Madridi sokk: Diego Simeone hamarosan távozhat az Atléticótól

Diego Simeone a legrégebb óta hivatalban lévő vezetőedző az öt legnagyobb európai topligában, immáron több mint tizenegy éve vezeti az Atlético Madrid csapatát, de spanyolországi sajtóhírek szerint a nyáron elhagyja az együttest.

Magyar Nemzet
2023. 01. 10. 13:11
Atletico Madrid's Argentinian coach Diego Simeone reacts on the sideline during the UEFA Champions League 1st round day 5, Group B football match between Club Atletico de Madrid and Bayer Leverkusen at the Wanda Metropolitano stadium in Madrid on October 26, 2022. JAVIER SORIANO / AFP Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A spanyol El Chiringuito TV értesülései szerint a jelenlegi idény végén, tehát a nyáron távozik az Atlético Madrid éléről Diego Simeone, aki maga jelezte a klub vezetőségének a szándékát. A Football Espana azt is hozzáteszi, hogy az argentin edző nem ápol jó kapcsolatot a csapat portugál sztárjával, Joao Félixszel, aki így a következő fél évre kölcsönbe távozhat (feltehetően a Chelsea-hez), majd Simeone lelépése után visszatérne az Atléticóhoz.

Simeone több mint tizenegy éve irányítja a madridi csapatot, amivel ő az öt topligában a legrégebb óta hivatalban lévő vezetőedző, néhány nappal megelőzve a csapatát, a Freiburgot vezető német Christian Streichet.

Amikor 2011 decemberében Simeone elfoglalta a madridi kispadot, az Atlético a harmadosztályú Albacete ellen már kiesett a Spanyol Kupából, a La Ligában a tizedik helyen állt, tizenöt év alatt elfogyasztott tizenhat edzőt, elvesztette két legnagyobb sztárját, Sergio Agüerót és Diego Forlánt, akiknek az eladásából faragta le a több mint 400 millió eurós adósságát. Válsághelyzet volt.

Simeone érkezésével szinte varázsütésre jóra fordultak a dolgok: Európa-liga-diadal (2012, 2018), kupagyőzelem (2013), spanyol bajnoki cím (2014, 2021) és két vesztes, mégis sikernek számító BL-döntő (2014, 2016) következett a sorban. Az Atlético Madrid bosszantó púp lett a spanyol futballt uraló Real Madrid, Barcelona kettős hátán.

Az utóbbi időben azonban repedések keletkeztek a Simeone–Atlético kapcsolat földrengésbiztos falain, és tavaly novemberben, amikor eldőlt, hogy a madridi csapat története során először az utolsó helyen végzett a BL csoportkörében, így a tavasszal még az Európa-ligában sem folytathatja a nemzetközi szereplését, a gyerekkorában énekkaros Simeone is a krízis dallamait kezdte dúdolni:

– Igazoltuk, hogy mindig van lejjebb. Aggodalomra ad okot a helyzetünk. Az egyetlen megoldás, hogy kilábaljunk az ilyen helyzetekből, ha együtt maradunk, és a vezetőséggel, a szurkolókkal, a csapattagokkal együtt vészeljük át a krízist – fogalmazott akkor az argentin mester.

A jelek szerint nem sikerül együtt maradni, így Simeone idén nyáron, egy évvel a 2024-ig szóló szerződése lejárta előtt távozhat az Atlético Madrid éléről. Ezzel egy jelentőségteljes korszak érne véget az európai topfutballban.

Borítókép: Diego Simeone már nem sokáig irányíthatja az Atlético Madridot (Fotó: AFP/Javier Soriano)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.