Vas Blanka: Átfutott az agyamon, hogy nyerhetek

Vas Blanka egymás után második évben is dobogón zárta a terepkerékpáros Európa-bajnokságot, a tavalyi második hely után idén bronzérmes lett. A verseny első felében még vezetett a magyar lány, de Fem van Empelt a defektje ellenére sem lehetett legyőzni.

2022. 11. 05. 18:38
UEC cyclo-cross Blanka Vas
Vas Kata Blanka terepkerékpár Európa-bajnokság bronzérem kerékpár Fotó: TFoto
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vas Blankának ismét a holland különítmény tagjai jelentették a riválisokat. A huszonegy éves magyar versenyző a namuri terepkerékpáros (cyclo-cross) Európa-bajnokságon két németalföldi bringás mögött végzett a harmadik helyen.

– Jó érzéssel tölt el az eredmény, nagyon nehéz és technikás pályán versenyeztünk, mentálisan és fizikálisan is kihívást jelentett. A lejtmeneteket és a technikás szakaszokat kedvelem, az emelkedők viszont kemények voltak. Ott nem éreztem annyira jól magam, nem ez volt a legjobb napom – összegezte a versenyt Vas Blanka.

A verseny első felében úgy tűnt, még a bronznál is fényesebb eredmény jöhet össze a magyar kerekesnek, aki a második és a harmadik körben az élen haladt. Igaz, ehhez az is kellett, hogy a nagy esélyes Fem van Empel az első kör végén defektet kapott – a holland számára szerencse volt a szerencsétlenségben, hogy éppen a depó mellett történt mindez, ahol még szabályosan visszafordulhatott, és egy rövid szakaszon a mezőnnyel szemben futva viszonylag hamar cserekerékpárhoz jutott.

Így is veszített fél percet a legnagyobb riválisaival szemben, de a szokatlan jelenetet igazi erődemonstráció követte: Van Empel a táv felénél utolérte, majd le is hagyta a dobogóért küzdőket, s végül huszonkét másodperccel előzte meg honfitársát, Alvaradót, és harminchattal Vas Blankát.

 

Átfutott az agyamon, hogy nyerhetek, de Fem túl erős volt. Amikor technikai problémája adódott, azt gondoltam, hogy ez lehet az én esélyem, de nagyon hamar visszazárkózott. Jelenleg magasabb szinten versenyez, mint a többiek

 – fogalmazott Vas Blanka, aki a dobogón már láthatóan nem elszalasztott lehetőségként értékelte a futamot, hanem örömmel vette át a bronzérmét.

A magyar kerékpáros tavaly is dobogóra állhatott az Eb-n, akkor a második helyen zárt.

 

Borítókép: Vas Blanka (jobbra) elégedett a harmadik hellyel (Fotó: TFoto)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.