eldőlt, hogy a 2007/08-as kiírás óta először az Arsenal karácsonyozik az élen a Premier League-ben. Régen jártak tehát ilyen magasságokban az Ágyúsok, ugyanakkor a pezsgőbontás még korai lenne, tekintve, hogy a legutóbbi öt alkalommal elbukták innen a bajnoki címet.

Premier League, 16. forduló:
Manchester City–Brentford 1-2 (1-1)
gólszerzők: Foden (45+1.), ill. Toney (16., 90+8.) 

További eredmények és program

Bournemouth–Everton 3-0
Liverpool–Southampton 3-1
Nottingham Forest–Crystal Palace 1-0
Tottenham Hotspur–Leeds United 4-3
West Ham United–Leicester City 0-2
Newcastle United–Chelsea 18.30 (tv: Spíler 1)
Wolverhampton Wanderers–Arsenal 20.45 (tv: Spíler 1)

vasárnap:
Brighton–Aston Villa 15.00 (tv: Match 4)
Fulham–Manchester United 17.30 (tv: Spíler 1)

 

 

Borítókép: Ivan Toney (jobbról a második) gólját ünneplik a brentfordi játékosok (Fotó: EPA/Tim Keeton)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.