Tam Courts: A magyar futball rasszizmusa miatt jöttem el a Honvédtól

Egy hónapja kellett távoznia Kispestről. Tam Courtsot a Bp. Honvéd menesztette, majd a skót vezetőedző hazatérve két skót lapnak is nyilatkozott a budapesti négy hónapjáról, és állítása szerint azért jött el, mert a magyar futballban uralkodó rasszizmusból elege lett, és részletesen felidézte a zalaegerszegi esetet, amikor a kispesti szurkolók huhogása miatt tiltakozó Ricardo Moniz tíz percre lehívta a játékosait a pályáról.

Magyar Nemzet
2022. 11. 19. 14:38
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem sok sót evett meg Magyarországon Tam Courts. A nyáron szerződtette a Bp. Honvéd vezetőedzőnek, miután a csapat ismét megúszta a kiesést, és új csapatot kellett építenie. Többen távoztak, jöttek újak, és a vezetés minőségi ugrásról beszélt a szakmai stábot, valamint a játékoskeretet tekintve is. Ehhez képest a kispestiek továbbra is gyengén szerepeltek, folyamatosan a kiesést jelentő helyeken vagy azok közelében tartózkodtak a tabellán, aminek ennél a klubnál hagyományosan egy kimenetele lehetett: az edzőváltás.

Ricardo Moniz lehívta a zalaegerszegi játékosokat. Fotó: Nemzeti Sport/Szabó Miklós

Tam Courts négy hónapot tölthetett el Budapesten, és bár az utolsó két mérkőzését megnyerte a Honvéd az irányításával, mennie kellett. Tizennégy mérkőzésen irányította a kispestieket, és amíg a Magyar Kupában két győzelem a mérlege, a bajnokságban 12 meccsen három győzelmet, négy döntetlent és öt vereséget tudott felmutatni. A 41 éves edző hazatért Skóciába, ahol interjút adott a Skót Daily Expressnek és a Daily Recordnak is, amelyekben távozása okaként nem a gyenge szereplést, hanem a magyar futballban elharapódzott rasszizmust nevezi meg. Konkrétan a Zalaegerszeg elleni meccset idézi fel az interjúkban, amely tíz percre megszakadt, mert a hazaiak vezetőedzője, Ricardo Moniz bement a gyepre tiltakozni a kispesti szurkolók huhogása ellen, majd úgy tűnt, lehívja a pályáról a csapatát.

 

– Az ellenfél menedzsere bement a pályára, mert majomhuhogást hallott – taglalta Tam Courts. – Visszahallgattam a közvetítést, és hallottam a füttyöket, de nem hallottam a majomhuhogást. A zalaegerszegi vezetőedző azonban kitartott amellett, hogy hallotta a szidalmakat, és megpróbálta levinni a csapatát a pályáról. Ő egy színes bőrű srác, aki már régóta Magyarországon él, és feltételezem, hogy a füle kicsit jobban ráhangolódott erre. A bíró kiállította, én pedig azt mondtam, hatalmas hiba, hogy piros lapot kapott. A mérkőzés után beszéltem az egyik játékosunkkal, aki megerősítette, hogy volt huhogás. Néhány hónappal korábban volt egy ilyen helyzetünk, és azt akartam, hogy a klub határozottan kezelje ezt. Határozottan hiszek abban, hogy az embereknek hogyan kellene viselkedniük a futballstadionokban, és amikor ez másodszor is megtörtént, az volt számomra az utolsó csepp a pohárban. Ekkor jöttem rá, hogy ez nem az az ország és nem az a klub, ahol a karrieremet előrevihetem.

 

A skót szakember szerint korábban az egyik játékosa lépte át a határt, és a Bp. Honvéd házon belül kezelte az esetet, azaz szerinte nem lépett fel kellő szigorúsággal, és az esetnek nem lett komoly következménye.

– Ez volt az a pillanat, amikor a buszon Zalaegerszegről visszautazva azt gondoltam, hogy ez nem a megfelelő környezet számomra – folytatta Tam Courts. – Szerintem nagyon fontos, hogy kiálljunk ezekben a kérdésekben. Ha nem okoz kellemetlen érzést, hogy ilyen helyzetekbe keveredsz, akkor szerintem sokat elmond az erkölcsi iránytűdről. A magyar szövetség egy hónapra szóló eltiltást szabott ki az ellenfél menedzserére, de a Honvéd is kapott büntetést, szóval azt hiszem, ez már egyfajta előrelépés. Legalább elismerik, hogy történt valami. Ha ez Skóciában történne, akkor elvárnád, hogy a klub határozottan cselekedjen, és végigmenjen egy folyamaton, amellyel megállítja ezt a viselkedést. Elég kemény volt számomra megtapasztalni és látni, hogyan kezelik ezt egy másik országban. Ez volt azon kevés dolgok egyike, amelyeket teljesen idegennek tekintettem ahhoz képest, ahogyan az Egyesült Királyságban kezelik a dolgokat, ugyanakkor ez nem olyan ügy volt, amelyet könnyedén a szőnyeg alá söpörhettem volna.

Tam Courts emellett beszél arról is az interjúkban, hogy egyszerre kellett eredményt szállítania és fiatalokat beépíteni, szerinte jó úton haladt ez a folyamat, de nem lehetett maradása Budapesten.

Borítókép: Tam Courts minden értelemben hátat fordított Magyarországnak (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.