A holland futballóriás távoli rokona akár világbajnok is lehet

Csütörtök este a megszokott helyszínen, a londoni Alexandra Palace-ban elkezdődik a 2023-as darts világbajnokság. A legnagyobb esélyesek közé az elmúlt évek bajnokai tartoznak: a skót Peter Wright címvédőként már az első nap tábla elé lép, de a ranglistát a walesi Gerwyn Price vezeti, a legjobb évet pedig a holland Michael van Gerwen tudhatja maga mögött. Az egyik sötét ló utóbbi honfitársa, Danny Noppert lehet, aki a futball-vb alatt érdekes felfedezést tett.

2022. 12. 15. 13:24
European Darts Championship Peter Wright darts
28 October 2022, North Rhine-Westphalia, Dortmund: Darts, European Darts Championship, European Darts Championship of the Professional Darts Corporation in the Westfalenhalle: Peter Wright throws a dart. Photo: David Inderlied/dpa (Photo by David Inderlied / Deutsche Presse-Agentur GmbH / dpa Picture-Alliance via AFP) Fotó: David Inderlied / Deutsche Presse-Agentur GmbH / dpa Picture-Alliance via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Karácsony közeledtével itt a világbajnokság is. Miközben labdarúgásban kivételes alkalom az idei, a darts legjobbjai hosszú évek óta decemberben kezdik és január elején fejezik be a vb-t. Ennek megfelelően az idén rajtoló viadalon már a 2023-as világbajnoki cím a tét a londoni Alexandra Palace-ban. A hagyományoknak megfelelően a címvédő Peter Wright már a nyitónapon tábla elé lép, de a legnagyobb esélyesnek a holland Michael van Gerwen látszik.

European Darts Championship
Michael van Gerwen holland darts
A fogadóirodák szerint a holland Van Gerwen ünnepelhet majd a vb végén (Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/David Inderlied)

Az extravagáns külsejéről ismert Wright a legutóbbi három világbajnokságból kettőt megnyert, viszont az idei év elején begyűjtött címe óta nem jutott kiemelt versenyen döntőt vívni – két világbajnokság között tíz premier versenyt tartalmazott a versenynaptár.

Ezek közül négyet Michael van Gerwen nyert meg – ő az egyetlen, aki egynél több premier trófeát gyűjtött idén –, a háromszoros világbajnok holland ismét esélyesként érkezik Londonba. A legutóbbi világbajnokságról Van Gerwennek Covid-fertőzés miatt kellett visszalépnie, most jobb szerencsében bízik.

A ranglistát Gerwyn Price vezeti, viszont a pontszámában most utoljára szerepel még a 2021-es vb-címe. A walesi játékos a World Series of Darts szeptemberi nagydöntőjét nyerte meg idén, míg a negyedik kiemelt Michael Smith a vb előtti utolsó premier viadalt, a Grand Slam of Dartsot. Az angol játékos nyolc elveszített kiemelt finálé – köztük a 2019-es és a 2022-es vb-döntő – után nyert végre nagy trófeát, ezzel a megkönnyebbüléssel érkezik Londonba.

Az első négy kiemelt egyértelműen a négy legnagyobb esélyesnek is tűnik, még ha nem is a kiemelés sorrendjében. Hogy kitől várható a szokásosnak számító meglepetésmenetelés, az már értelemszerűen nehezebb kérdés, bár az mindenképp figyelemre méltó, hogy a fogadóirodák a rangsor hatodik helyére az északír Josh Rockot sorolják, aki nincs a harminckét kiemelt között, és első vb-jén szerepelhet majd.

Rock idén megnyerte a junior vb-t, ám a kitüntetett pozíciót nem ennek köszönheti, hanem annak, hogy egy hónapja kilencnyilast dobva legyőzte Van Gerwent a Grand Slamen.

Sikeres holland nyomozás

A sötét lovak között meg kell még említeni a holland Danny Noppertet is, aki idén megnyerte a UK Opent. Világbajnokságon Noppert eddig még sosem jutott túl a harmadik fordulón, most viszont távoli rokona sikeréből is hajtóerőt nyerhet.

A futball-világbajnokságon nagy meglepetést keltett Andries Noppert szereplése, a hollandok kapusa Katarban debütált a nemzeti csapatban, és a katari torna legmagasabb játékosa jó teljesítményt nyújtott a negyeddöntőben búcsúzott Oranjében.

A holland dartsjátékos cáfolta, hogy rokoni szálak fűznék a kapushoz. Az egyik holland televíziós adó azonban kinyomozta a két Noppert közös ősét, igaz, kilenc generációt kellett visszamenniük az időben.

European Darts Championship
Danny Noppert holland darts
Távoli rokona után Danny Noppert is elkezdheti vb-szereplését (Fotó: AFP/Christopher Neundorf)

A dartsvilágbajnokság lebonyolítása nem változott: kilencvenhat játékos vehet részt a tornán, a harminckét kiemelt csak a második fordulóban csatlakozik. Az első két fordulót azonban párhuzamosan rendezik, azaz már az első, csütörtöki játéknapon is táblához lép nagy név, a hagyományoknak megfelelően a címvédő Wright.

A korábbi években látott kettő helyet immár három női versenyző lesz a mezőnyben: Lisa Ashton és Fallon Sherrock visszatérése mellett bemutatkozik a tizennyolc éves Beau Greaves, az uralkodó női világbajnok, bár az Alexandra Palace-beli indulásával vállalja, hogy azt a címet nem védi meg. A Darts Világszövetség (WDF) ugyanis nem engedi rajthoz állni saját világbajnokságán azokat, akik a professzionális dartsszervezet (PDC) vb-jén táblához lépnek.

Az országot sújtó háború miatt egyfajta szolidaritásként kapott egy biztos kvótát a mezőnyben Ukrajna, ezt a negyvenhét éves exbányász, Vladiszlav Omelcsenko szerezte meg. Magyar versenyzőért viszont nem szoríthatunk a PDC világbajnokságán.

PDC Darts világbajnokság, csütörtöki program (20.00, tv: Sport 2)

1. forduló
Mickey Mansell (északír)–Ben Robb (új-zélandi)
Keane Barry (ír)–Grant Sampson (dél-afrikai)
Jermaine Wattimena (holland)–Nathan Rafferty (északír)
2. forduló
Peter Wright (skót, 2.)–Mansell/Robb

Borítókép: Peter Wright címvédőként, de nem a legnagyobb esélyesként várja a rajtot (Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/David Inderlied)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.