Csöbörből vödörbe eshet a Manchester United

Még nem mondhatjuk, hogy a régi fényében ragyog, de Erik ten Hag irányítása alatt már közelít afelé az angol Premier League-ben szereplő Manchester United. A csapat szárnyal, akár négy trófeát is bezsebelhet az idény végéig, miközben az elmúlt öt szezonban egyet sem sikerült. Az pedig a szurkolóknak csak hab lehet a tortán, hogy hamarosan a tulajdonosi kör is lecserélődhet. Erre még a trófeáknál is hosszabb ideje várnak.

2023. 02. 25. 6:14
null
FBL-FRA-CUP-NICE-NANTES Fotó: BERTRAND GUAY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Örömhír örömhír hátán – gondolhatták magukban a Manchester United szurkolói a katari világbajnokság alatt. Akkoriban derült ki, hogy többen is távozhatnak a klubtól, akiket a rajongók csak púpnak tekintettek a klub hátán, beleértve Cristiano Ronaldót és a Glazer családot. A portugál ment, a tulajdonosok egyelőre maradtak. Kérdés, hogy meddig.

Cristiano Ronaldónak nem volt maradása a Unitednél. Voltak, akik a 2021-es megvásárlását is baklövésnek tekintették a klub részéről, és hiába szerezte ő az MU góljainak a többségét, kritizálóinak száma folyamatosan nőtt, mivel a védekezésből nem vette ki a részét. A 2022 nyarán vezetőedzőnek kinevezett Erik ten Hag nem vacakolt, kitette őt a kezdőcsapatból, CR7 pedig folyamatosan balhézott. A klub vezetőségénél akkor telt be a pohár, amikor Ronaldo a Piers Morgannek adott interjújában a Unitedet, egykori edzőit és Ten Hagot, valamint korábbi csapattársait is keményen kritizálta. Ezután a portugál szupersztár mehetett, amerre látott, és végül a szaúdi Al-Nasszrnál kötött ki.

 

Kik a Manchester United tulajdonosai?

Ronaldónál jóval hosszabb ideje okoz bosszúságot a manchesteri szurkolóknak a Glazer család. A Tampa Bay Buccaneers NFL-csapatát is birtokló amerikai família 2005-ben 790 millió fontért vásárolta meg az angol klubot. Az új tulajdonos 270 millió fontot fizetett ki saját zsebből, a többit kölcsönből fedezte – az ötszázmilliós adósság pedig a Manchester United nyakán maradt, és ezt azóta sem sikerült törleszteni. A Glazer család ellen egy kis csoport már akkor tüntetett, amikor először betették a lábukat az Old Traffordra, az évek során pedig az elégedetlenkedők száma nőttön-nőtt, leginkább azért, mert a szurkolók úgy látták, a tulajdonosok aranytojást tojó tyúkként tekintenek a klubra, a saját hasznukat a csapat előremozdítása elé helyezik. Ronaldo szavai is ezt támasztották alá, aki szerint tizenhárom éves távolléte alatt az edzőközpont fejlesztésével senki sem törődött. Játékosokra ugyanakkor szívesen áldoztak: a 2012/13-as idénytől 2022 teléig az MU költötte a legtöbb pénzt, 904 millió fontot új játékosokra az öt topligában. Csak a legdrágábbakat kiemelve: Paul Pogba 105 millió, Antony 95 millió, Harry Maguire 87 millió euróért érkezett.

A Glazer család iránti utálat a szuperligaprojekt elindulásakor csúcsosodott ki, így a klub visszalépett a sorozattól, de a szurkolókkal való kapcsolatot ez nem állította helyre. Tavaly novemberben végül megérkezett a várva várt bejelentés, miszerint a tulajdonosok hatmilliárd fontért cserébe túladnának a klubon. A február 17-i határidő leteltéig két ajánlat érkezett, de a hírek szerint egyik sem érte el a kívánt vételárat. A QIB Bank elnöke, Tamím bin Hamad asz-Száni ötmilliárd fontot sem sajnálna a klubért, és a katari sejknek az sem jelentene fejtörést, miképpen rendezze a United adósságát. Az Old Trafford és az edzőközpont felújítására is áldozna.

Akad azonban néhány probléma az ajánlattal. Az UEFA nem engedélyezi, hogy egyazon tulajdonossal rendelkező klubok elinduljanak ugyanabban a kupasorozatban. Márpedig itt a Manchester Uniteddel és a Paris ­Saint-Germainnel ez lenne a helyzet. Továbbá az MU LMBTQ-szurkolói csoportja már aggodalmát fejezte ki, hogy katari kezekbe kerülhet a klub, miközben az emírségben a homoszexualitás bűntettnek számít. Előfordulhat, hogy ez később is feszültségforrásként szolgálna a drukkerek és a tulajdonos között, ami újabb tüntetéseket szülne. Csöbörből vödörbe esnének.

A másik ajánlat az Egyesült Királyság leggazdagabb emberétől, Jim Ratcliffe-től érkezett. Az üzletemberé a francia Nice és a svájci Lausanne-­Sport, emellett az Ineos Grenadiers kerékpárcsapata, és cége, az Ineos a Formula–1-es Mercedes-istálló főszponzora. Ratcliffe gyerekkora óta United-szurkoló, ennek ellenére tavaly a Chelsea-t is megpróbálta megvásárolni. Arról lecsúsztak, a helyi születésű Ratcliffe viszont most eltökélt, hogy „visszategye Manchestert a Manchester Unitedbe”. A klub adósságának rendezését önerőből intézné, és banki kölcsönből fedezné a részvények 69 százalékának a megvásárlását. Ennek törlesztését ugyanakkor magára vállalná, nem az MU-t terhelné vele.

 

Mi történik mindeközben a pályán a Manchester Uniteddel?

Ugyanakkor még az sem biztos, hogy a Glazer család teljesen megválik a klubtól, elképzelhető, hogy csak a kisebbségi részesedéstől szabadul meg. Ten Hag mindenesetre díjazná, ha pénzeső érkezne a csapatára, és tovább erősíthetné a jól muzsikáló keretét. Egyelőre nem állíthatjuk, hogy a United olyan sikerkorszakot élne át, mint Alex Ferguson idejében, de hosszú ideje nem látott magasságokban van. Négy trófeát is bezsebelhet az idény végéig, miközben az elmúlt öt szezonban egyet sem sikerült. Az elsőt már vasárnap, a Ligakupa döntőjében megszerezheti a Newcastle ellenében (17.30, tv: Match 4), emellett az FA-kupában és az Európa-ligában nyolcaddöntős, a Premier League-ben pedig csak öt pont a lemaradása a listavezető Arsenallal szemben. Fényes a jövő, már csak az a kérdés, hogy kinek a kezében lesz a gyeplő.

Borítókép: Jim Ratcliffe (Fotó: AFP/Bertrand Guay)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.