A világbajnok tudta, hol lesz nála gyorsabb Vas Blanka

Vas Blanka értékes győzelmet aratott a woerdeni villanyfényes terepkerékpár-versenyen, a magyar kiválóság mögött a világbajnok Marianne Vos végzett a második helyen, aki szép szavakkal méltatta Vast.

Magyar Nemzet
2022. 10. 26. 15:01
Vas Blanka cyclocross
Vas Kata Blanka Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vas Blanka nagy célokkal vágott neki a terepkerékpáros (cyclocross) idénynek. A magyar versenyző a felkészülés érdekében lemondott az országútikerékpár-világbajnokságról is.

A terepkerékpáros versenyeknek viszont nagy lendülettel vágott neki. A világkupa-sorozat első két, észak-amerikai állomását ugyan kihagyta, helyette kisebb európai viadalokon indult, ezek közül viszont négyen elsőként ért célba, s csupán egyszer szorul a második helyre.

A huszonegy éves magyar kerekes az első európai vk-állomáson, vasárnap ötödik lett, majd kedden ismét versenyt nyert, idénybeli legértékesebb sikerét aratva. Bár a woerdeni verseny ugyanúgy C2-es kategóriájú, mint a korábbi négy, Vas-győzelemmel zárult viadal, a hollandiai helyszín különlegessége, hogy este, villanyfénynél rendezik itt a futamot, emiatt pedig vonzó a nagyobb nevek számára is.

Ha azt írjuk, hogy Vas Blanka mögött a második helyen a nyolcszoros világbajnok és jelenleg is vb-címvédő Marianne Vos zárt, akkor fölösleges is tovább taglalni, mennyire értékes a kedd esti siker.

Maga Vos rendkívül elismerően beszélt legyőzőjéről:

– Blanka a pálya egyik részén egyértelműen jobb volt nálam. Tudtam, hogy ott meg fog indulni, és így is lett. Arra nem volt válaszom.

Vas Blanka szerényen vette tudomásul a sikert.

– Marianne a példaképem, már vele egy mezőnyben tekerni is nagy szó. Az, hogy most előtte végeztem, a formája miatt lehet, ő még csak most kezdte a cross-idényt. Tudtam, hogy néhány kanyarban lehet előnyöm. Fontos volt, hogy azokon a pontokon elöl legyek és a célig mindent beleadjak.

A Vas család duplán örülhetett a hollandiai helyszínen, ugyanis Blanka öccse, a tizenhat esztendős Vas Barnabás a junior fiúk versenyében másodikként ért célba.

Vas Blankára vasárnap újra vk-verseny vár, november 5-én pedig következik a namuri Európa-bajnokság. A magyar kerekes tavaly ezüstéremmel zárta a kontinensviadalt.

Borítókép: Vas Blanka már öt terepkerékpáros versenyt nyert az idényben (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.