A slágermérkőzés mellett Gyurcsóékra is figyelhetünk

Paul Scholest nem véletlenül szerették Manchesterben. Rengeteg érdeme mellett a vörös hajú középpályás volt az utolsó a United történetében, aki győztes gólt szerzett a Barcelona ellen. Ennek már tizenöt éve, ma újra megpróbálja legyőzni a United a Barcát, ezúttal az Európa-liga egyenes kieséses szakaszában. Ma nem csak az El kezdi meg a tavaszt, a Konferencialigában is lesznek meccsek, köztük egy magyar érdekeltségű párharc.

Magyar Nemzet
2023. 02. 16. 6:50
null
FBL-ENG-PR-MAN UTD-LIVERPOOL Fotó: PAUL ELLIS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Bajnokok Ligája után a második és a harmadik számú európai kupasorozat még állva maradt csapatai is megkezdik a 2023-as naptári évet. Az Európa-liga egyenes kieséses szakaszának a párosításai közül a Barcelona és a Manchester United párharca (tv: 18.45, M4 Sport) emelkedik ki. 

Mindkét csapat kiváló formának örvend: távozása óta a United szárnyal, hat mérkőzés óta veretlen, a harmadik helyen áll a Premier League-ben. A Barcelona jelentős, nyolcpontos előnnyel vezeti a spanyol bajnokságot a Real Madrid előtt. A két edző, Xavi és Eric ten Hag még soha nem találkozott egymással, a Barca játékosként világ- és Európa-bajnokságot, Bajnokok Ligáját nyert korábbi középpályása kőkemény párharcot vár.

– Amióta én vagyok a csapat edzője, most vagyunk a legjobb formában. Gyorsan vissza tudjuk szerezni a labdát, képesek vagyunk agresszíven nyomást gyakorolni az ellenfélre, és a pontokat tekintve sem állunk rosszul – mondta a Bayern München és az Inter mögött a BL-ben csoportharmadikként végzett katalánok edzője.

A kollégája szívesebben vette volna, ha a United játssza a döntőt a Barcával. – Ezen már felesleges lamentálni. Mindenesetre visszatérésével meglephetjük a Barcelonát a középpályán – nyilatkozta az El-csoportkörben a Real Sociedad mögött második helyen végzett United edzője.

A Vörös Ördögök legutóbb 2008-ban tudták legyőzni a Barcát, a BL-elődöntőben Paul Scholes gólja döntött, azóta kétszer a legrangosabb európai kupa fináléjában, 2009-ben Rómában, és Kassai Viktor bíráskodása mellett 2011-ben is a katalánok diadalmaskodtak.

A sorozatban magyar érdekeltségű csapat is szerepel. klubja, a német bajnokságban második helyen álló Union Berlin története első egyenes kiesés európai kupapárharcára készül az Ajax ellen. A nyolcaddöntőben az addigra remélhetőleg egészséges Schäfer mellett a csoportgyőztesként továbbjutott Ferencváros is pályára léphet majd a legjobb tizenhat között.

Klubszinten nem képviselteti magát a magyar futball a harmadik számú kupasorozatban, de papíron négy, gyakorlatilag három játékos miatt érdemes követni az európai Konferencialigát. A legutóbbi két mérkőzésén sérülés miatt nem bevethető Gyurcsó Ádám és a januárban leigazolt, azóta már gólt is szerzett Nikolics Nemanja klubja, a ciprusi AEK Larnaca az ukrán Dnyiprót látja vendégül az egyenes kiesés szakaszának első fordulójában. Érdekesség, hogy a két csapat az Európa-liga selejtezőjében már találkozott a szezonban, akkor az AEK kettős győzelemmel jutott tovább. csapata, a holland AZ Alkmaar, valamint a jelenleg sérült, a távozási igényét jelző Holman Dávidot is foglalkoztató Slovan Bratislava csoportgyőztesként már a nyolcaddöntőben várja ellenfelét.

Borítókép: Casemiro főszereplő lehet ma este a Nou Campban (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.