Drámai végkifejlet: Argentína tizenegyesekkel legyőzte Franciaországot + galéria

Argentína 2-0-ra vezetett Franciaország ellen a katari futball-vb döntőjében, de tíz perccel a rendes játékidő vége előtt Kylian Mbappé két percen belül kiegyenlített a hajrában. A hosszabbításban egy-egy gól született mindkét oldalon, a tizenegyeseket az argentinok rúgták jobban. 2002 után nyert nem európai csapat világbajnokságot.

2022. 12. 18. 18:57
Argentina's forward #10 Lionel Messi, holding the World Cup Trophy, celebrates with teammates at the end of the Qatar 2022 World Cup final football match between Argentina and France at Lusail Stadium in Lusail, north of Doha on December 18, 2022. (Photo by Jewel SAMAD / AFP) Fotó: Europress/AFP/Jewel Samad
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 22. labdarúgó-vb döntőjét Franciaország kezdte. Iker Casillas behozza a trófeát a pályára. A két kezdőcsapatban nem volt komolyabb meglepetés: ahogy az várható volt, kiderült, hogy az argentin immár egyedüliként éllovas a labdarúgó-világbajnokságok történetében azzal, hogy a címvédő Franciaország elleni fináléban 26. vb-mérkőzésén lépett pályára. A 35 esztendős, hétszeres aranylabdás kiválóság ezzel az 1990-ben aranyérmes és aranylabdás német Lothar Matthäust előzte meg. Di Maríát pedig azzal a szándékkal küldte pályára Lionel Scaloni argentin kapitány, hogy bontsa meg a francia válogatott jobb oldali védekezését. Ousmane Dembelének köztudottan nem erőssége a védekezés.

Néhány apróbb szabálytalanság vezette fel a meccset, Rabiot a címvédőnél, Di María az argentinok közül volt szabálytalan. Apropó, Angel di María: a Juventus szélsője a bal szélen kezdett, de nem ez az igazán érdekes vele kapcsolatban. Amennyiben betalálna a 34 éves játékos a vb döntőjében, ő lehetne az első játékos, aki a Copa America és az olimpia fináléja után a világbajnokság utolsó meccsén is gólt szerez.

A szabálytalanságok miatt meglehetősen szaggatott volt a játék, a futballtörténet első lengyel bírója volt Szymon Marciniak, aki vb-döntőn dirigált. A nyolcadik percben De Paul lövése pattant le Varane-ról, ez is jelezte a talán nem annyira várt argentin fölényt. Hugo Lloris sérülése miatt állt a játék szűk tíz perccel a kezdés után, és erről leginkább Upamecano tehetett, aki nekilökte a kapuból kifutó csapattársának a saját tizenhatosán belül az előre húzódó Romerót. Lloris rövid ápolás után folytatni tudta a játékot.

 

Di María égbe szálló lövése után az első francia akciónál Theo Hernandez húzódott előre, Romero csak elütni tudta: a jogos szabadrúgás után Griezmann ívelt középre, de Giroud szabálytalankodott, ezért nem alakult ki komolyabb veszély. A másik kapunál igen: Di María csapta be Dembelét, a francia szélső összekoccintotta a bokáját, és fel is lökte. Marciniak habozás nélkül tizenegyest ítélt: Messi pedig a bal alsóba lőtt, a jobbra dőlő Llorisnak esélye sem volt. 
Lionel Messi értékesített büntetője a 12. világbajnoki gólja volt, ezzel beérte Pelét, de a rekordertől, a 16 gólos Miroslav Klosétól még jócskán le van maradva.

LLORIS, Hugo; MESSI, Lionel
Messi nem hibázott      Fotó: MTI/EPA/Georgi Licovszki

A címvédő francia válogatottnak változtatnia kellett, de alig-alig birtokolta a labdát, arra pedig esélye sem volt, hogy a csapat esze, Griezmann elkezdje szervezni a játékot vagy éppen eljusson a labda Kylian Mbappéhoz. De nem erről szólt a meccs. Jött az újabb argentin gól, mégpedig egy meseszerű kontra végén: a francia Upamecano gyatra passza és Messi lezser indítása után Álvarez indításával Mac Allister futott el a jobb szélen. Középre adott, érkezett Ángel di María, aki az ötös bal sarkáról ballal lőtt az alsó sarokba, 2-0. Franciaország padlót fogott. 

LLORIS, Hugo; DI MARÍA, Ángel
Di María szenzációsan játszott az első félidőben    Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek

A futball-vb-k történetében 1938-tól 2018-ig született összesen 74 gólnak a szerzője közül két játékos volt 34 éves vagy annál idősebb. Az idei vb-döntőt – legalábbis idáig – az „aggastyánok” döntötték el, a 35 éves Messi és a 34 éves Di María.

 

Didier Deschamps francia kapitány merészet húzott kétgólos hátrányban: lehozta Dembelét és Giroud-t, a helyükre beküldte Thuramot és Kolo Mouanit. Hét percet hosszabbított Marciniak az első félidő végén. Számottevő esemény nem történt, ha csak az nem, hogy Mbappé  ekkor sem ért a labdához. Az első félidőben a mezőnyjátékosok közül ő volt a leginkább passzív, összesen 11-szer találkozott a labdával.

 A 2-0-s argentin vezetés teljesen megérdemelt, 45 perc és ki tudja, mennyi ráadásperc választotta el ekkor Argentínát a harmadik világbajnoki aranyérmétől. 

A második félidő De Paul kapáslövésével kezdődött, a labda oda tartott, ahol Lloris állt. Franciaország próbált újítani, de mivel továbbra sem tudta tartósan birtokolni a labdát, esélye sem volt állandó fölényt kialakítani. A 63. percben Mac Allister lábában volt a harmadik gól, de az argentin középpályás elől felszedte a labdát a kapujából kirontó Lloris. 

Szűk fél órával a vége előtt Scaloni lekapta a pályáról Di Maríát, Marcos Acuna állt be a helyére, egy védekezéshez jobban értő középpályás. Ez előre sejtette a folytatást, az argentin védekezést. Deschamps nem adta fel: behozta Comant és Camavingát, de még mielőtt ez megtörténhetett volna, Mbappé villant egyet; rövid szóló után fölé bombázott. Deschamps Griezmannt és Theo Hernandezt cserélte le.  

A 79. percben Kolo Muani lépett meg Mbappé passzával, Otamendi lerántotta őt a tizenhatoson belül. Tizenegyes: Mbappé biztosan lőtt a jobb alsó sarokba. A kapus hozzáért, de nem tudta hárítani a labdát. Majd Mbappé újra villant: a 82. percben a Coman által lekészített labdát vágta kapásból a kapuba. Két kapura lövése volt a francia válogatottnak, mindkettőből gól született. Döbbenetes fordulat.

Klasszis mozdulat a sokáig vergődő klasszistól        Fotó: Europress/AFP/Franck Fife

Az 1986-os vb-döntőn fordult elő, hogy Argentína leadja a kétgólos vezetését, akkor a német válogatott kiegyenlített, a végén Maradona előkészítése után Burruchaga lőtte be a gauchók győztes gólját.

Katarban a 87. percben majdnem kicsikart egy újabb 11-est Franciaország, de Thuram műesését nem ette meg a játékvezető, sőt sárga lapot adott a színészkedő francia csatárnak. A rendes játékidő végén nyolc perc hosszabbítást rendelt el Marciniak játékvezető.

Franciaország teljesen beszorította ellenfelét, Mbappé feltört a semmiből, előkészített, cselezett, szólózott, lőtt, mintha mindig is ott lett volna a döntőn, mindig is aktívan. Messi is villant, a 97. percben lőtt, a léc alól piszkálta ki a lövését Lloris. 2-2 lett a vége, mármint a rendes játékidőnek. 

Következett a hosszabbítás.

Romero kíméletlen becsúszása nem ízlett Mbappénak, a francia hős fájdalmas ábrázattal vette tudomásul, hogy keményen bánnak vele a védők. Argentína visszahúzódott, de ezt nem önszántából tette. Franciaország a saját kapuja elé szegezte Argentínát. De Paul és Alvarez lejött: Paredes és Lautaro Martinez állt be az argentin válogatottba. Messi előkészítése után Lautaro lőhetett volna gólt, de a kísérletét Upamecano blokkolta. Majd megint ő szerezhetett volna gólt, de mellé lőtt. 

A második félidő elején Messi belőtte a győztes (?) gólt: Lautaro újabb helyzetet hagyott ki, a lövése kipattant Lllorisról, de a kipattanót Messi közelről belőtte, Upamecano a gólvonal mögül próbálta menteni a labdát. 

Messi gólja nem ért győzelmet a hosszabbításban    Fotó: Europress/AFP/Antonin Thullier

És még nem volt vége: Mbappé a 115. percben lőtt kapura, de a kísérletét kézzel blokkolta Montiel, 11-es. Mbappé belőtte. 3-3. És még mindig nem volt vége: még egy-egy komoly helyzet volt mindkét oldalon. De egyikből sem született gól. 3-3-ra végződött minden idők egyik legfordulatosabb vb-döntője. 

Következett a tizenegyespárbaj.

Mbappé kezdte, gólt szerzett. Messi szintén. Coman lövését kivédte Martinez, Dybala viszont pontosan célzott. Tchouaméni mellé lőtt, Paredes bebombázta. Kolo Muani szintén. Gonzalo Montiel belőtte, Argentína világbajnok. 

2002 után először nyert nem európai csapat vb-t.

 

Labdarúgó-világbajnokság, döntő: Argentína–Franciaország 3-3 (2-2, 2-0), tizenegyesekkel: 4-2. Gólszerző: Messi (22., 11-esből, 108.), Di María (35.), illetve Mbappé (80. 11-esből, 82., 117.)

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: Messi vol,t az argentínok vezére a vb-n (Fotó: MTI/EPA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.