Szívszorító látvány: így tűnik el a Barcelona otthona, a Camp Nou

Emeletről emeletre bontják vissza az FC Barcelona legendás stadionját, a Camp Nout, miközben a csapat még mindig ott játssza a meccseit. Nemcsak a stadion, hanem az egész környék megújul, többek közt új metróvonal is épül a projekt részeként, ami árrobbanást eredményez, árulta el lapunknak a szomszédos utcában futballbárt üzemeltető magyar üzletember, Büki Péter. Az építkezésnek komoly érzelmi szála is van: a jelenlegi Camp Nou sok helyi lakosnak Kubala Lászlót, a történelmet, s nem túlzás, az életüket jelenti, így számukra szívszorító látvány az „olvadó” stadion.

2023. 01. 23. 6:30
The works in the Camp Nou are underway
SPORT-SOCCER/SPAIN Fotó: URBANANDSPORT
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Camp Nou az egyik legismertebb stadion a világon, az első – még nem hivatalos meccsen – az FC Barcelona Kubala Lászlóval a soraiban egy Varsóból érkezett vegyes lengyel csapatot győzött le 4:2-re 1957-ben, az első gól szerzője pedig Eulogio Martínez volt. Ahogy mondani szokás, a többi – Kubala, Ronaldinho és góljai – már történelem.

Már belátni a bontás alatt álló Camp Nouba. Fotó: Futballárium

Sokaknak szó szerint az, így érthetően megrázza őket a látvány, ahogy bontják a megújulásra készülő legendás stadiont. – A környéken többségükben idősek laknak, olyanok is, akik még látták Kubala Lászlót játszani a Camp Nouban – árulta el érdeklődésünkre Büki Péter, aki a stadion közelében üzemelő magyar futballbár, a Futballárium megálmodója.

„Én már nem érem meg az új Camp Nout”

– Ezek az emberek ezer szállal kötődnek a stadionhoz. A minap épp a megújulásról beszélgettünk, amikor egy úriember a vállamra tette a kezét, és azt mondta, hogy ő már nem fogja megérni az új Camp Nout – folytatta Büki. – Ebben a mondatban minden benne volt, sokaknak szívszorító látni, ahogy bontják a szentélyüket. Ugyanakkor a fiatalok izgatottak, és várják, hogy milyen lesz az új stadion.

Az ötemeletes Camp Nou legfelső két emeletét teljesen visszabontják, ez a folyamat zajlik most. Később az alsóbb, megmaradó szintekre újonnan ráépítenek, és az egész stadion tetőszerkezetet, illetve új külső borítást kap. A legfrissebb tervek szerint 2025-re lesz készen a felújítás, aminek a végén a jelenlegi 99 ezerről 110 ezerre növelik a Camp Nou befogadóképességét, s ezzel a világ harmadik legnagyobb stadionja lesz. Tegyük hozzá, a sokadig halasztás után, az első terv 2021-es befejezést ígért hatszázmillió eurós összköltséggel.

Az FC Barcelona hosszú évek óta húzta-halasztotta a Camp Nou újjáépítését, végül első lépésként a Barcelona B csapatának a stadionját, a Mini Estadit 2020-ban lebontották a szomszédban. 

Csakhogy időközben az előző elnökség és Josep Maria Bartomeu elnök megbukott, a rekonstrukció pedig parkolópályára került. Az új elnök, Joan Laporta módosított a terveken, és lecserélte a kivitelezőt is, de a munka csak nem akart folytatódni.

Ami eddig ezer euró volt, az kétezer lesz

– Az új terv az lett, hogy tavaly október–november környékén kezdik meg a Camp Nou bontását, amit itt mindenki hitetlenkedve fogadott, mert ezt már sokszor hallottuk, aztán meg sem mozdultak a munkagépek, de ezúttal tényleg elkezdték. Látszik, hogy komolyan veszik, mert a spanyol szokásokkal ellentétben hétfőtől vasárnapig, reggeltől estig dolgoznak a munkások – jelezte Büki Péter, aki hozzátette, hogy nemcsak a Camp Nou, hanem az egész környék megújulásáról van szó, például építenek egy új metróvonalat is, amely a stadiont összeköti majd a reptérrel.

Múzeum, egészségügyi és médiaközpont is épül, a környéken több utcát sétálóutcává alakítanak és parkosítanak. Mindez és az új Camp Nou vonzásereje persze árrobbanással jár, ezt már Büki Péter is megtapasztalta: – A tulajdonosok kőkemény áremelésekbe kezdtek. Általánosságban az a tapasztalat, hogy a duplájára akarják emelni a bérleti díjakat, ami eddig ezer euróba került, az a stadion megújulásával kétezer lesz majd.

Ami biztos, hogy a Barcelona ezt az idényt még a Camp Nouban fejezi be, majd a 2023–2024-es évadra átköltözik a város régi Olimpiai Stadionjába, amely hatvanezer embert tud fogadni. A visszatérés pontos ideje a munkálatok ütemétől függ.

Borítókép: Bontás alatt áll a Barcelona legendás stadionja, a Camp Nou (Fotó: Joan Valls/Urbanandsport)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.