Öt meccslabdát hárított, Murray négy év után újra döntőt játszhat

A brit Andy Murray és az orosz Danyiil Medvegyev jutott be az 1,3 millió dollár összdíjazású dohai férfi kemény pályás tenisztorna döntőjébe. Medvegyev a feltörekvő, jelenleg nála magasabban jegyzett Felix Auger-Aliassime-ot győzte le az elődöntőben, Murray pedig a cseh Jirí Leheckát egészen döbbenetes drámai végkifejletben. A konok skót a döntőszettben öt meccs labdát hárított, 0-40-ről jött vissza úgy, hogy Lehecka adogatott. Murray négy év után nyerhet ismét ATP-tornát.

Magyar Nemzet
2023. 02. 25. 9:52
Andy Murray of Great Britain in action during his Round of 32 tennis match with Lorenzo Sonego of Italy in the ATP 250 Qatar ExxonMobil Open at Khalifa International Tennis and Squash Complex on February 20, 2023 in Doha, Qatar.
2NH71KJ Andy Murray of Great Britain in action during his Round of 32 tennis match with Lorenzo Sonego of Italy in the ATP 250 Qatar ExxonMobil Open at Khalifa International Tennis and Squash Complex on February 20, 2023 in Doha, Qatar. Fotó: Alamy Stock Photo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az évek során megtanulhattuk, Andy Murray soha nem adja fel. A korábbi világelső, olimpiai bajnok, immár 35 éves skót teniszező kétszer esett át csípőműtéten, vállalta a protézisbeültetést, csak hogy visszatérhessen a pályára. Az Australian Openen is lenyűgözte a rajongókat, ahogy az ausztrál Athanasios Kokkinakis ellen 5:45 percen át, hajnali négyig tartó csatában, pályafutása leghosszabb meccsén győzött úgy, hogy erősen szorította az inger, de a szigorú szabályok miatt nem mehetett ki a mosdóba. Az alábbi poén bejárta a világot.

Murray pénteken ennél is nagyobb bravúrt hajtott végre a dohai kemény pályás torna elődöntőjében. Az első játszmát simán, 6:0-ra megnyerte a cseh Jirí Lehecka ellen, utána azonban fordult a kocka. Lehecka 6:3-mal egyenlített, majd a döntőszettben elhúzott 5:3-ra. Murray adogatásánál is volt már két meccslabdája, fogadóként bocsánatos bűn, hogy azokat nem hárított. 5:4-es vezetésénél azonban már 40-0-re vezetett, mégsem tudta lezárni a meccset. Murray egyenlített, majd a rövidítést 8-6-ra megnyerte. Az utolsó pont tökéletesen jellemzi az egész mérkőzést.

– Nem tudom, hogyan nyertem meg a meccset – kezdte a meccs utáni nyilatkozatát hitetlenkedve Andy Murray. – Ez volt az egyik legcsodálatosabb fordítás a pályafutásom során. Először is, ugye, volt három meccslabdája 5:4-nél, de már korábban is kettő, amikor 5-3:nál én adogattam. Tudtam, hogy Lehecka pályafutása során most először adogatott azért, hogy egy torna döntőjébe jusson, ezért igyekeztem fenntartani a nyomást. Tudom, milyen nehéz ilyen meccseket kiszerválni, de őszintén szólva fogalmam sincs, hogyan sikerült megfordítanom a mérkőzést.

 

Andy Murry idén eddig nyolc meccset játszott, abból hatot döntőszettben nyert meg, s e hatból négyet is Dohában, korábban Lorenzo Sonego, Alexander Zverev és Alexandre Muller ellen is ő viselte jobban a kiélezett helyzetet. Éppenséggel rögtön az első fordulóban kieshetett volna, hiszen Sonego ellen is három meccslabdát hárított.

A korábbi világelső Murray a pályafutása során a hetvenegyedik alkalommal jutott fináléba, ezek közül 46-szor győzött. Igen, ám legutóbb négy éve, 2019-ben Antwerpenben nyert ATP-tornát. Dohában a fináléban sem lesz könnyű dolga, hiszen a múlt héten Rotterdamban győzedelmeskedő Danyiil Medvegyev kiváló formában van, a korábbi világelső orosz teniszező a másik elődöntőben a kanadai Felix Auger-Aliassime-ot verte két szoros szettben.

Doha, kemény pályás torna, elődöntő:
Medvegyev (orosz, 3.)–Auger-Aliassime (kanadai, 2.) 6:4, 7:6 (9-7)
Murray (brit)–Lehecka (cseh) 6:0, 3:6, 7:6 (8-6)

Borítókép: Andy Murray a győzelmet ünnepli (Fotó: Shahida Jacobs)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.