Ten Hag azonnal elhagyta a trófeát: Nem baj, lesz másik!

Öt sikertelen idényt követően vasárnap újra került trófea a Manchester United vitrinjébe. Erik ten Hag ördögei 2-0-ra győzték le a Newcastle-t a Ligakupa döntőjében, a vezetőedző első MU-s kupáját szerezve ezzel.

Magyar Nemzet
2023. 02. 27. 11:41
Carabao Cup Final - Manchester United vs Newcastle United
epa10492949 Manchester United's manager Erik ten Hag (C) celebrates with the trophy after winning the Carabao Cup final soccer match between Manchester United and Newcastle United, in London, Britain, 26 February 2023. EPA/NEIL HALL Fotó: NEIL HALL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erik ten Hag hozzászokhatott a siker ízéhez, hiszen az Ajax vezetőedzőjeként eltöltött négy és fél éves időszakban hat trófeával lett gazdagabb a klubja. A Manchester Unitednél viszont közel sem volt rózsás a helyzet 2022 nyarán, amikor a holland szakember a szigetországba költözött: 

az ötödik olyan idényét zárta le az angol rekordbajnok, hogy nem került kupa a vitrinjébe. A sikerek nélküli időszaknak Ten Hag megérkeztével vége szakadt, az újgazdag Newcastle-t és góljaival vasárnap legyőzte az MU, ezzel megnyerte a Ligakupát.

Bár a kezdet döcögőre sikerült, az új edző hét hónap alatt felforgatta a világot a Unitednél, a kapitány Harry Maguire-t és Cristiano Ronaldót is kitette a kezdőcsapatból (utóbbi távozott is). Máris beérni látszik a munkája gyümölcse, de Ten Hag reményei szerint a vasárnapi kupagyőzelem csak egy hosszú út kezdete.

– Talán rizikót vállaltam azzal, hogy Manchesterbe jöttem, de egy kissé önfejű vagyok – ismerte el az 53 éves menedzser. – Egyszerűen csak szeretem a Unitedet. Amikor látom a mezünket, a szurkolókkal való szoros kapcsolatot, az Old Traffordot, Sir Alex Ferguson örökségét és mindazokat, akik itt fejlődtek kiváló játékosokká, az lenyűgöz engem. A mostani csapattal ugyanezt akarjuk elérni, történelmet írni. Amikor lehetőséget kaptam, hogy csatlakozzak, úgy gondoltam, hogy ez a megfelelő klub nekem.

 

A Manchester United ezek után még három trófeát begyűjthet az idényben. A Premier League-ben nyolc pont a lemaradása az Arsenal mögött, az FA-kupában és az Európa-ligában pedig nyolcaddöntős. 

Ten Hag bízik benne, hogy nem állnak meg egy kupánál egy idényben. Talán ezért sem volt „elég fontos” neki a vasárnap megszerzett trófea, a mérkőzés utáni sajtótájékoztató helyszínén felejtette azt, csak akkor tért vissza érte, amikor szóltak neki. – Már a következő kupára gondolok – nevetett. 

– Ha trófeát nyersz, az mutatja, hogy jó úton haladsz. Ennek kell motiválnia minket, hogy tovább fejlődjünk. Huszonnégy órán keresztül örülhetünk ennek, de nem elégedhetünk meg a győzelemmel, mert az lustasághoz vezet. És ha lusta leszel, nem nyersz több meccset és kupát sem.

Ten Hagot érte némi kritika, amiért a találkozó megnyerését követően az Ajax két egykori játékosával, Lisandro Martinezzel és Antonyval táncot lejtett a pályán. Az edző ugyanakkor fontosnak tartja a közös ünneplést, és bízik benne, hogy a jövőben is lesz minek örülniük.

– Lichával (Martinez – a szerk.) és Antonyval már voltak ilyen élményeim, Amszterdamban is táncoltunk együtt. Remélem, hogy a jövőben még többet táncolhatnak, de sokat kell szenvednünk és dolgoznunk azért minden nap, hogy további trófeákat hódítsunk el – figyelmeztetett a mester. – Hagynunk kell őket ilyenkor, hogy ünnepeljenek, hiszen nem mindennapi esemény, hogy kupával gazdagodunk. Ez a trófea jelent valamit, nyertünk valamit, ezt meg kell ünnepelnünk, aztán folytatni a munkát. Szerdán fontos meccsünk lesz, bár mi minden mérkőzésre így tekintünk. Nem győzhetünk, ha nem vagyunk száz százalékig felkészültek. Mindent bele kell adnunk, hogy megnyerjük ezt a meccset.

Az ominózus szerdai mérkőzés a FA-kupa nyolcaddöntője lesz, ahol a Manchester United a West Hammel méri össze a tudását (20.45, tv: Spíler 1).

Így táncolt Ten Hag a játékosaival, amit Pierce Morgan újságíró megalázónak titulált:

Borítókép: Erik ten Hag a trófeát szorongatja (Fotó: EPA/Neil Hall)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.