Szoboszlai gólpassza is kevés volt a Bayern München legyőzéséhez

Döntetlen született a Bundesliga idei első meccsén, az RB Leipzig és a Bayern München összecsapásán a 16. forduló nyitányán péntek este. A bajorok veszélyesebbek voltak és vezettek is, de a lipcseiek Szoboszlai Dominik idénybeli 13. gólpassza után 1-1-re mentették a rangadót.

Magyar Nemzet
2023. 01. 20. 22:29
null
FBL-GER-BUNDESLIGA-LEIPZIG-BAYERN MUNICH Fotó: RONNY HARTMANN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A topligák közül utolsóként a Bundesliga indult újra a katari vb-t megelőző novemberi leállás után, de legalább rögtön rangadóval kezdték az évet a németek. A Bayern München a bajnokság éllovasaként látogatott Lipcsébe, ahol a hazaiak abban reménykedtek, hogy ha győznek, és rögtön az év elején három pontra csökken a különbség a bajorokkal szemben, akkor ringbe szállhatnak a bajnoki címért – is erről beszélt lapunknak.

A magyar válogatott újdonsült csapatkapitánya ezért a Leipzig kezdőjében tehetett sokat, ahogy a védelemben is (mindketten végigjátszották a mérkőzést) – a lipcseiek harmadik magyarja, a kapus továbbra is a sérüléséből lábadozik, a tavasz második felében remélhetőleg visszatérhet.

A kapuban a Bayernnél sem a megszokott arc tűnt fel, ugyanis Manuel Neuer síbalesetben eltörte a lábát, a müncheniek pedig pénteken rohamtempóban szerződtették a Bundesliga egyik legjobb kapusát, Yann Sommert a Mönchengladbachtól 8 millió euróért. A svájci egy edzés után máris nagy téttel bíró meccsen mutatkozott be a Bayernben.

Sok dolga nem volt Sommernek az első félidőben, a Lipcse egyszer találta el a kapuját, és Emil Forsberg lövése sem jelentett túl nagy kihívást. 

Ellenben a Bayern veszélyesebb volt: a 8. percben Serge Gnabry a kapufát találta el, a 30.-ban Leon Goretzka fejes gólját a VAR érvénytelenítette lesállás miatt, végül a 37.-ben Gnabry beadása után Eric Maxim Choupo-Moting szerezte meg közelről a vezetést a vendégeknek – 0-1.

Szünet után hamar kiegyenlített a Leipzig, méghozzá Szoboszlai gólpasszából. Az akció főszereplője azonban André Silva volt, aki megharcolt a labdáért, majd az alapvonalról beadott, Szoboszlai előre vetődve fejelt a labdába, s végül az 52. percben Marcel Halstenberg juttatta a labdát Sommer kapujába – 1-1.

Szoboszlai a 14. bajnokiján a nyolcadik gólpasszát adta az idényben, összességében pedig már 13 asszisztot számlál az évad tétmeccsein.

Sok jelentős esemény ezután már nem történt, talán csak annyi, hogy Dayot Upamecano sárga lapot érően felrúgta Szoboszlait, miután a magyar középpályás bebőrözte őt. Az eredmény azonban nem változott. A döntetlennel valószínűleg egyik csapat sem elégedett maximálisan.

A Bayern maradt az első helyen, a Leipzig pedig a harmadikon, szombaton második helyezett Freiburgja használhatja ki a Wolfsburg otthonában a két rivális pontvesztését. Jelenleg így állnak a dobogósok: 1. Bayern 35 pont, 2. Freiburg 30, 3. RB Leipzig 29.

Bundesliga, 16. forduló:
RB Leipzig–Bayern München 1-1

Szombat: 
Frankfurt–Schalke 15.30
Union Berlin–Hoffenheim 15.30
Stuttgart–Mainz 15.30
Bochum–Hertha 15.30
Wolfsburg–Freiburg 15.30
Köln–Werder Bremen 18.30

Vasárnap:
Dortmund–Augsburg 15.30
Mönchengladbach–Leverkusen 17.30

Borítókép: Szoboszlai Dominik és a lipcsei védők követik Jamal Musiala cseleit (Fotó: Ronny Hartmann)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.