Diego Simeone tudja: veszélybe került tizenegy éves regnálása

Noha a szerda esti mérkőzések még hátravannak a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörének utolsó fordulójában, az már eldőlt, hogy egyedüliként a harminckettes mezőnyben a Bayern zárja százszázalékos mérleggel az alapszakaszt. Két csapat, a Glasgow Rangers és a Viktoria Plzen pedig pont nélkül maradt, előbbi ráadásul a sorozat valaha volt legrosszabb teljesítményével, mínusz húszas gólkülönbséggel. Az Atlético Madrid az Európa-ligáról is lemaradt a portói vereséggel, Diego Simeone is érzi, hogy veszélybe került az állása, amelyet tizenegy éve tölt be a klubnál.

Magyar Nemzet
2022. 11. 02. 9:26
Griezmann
Griezmann Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az utolsó forduló előtt még két csapat állt makulátlan mérleggel a Bajnokok Ligája csoportkörében: a Napoli és a Bayern München. Előbbi zárásként hibázott, de nem nagyot. Két góllal, 2-0-ra kikapott a Liverpool vendégként, így a tavalyi döntős visszavágott az első fordulóban elszenvedett csúfos, 4-1-es vereségért. A Napoli a fontosabb célt mégis elérte, megőrizte az első helyét az A csoportban. Ahhoz, hogy előzzön, a Liverpoolnak négy góllal kellett volna nyernie.

– Hihetetlenül erős Napolit sikerült legyőznünk. Fantasztikusan küzdöttünk, és végig jól zártuk a területeket. A hétvégi, Leeds United elleni vereség után meg akartuk mutatni, mire vagyunk képesek, és szerencsére pontosan ezt is tettük – értékelt a lefújás után Jürgen Klopp, a Liverpool menedzsere, aki a napokban megüzente a kritikusainak, várjanak még a Liverpool temetésével.

Klopp a négyszázadik meccsén dirigálta a Liverpoolt. A tekintélyes szám alapján is a klub legendás edzőinek sorába tartozik. Azért még vannak előtte nagyságok: Bob Paisley (535 meccs), Tom Watson (742) és Bill Shankly (783 meccs).

– Nem könnyű az Anfield Roadon játszani. Nagyszerű teljesítményt nyújtottunk. A meccs nagy részében birtokoltuk a labdát és helyzeteket alakítottunk ki, így eléggé kiegyenlített volt a játék. A végén az volt az érzésem, hogy elfáradtak a játékosok, mégiscsak van egy komoly szintkülönbség a csapatok között. Így a Liverpool a végén kihasználta a lehetőségeit, és nyert – Luciano Spalletti, a Napoli edzője persze a vereség dacára sem volt levert.

Elsöprő müncheni lendület

A Bayern München már garantált csoportelsőként fogadta a biztos második Internazionalét, csupán az volt a tét, százszázalékosan zárja-e a Bajnokok Ligája alapszakaszát. Nos, a bajorok közepes erőbedobással és közepesen tartalékos csapattal is simán, 2-0-ra nyertek. A 18 pont parádés abban a csoportban, amelyikben az Inter mellett a Barcelona is szerepelt.

A Bayern az előző évadban is százszázalékosan abszolválta a csoportkört, idén ez már a harmadik ilyen bravúrja, ami rekord a Bajnokok Ligájában.

– Rendkívül éretten játszottunk. Külön öröm számomra, hogy jól szerepeltek azok a játékosok is, akik eddig kevesebb lehetőséghez jutottak a szezonban. A végére már nagyon fiatal csapatunk volt a pályán. Edzőként jó érzés, hogy ha úgy tudsz változtatni a csapaton, hogy az közben nem megy a minőség rovására. Fantasztikus csoportkörön vagyunk túl, de a hat győzelem nem jelent semmit, ha az egyenes kieséses szakaszban nem teljesítünk jól. A csapat hozzáállása és teljesítménye miatt ugyanakkor magabiztos vagyok a jövőt illetően – értékelt a lefújás után elégedetten Julian Nagelsmann, a Bayern München vezetőedzője.

 

Veszélyben Diego Simeone állása?

Az Atlético Madrid a keddi játéknap nagy vesztese, hiszen a Portóban elszenvedett vereséggel még a harmadik helyről is lemaradt, tehát tavasszal az Európa-ligában sem folytathatja. Mi több, az Atlético még sohasem végzett az utolsó helyen a Bajnokok Ligája csoportkörében.

– Ha csak egy meccset nyersz a csoportkörben, akkor nemhogy BL-nyolcaddöntőt vagy Európa-ligát, semmit sem érdemelsz. Most itt az ideje, hogy befogjuk a szánkat, lehajtott fejjel dolgoznunk kell tovább, és küzdeni a megmaradt célokért. A szurkolóink nem ezt érdemlik – mondta csalódottan a világbajnok támadó,

Diego Simeone 2011 óta, tehát tizenegy éve irányítja a madridi gárdát. A szavaiból arra következtethetünk, most veszélyben érzi az állását.

– Igazoltuk, hogy mindig van lejjebb. Aggodalomra ad okot a helyzetünk. Az egyetlen megoldás, hogy kilábaljunk az ilyen helyzetekből, ha együtt maradunk, és a vezetőséggel, a szurkolókkal, a csapattagokkal együtt vészeljük át a krízist – igyekezett lehűteni a kedélyeket a csapat vezetőedzője.

 

Rangers: negatív rekord

Ijedt skót tekintet (Fotó: AFP)

Két csapat, a Glasgow Rangers és a Viktoria Plzen is nulla ponttal zára a csoportkört. Előbbi ráadásul negatív rekordot döntött a sorozatban, hiszen mínusz húszas gólkülönbséget még senki sem produkált. Az eddigi mélypont a Dinamo Zagreb nevéhez fűződött, a horvát csapat a 2011–12-es idényben nulla ponttal és mínusz tizenkilences gólkülönbséggel lett utolsó. A Viktoria Plzen idén ugyanezt az eredményt hozta, amit szerencséjére a skótoknak sikerült alulmúlniuk.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 6., utolsó forduló:

A csoport:
Liverpool–Napoli 2-0 (0-0), gól: Szalah (86.), Núnez (98.)
Glasgow Rangers–Ajax 1-3 (0-2), gól: Tavernier (86., 11-esből), illetve Berghuis (4.), Kudus (29.), Conceicao (89.)
A végeredmény: 1. Napoli 15 pont, 2. Liverpool 15, 3. Ajax 6, 4. Rangers 0.

B csoport:
Porto–Atlético Madrid 2-1 (2-0), gól: Taremi (5.), Estaquio (24.), illetve Marcano (95., öngól)
Bayer Leverkusen–Club Brugge 0-0
A végeredmény: 1. Porto 12 pont, 2. Brugge 11, 3. Leverkusen 5, 4. Atlético 5.

C csoport:
Bayern München–Internazionale 2-0 (1-0), gól: Pavard (32.), Choupo-Moting (72.)
Viktoria Plzen–FC Barcelona 2-4 (0-2), gól: Chory (50., 11-esből, 63.), illetve M. Alonso (6.), Ferran Torres (44., 54.), Torre (75.)
A végeredmény: 1. Bayern 18 pont, 2. Inter 10, 3. Barcelona 7, 4. Plzen 0.

D csoport:
Olympique Marseille–Tottenham Hotspur 1-2 (1-0), gól: Mbemba (47.), illetve Lenglet (54.), Höjbjerg (95.)
Sporting–Eintracht Frankfurt 1-2 (1-0), gól: Arthur Gomes (39.), ill. Kamada (62., 11-es), Kolo Muani (72.)
A végeredmény: 1. Tottenham 11 pont, 2. Frankfurt 10, 3. Sporting 7, 4. Marseille 6.

Borítókép: Antoine Griezmann tudja, nagy a baj az Atléticónál (Fotó: AFP)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.