Visszafelé futott az esélyes, Vas Blanka Eb-bronzérmes

A nagy esélyes holland Fem van Empel nyerte a terepkerékpáros Európa-bajnokság női versenyét. Vas Blanka zsinórban másodszor is dobogón zárta az Eb-t, a tavalyi ezüst után idén Namurban bronzérmes lett.

2022. 11. 05. 15:52
Vas Blanka cyclocross
Vas Kata Blanka Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vas Blanka tavaly ezüstérmesként zárta a terepkerékpáros Európa-bajnokságot, s az új idény elején több győzelemmel is bizonyította, hogy jól alakult a formája az idei Eb előtt is.

A kontinensviadalt az egyik legnehezebb pályán, a belgiumi Namurban rendezték. Az időjárás nagyjából azt a pályát idézte elő, amit a huszonegy éves Vas előzetesen kívánt: sarat, de nem dagonyát.

A címvédő Lucinda Brand még nem épült fel teljesen sérüléséből, de az ő hiányában is holland volt a legnagyobb esélyes, hiszen az idény eddigi összes világkupafutamát Fem van Empel nyerte. A hollandok összesen nyolc versenyzőt indítottak, köztük a világbajnok Mariane Vost is, a többi nemzetből csak Vas Blanka szállt harcba reális eséllyel az éremért. 

A magyar versenyző jól rajtolt, a huszonkét fős mezőnyben hamar az első három között találta magát, majd az első komolyabb lejtőnél egyéni megoldása kifizetődött, és feljött a második helyre, Van Empel mögé.

A nagy esélyes holland pedig az első kör végén elkezdett visszafelé szaladni a kerékpárjával!

A futam utáni interjúból kiderült: Van Empel defekt miatt cserélt biciklit, de a depó bejáratához kellett visszaszaladnia, és majdnem félperces hátrányt szedett össze Vassal szemben.

A magyar versenyző mellett így is maradtak holland riválisok: a 2020-as világbajnok Ceylin del Carmen Alvarado és Denise Betsema, Vos viszont leszakadt.

Van Empel a furcsa epizód ellenére a negyedik körben utolérte az élen haladókat, majd Alvaradóval együtt Vast kicsit, Betsemát nagyon leszakította.

Az ötödik körben Alvarado kis híján elesett, az incidens miatt rengeteg sebességet veszített, így az utolsó hatodik kör előtt Van Empel előnye már kényelmesnek tűnt.

Újabb drámát már nem tartogatott a verseny, Van Empel a váratlan közjáték ellenére magabiztosan érvényesítette a papírformát, Vas Blanka pedig a tavalyi Eb-ezüst után idén a harmadik helyen zárta a kontinensviadalt.

Terepkerékpáros Európa-bajnokság, Namur

1. Fem van Empel (holland) 50:25 perc
2. Ceylin del Carmen Alvarado (holland) 22 másodperc hátrány
3. Vas Blanka (magyar) 36 mp h.

Borítókép: Vas Blanka zsinórban másodszor is dobogón zárta az Eb-t (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.