időjárás 3°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Sokáig nem tudtuk, miért ugrott ki a sorfalból és rúgta el a labdát a zairei játékos + videó

Juhász Attila
2022.11.22. 06:50 2022.11.22. 08:40
Sokáig nem tudtuk, miért ugrott ki a sorfalból és rúgta el a labdát a zairei játékos + videó

A Magyar Nemzet az idei katari vb nyitányának napjától, egészen a döntőig, minden nap felidéz egyet a labdarúgó világbajnokságok immár 90 éve íródó történelmének néha kacagtató, néha meghökkentő és néha bizony tragikus pillanatai közül. A most felelevenítendő eset az 1974-es vb történt.

Az 1974-es németországi vb-n különös jelenetnek lehetett szemtanúja a gelsenkircheni Parkstadion mintegy 35 000 nézője. A 2. csoport zárómeccsén, a Brazília–Zaire (ma Kongói DK) találkozón, a 78. percben 2-0-s vezetésüknél szabadrúgáshoz jutottak a vb-címvédő brazilok, 25 méterre a zairei kaputól.

 

Ekkor az afrikai együttes játékosa, Ilunga Mwepu kirobbant a sorfalból és messzire elrúgta a pontrúgáshoz leállított labdát.

 

A bíró persze sárga lapot adott Ilungának, a közvélemény pedig sokáig azt gondolta, hogy a zaireiek nem ismerik jól a futball szabályait. Valójában azonban teljesen másról volt szó, az afrikai labdarúgó cselekedetét igazi fortélyos félelem motiválta, a háttérben pedig felsejlett a politika.

A Belgiumtól való függetlenségét alig másfél évtizeddel korábban elnyerő közép-afrikai állam diktátora, bizonyos Joseph-Désiré Mobutu megfenyegette a válogatott tagjait, hogy amennyiben súlyos, legalább négygólos vereséget szenvednek a braziloktól, akkor nem térhetnek haza, állítólag ezen a meccsen a zairei focisták élete lehetett a tét.

Végül időhúzásnak megtette Ilunga furcsa cselekedete, hiszen a brazilok „csak” három góllal nyertek, ami nekik elég volt a továbbjutáshoz, a zaireieknek pedig az életben maradáshoz.

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: az 1974-es vb érdekes jelenete (Forrás: Facebook)

Világbajnoki leg, leg, leg

Az isteni Pablito, aki majdnem lemaradt élete vb-jéről + videó

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.