Harminchárom éve tart a várakozás, de nem rögeszme a bajnoki cím

Az olasz bajnokság főszereplői is felébrednek a téli álmukból, és a katari világbajnokság miatt beiktatott szünetet követően ma újraindul a Serie A. Az ellenfeleknek eddig nem kegyelmező, listavezető Napoli rangadóval indítja az évet, este a két évvel ezelőtti bajnok Internazionale vendége lesz.

Magyar Nemzet
2023. 01. 04. 6:06
Victor Osimhen
Napoli's Nigerian forward Victor Osimhen fights for the ball against Inter Milan's Dutch defender Stefan de Vrij (R) during the Italian Serie A football match between SCC Napoli and Inter Milan at the Stadio Diego Armando Maradona stadium in Naples on February 12, 2022. (Photo by Alberto PIZZOLI / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A Scudetto az önök rögeszméje, nem az enyém – jelentette ki Luciano Spalletti. – Az én rögeszmém az, hogy azt lássam, a város lakói kirobbannak az örömtől. Tudjuk, hogy mit értünk el eddig a pályán, de most egy kiváló csapattal találkozunk. A saját játékunkhoz ragaszkodunk majd, amely eddig is remek eredményeket hozott nekünk.

Bár a Napoli vezetőedzője elhessegeti a bajnoki címmel kapcsolatos kérdéseket, az olasz város lakói joggal élhetnek lázban, hiszen csapatuk rég nem látott magasságokban jár. A kékek a történetük során eddig mindössze két alkalommal hódították el a Scudettót, és mondhatni a végtelenség óta, egészen pontosan az 1989/90-es idény óta várnak az újabb sikerre a Serie A-ban. 

A zajló, a téli szünet után ma folytatódó kiírásban talán megszakíthatják ezt a sorozatot, hiszen a kezdeti szoros versenyfutás után a nápolyiak leszakították magukról az üldözőket. Tizenöt kör elteltével a címvédő AC Milan előtt nyolcpontos előnyük van, és az európai topligákban egyedülálló módon még veretlenek, sőt a negyedik fordulót követően minden mérkőzésüket megnyerték a bajnokságban.

Ma esti ellenfelük, az Internazionale ugyanakkor kemény dió. A milánóiak jelenleg csak a tabella hatodik helyét foglalják el, de a Napoli ellen az utóbbi időszakban jól teljesítenek, legutóbb majdnem három éve kaptak ki tőlük. Természetesen kérdés, hogy az egyes csapatok milyen formában térnek vissza a kihagyást követően, az Inter mindenesetre a vb előtt remekelt, előző öt bajnoki mérkőzéséből négyet megnyert.

– Az Inter az erős csapatok közé tartozik, az elmúlt három és fél évben európai topklubhoz méltó igazolásokat hajtottak végre. Tudják, hogyan kell védekezni, a kontratámadásaiknál résen kell lennünk, mivel a két csatáruk a két belső védőnkkel néz majd szembe – magyarázta Spalletti, majd a saját gárdájáról eltökélten beszélt: – Nem újrakezdjük a bajnokságot, hanem ott folytatjuk, ahol abbahagytuk. Csodálatos úton indultunk el másfél évvel ezelőtt, és nincs megállás. Majd akkor pihenünk, amikor megtudjuk, miként ért véget a bajnokság – tette hozzá a Napoli edzője.

Kollégája, Simone Inzaghi korántsem ennyire magabiztos. – Több okunk van az aggodalomra, kevés dologban vagyunk bizonyosak. Ez a hosszú szünet újdonság volt mindenki számára. Keményen dolgozott a csapatunk. Azok, akik a világbajnokság után tértek vissza, még próbálnak felzárkózni a többiekhez. Mindenkivel elégedett vagyok, bár az egyes játékosok más és más állapotban vannak. Örömmel tekintünk előre, a Napoli ellen tavaly izgalmas mérkőzést játszottunk (amely 1-1-es eredménnyel zárult – a szerk.), amiből aztán még hosszú hónapokig erőt merítettünk. Természetesen tudjuk, hogy nagyszerű csapattal nézünk szembe, az egyetlennel Európában, amely még veretlen – nyilatkozta a kék-feketék mestere, aki a Napolitól való tizenegy pontos lemaradás ellenére is bízik abban, hogy az Inter idén bajnok lesz.

Olaszországban ma a teljes 16. fordulót megrendezik, a második AC Milan kora délután a Salernitana vendége lesz, a téli szünet előtt a harmadik helyre felzárkózott Juventus pedig az eddig nyeretlen Cremonesével csap össze.

Serie A, 16. forduló: 
Salernitana–AC Milan 12.30 (tv: Sport 1)
Sassuolo–Sampdoria 12.30 (Sport 2)
Spezia–Atalanta 14.30 (Sport 1)
Torino–Verona 14.30 (Sport 2)
AS Roma–Bologna 16.30 (Sport 1)
Lecce–Lazio 16.30 (Sport 2)
Cremonese–Juventus 18.30 (Sport 1)
Fiorentina–Monza 18.30
Internazionale–Napoli 20.45 (Sport 1)
Udinese–Empoli 20.45

Az élmezőny: 1. Napoli 41 pont, 2. Milan 33, 3. Juventus 31, 4. Lazio 30, 5. Internazionale 30, 6. Atalanta 27.

Borítókép: A góllövőlistát vezető ismét fejtörést okozhat az Inter védőinek (Fotó: AFP/Alberto Pizzoli)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.