Korábbi angol sztárok egybehangzóan beszéltek Southgate jövőjéről

Az angol válogatott elbukott a negyeddöntőben a katari világbajnokságon, 2-1-re kikapott Franciaországtól. Az eredmény csalódás, de a jelek szerint senki sem hibáztatja Gareth Southgate-et, a szövetségi kapitánynak olyan híres kommentátorok, mint például Gary Lineker szerint is maradnia kell a posztján, mert vele szép jövő vár a csapatra.

Magyar Nemzet
2022. 12. 11. 8:43
SOUTHGATE, Gareth
al-Hor, 2022. december 10. Gareth Southgate, az angol válogatott szövetségi kapitánya a katari labdarúgó-világbajnokság Anglia-Franciaország negyeddöntõ mérkõzésén az al-hori al-Bajt Stadionban 2022. december 10-én. A címvédõ francia labdarúgó-válogatott 2-1-re gyõzött. MTI/EPA/Rolex Dela Pena Fotó: MTI/EPA/Rolex Dela Pena
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Anglia drámai csatában, egy értékesített és egy kihagyott tizenegyesével 2-1-re kikapott Franciaországtól a katari világbajnokság negyeddöntőjében. Egy ilyen kudarc esetén kézenfekvő kérdés, hogy mi lesz a szövetségi kapitány sorsa, de vasárnap reggelre kiderült, senki sem akarja Gareth Southgate fejét. Ő maga azt nyilatkozta, hogy a szövetséggel együtt átgondolja a jövőjét, amúgy a 2024-es Európa-bajnokság döntőjéig szól a szerződése.

– Ezek a nagy tornák sokat kivesznek az emberből, és időre van szükségem a gondolkodáshoz – nyilatkozta az 52 éves szakember.

 

A korábbi angol válogatott Gary Neville és Ian Wright, valamint Írország korábbi szövetségi kapitánya, Roy Keane a televíziónak nyilatkozva egyetértettek abban, hogy szeretnék, ha Southgate folytatná.

– Nagyon büszke vagyok arra, amit a játékosok tettek, nemcsak ma este, hanem az egész tornán. Úgy gondolom, hogy a csapat minden téren előbbre lépett, mindenki láthatta, hogy sokat fejlődött, a világ egyik legjobb válogatottja ellen is csak kevésen múlott a siker vagy a kudarc. Olykor fölényben is játszottunk, de ezt nem sikerült gólra váltanunk. Megmutattuk, hogy milyen közel vagyunk a világ elitjéhez, van néhány fiatal játékosunk, akik letették a névjegyüket, a csapat egésze pedig olyan szellemiséget képvisel, amely alapján nagyon szép eredményekben reménykedhetünk a jövőben.

Gareth Southgate 2016 októberében kezdte meg a munkát szövetségi kapitányként, 81 mérkőzéséből 49-et megnyert, a Franciaország elleni vereség pedig a 14. volt. Négy éve, az oroszországi világbajnokságon Anglia bekerült a négy közé, az elődöntőben viszont 2-1-re kikapott Horvátországtól, majd tavaly Olaszországtól vereséget szenvedett az Európa-bajnokság döntőjében. A csapat gyengén szerepelt a Nemzetek Ligájában, különösen a 4-0-s magyarok elleni kudarc volt roppant fájó az angol szurkolók lelkének, és mindig felvetődött, hogy tényleg Gareth Southgate-e a legjobb megoldás a válogatott kispadján. Akkor a lelátón az emberek azt skandálták, hogy a kapitány nem tudja, mit csinál, ám azóta újra megnőtt a tekintélye.

PICKFORD, Jordan; GIROUD, Olivier
Fotó: Tolga Bozoglu

Anglia most a negyeddöntőben bukott el a katari világbajnokságon, bár sokan vélték úgy, hogy a válogatott képes lehet akár az aranyérem megszerzésére is. Ennek ellenére a franciák elleni vereség után a televíziós kommentátorok kiálltak Gareth Southgate mellett.

– Szeretném, ha Gareth maradna még két évig, sőt talán azon túl is – mondta Gary Neville, a Manchester United korábbi kapitánya az ITV szakértőjeként. – Anglia az elmúlt tíz évben megnyert több ifjúsági tornát, tavaly nyáron megnyerte a női Eb-t, és bejutott a férfi Európa-bajnokság döntőjébe. Jól játszunk, és jó technikájú játékosaink vannak. Nagyszerű jövőnk van, és ő ennek fontos része.

A BBC szakértői, Martin Keown és Jermaine Jenas, mindketten korábbi angol válogatottak, szintén azt mondták, hogy Southgate-nek egyértelműen folytatnia kell a munkát.

– Hittel játszottunk, és már csak másfél év van hátra az Eb-ig. Ez a csapat együtt marad és fejlődni fog Southgate-tel – mondta Martin Keown, az Arsenal korábbi védője.

Egy másik korábbi sztár és híres televíziós kommentátor, Gary Lineker is úgy véli, ebben az angol válogatottban Gareth Southgate irányításával benne rejlik egy komoly eredmény, és hamarosan eljön az ideje egy nagy sikernek. A korábbi válogatott csatár szerint a franciáktól elszenvedett vereség nem volt szégyenteljes, menni kell tovább, nincs szükség cserére a válogatott kispadján.

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022 

Borítókép: Gareth Southgate valószínűleg marad az angol válogatott kispadján (Fotó: MTI/EPA/Rolex Dela Pena)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.