Verstappen nem akart piszkos eszközöket bevetni a csapattársa kedvéért

Sergio Pérez a Formula–1-es Abu-dzabi Nagydíjon lemaradt a második helyről, emiatt pedig a világbajnoki tabellán is lecsúszott az ezüstéremről. Max Verstappen ezúttal sem segítette csapattársát a versenyen, mivel nem tartotta volna tisztességesnek, ha Charles Leclerc feltartásával lép előre Pérez.

2022. 11. 21. 13:45
F1 Abu Dabi Grand Prix 2022 Max Verstappen (balra) és Sergio Pérez
ABU DHABI, UAE - NOVEMBER 20: First place winner Max Verstappen (L) of Red Bull and the third place winner Sergio Perez (R) of Red Bull celebrate on the podium during the F1 Grand Prix of Abu Dhabi at Yas Marina Circuit in Abu Dhabi, United Arab Emirates, November 20, 2022 Mohamed Zarandah / Anadolu Agency (Photo by Mohamed Zarandah / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Fotó: Anadolu Agency via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

(Red Bull) a Brazil Nagydíjon kihúzta a gyufát Sergio Péreznél (Red Bull), mivel az istállóval kötött megegyezés ellenére sem adta vissza a mexikóinak a pozícióját, aki korábban elengedte őt. A kétszeres világbajnok akkor úgy nyilatkozott, megvolt az oka rá, miért nem kedvezett Péreznek, és hozzátette, a szezonzárón természetesen támogatja majd a világbajnoki pontversenyben második helyért vívó csapattársát.

Nos, ez vasárnap Abu-Dzabiban nem történt meg, bár ezt nem lehet csak Verstappen számlájára írni. Pérez két, míg a holland pilóta egy kiállásos taktikán volt, az ezüstért harcoló Charles Leclerc-rel (Ferrari) egyetemben. A harmadik helyezett Pérez az utolsó pillanatokig üldözte a riválisát, de csak 1,3 másodpercre tudta megközelíteni. A nagydíj utáni sajtótájékoztatón felvetették Verstappennek, hogy Leclerc feltartásával hozzájárulhatott volna Pérez előrelépéséhez, de a futamgyőztes elmondása szerint a Red Bull ezt sosem kérte tőle, emellett pedig nem lett volna tisztességes húzás.

– Persze, feltarthatod a másikat, de az aligha nevezhető fair versenyzésnek. Nem hiszem, hogy ez lenne a legszebb módja egy idény befejezésének – elmélkedett a idényben tizenötször diadalmaskodó pilóta, aki abban reménykedett, Pérez egyébként is eléri a célját. – Úgy nézett ki, hogy Checo (Pérez beceneve – a szerk.) elég gyors volt, hogy utolérje, és meg is előzze Charles-t, de aztán elég sok időt veszített Pierre (Gasly) és Alex (Albon) lekörözésekor, akik egymással harcoltak. Tudom, mi történt, mert a kivetítőkön követtem az eseményeket.

Verstappen hozzátette, szerinte Péreznek a futam második szakaszában kellett volna jobban rákapcsolnia. A mexikói is egyetért ezzel a véleménnyel.

– Azt hittük, hogy a gumijaink gyorsabban fognak kopni, ezért visszavettünk kicsit a tempóból. Rá kellett volna lépnünk a gázra, valószínűleg két másodpercet elveszítettünk ott – ismerte el a mexikói, aki úgy véli, az sem vált a javára, hogy hat körrel előbb cserélt kereket, mint Leclerc. – Ma Charles és a Ferrari fantasztikusan teljesített. Jól gazdálkodtak a gumikkal, e tekintetben jobbak voltak nálunk. Én főleg az első etapban küszködtem az abroncsaimmal, így variálni kellett a taktikámat. A második etapban Max mögött voltam, aki egykiállásos taktikán volt, míg én kettőn. Mögötte voltam, ezért sem tudtam annyira nyomni, mint szerettem volna. De összességében mindent megtettünk, ez a legfontosabb.

 

Ezúttal az idény közben a csapatára sokat panaszkodó Leclerc is elégedett volt a Ferrari produkciójával, mondván remekül lezongorázták a versenyt.

– Nem hiszem, hogy tempóban utolértük volna a Red Bullt. A célunk az volt, hogy arra kényszerítsük a Red Bullt, hogy Checóval tőlünk eltérő taktikát alkalmazzon. Ez tökéletesen sikerült. Kiváló volt a gumikezelésünk, az egykiállásos taktikánk jól működött, ennek köszönhetően megszereztük a második helyet.

Korábban szinte minden versenyhétvége után kritizálták az olasz istálló stratégáit, most viszont nem volt erre szükség. 

– Úgy látom, hogy sokat léptünk előre a taktikák megalkotásának terén. Sajnos ez kívülről nem lehetett ilyen egyértelmű, mert a tempónk nem volt olyan jó, mint az idény elején. De bízom benne, hogy jövőre elég gyorsak leszünk, hogy elkapjuk a Red Bullt – mondta a monacói pilóta.

 

Borítókép: Max Verstappen (balra) és Sergio Pérez a dobogón (Fotó: AFP/Anadolu Agency/Mohamed Zarandah)



 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.