Újabb magyar sportoló keveredett doppinggyanúba

Korábban két úszóra és egy birkózóra vetült a doppinggyanú árnyéka, most egy atléta is felkerült a folyamatban lévő ügyek listájára a Magyar Antidopping Csoport (MACS) honlapján található tájékoztatás szerint. A friss ügy hátterében ugyanúgy a sportoló biológiai útlevelében tapasztalt változás állhat, mint a korábbi esetekben.

Magyar Nemzet
2023. 01. 20. 15:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A MACS decemberben hozta nyilvánosságra, hogy két úszó és egy birkózó doppinggyanúba keveredett, mindhárman a biológiai útlevelükben történt, határértéken túllépő változás miatt. A sportolókat azóta sem nevezték meg, hiszen amíg a doppingvétség nem igazolódik, az ártatlanság vélelme megilleti őket. Találgatások persze voltak, hogy kikről lehet szó, de ebbe nem lenne etikus mélyebben belemenni.

Most persze újra lehet tippelgetni, ugyanis a MACS által közzétett, folyamatban lévő ügyek listája újabb sorral bővült, ám a szervezet ezúttal is csak az érintett sportágat hozta nyilvánosságra, a sportoló nevét (továbbá nemét és egyéb adatait) nem. Tehát hivatalosan csak annyit tudni, hogy ezúttal egy atléta keveredett gyanúba.

Sajtóhírek szerint ebben az esetben is arról van szó, hogy nem doppingteszten bukott meg az érintett sportoló, hanem az úgynevezett biológiai útlevél mutatott olyan rendellenes változásokat, amelyek miatt vizsgálat indult. Ez önmagában még nem bizonyíték semmire, a sportolóknak lehetőségük van magyarázattal szolgálni. Mindenesetre a vizsgálat lezárultáig joguk van a névtelenséghez.

Mit lehet tudni a biológiai útlevélről?

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által 2009-ben bevezetett biológiai útlevél program segítségével olyan kiválasztott változó adatokat követnek nyomon egy adott időtartam alatt, amelyek a tiltott szerek hatását árulják el a hagyományos, analitikus ellenőrzéssel történő feltárással szemben. Az útlevelek paramétereit matematikai értékelőszoftverek vizsgálják, gyanús változások esetén pedig a WADA értesíti az adott ország illetékeseit.

Borítókép: Magyar sportolók keveredtek doppinggyanúba (Fotó: 123RF)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.