Porig égett a sporttörténelmi jelentőségű épület

A svéd sífutók alig értek haza a planicai északisí-világbajnokságról, amikor sokkoló élményben volt részük odahaza. Az asarnai síközpont leégett, a felszerelések mellett a több mint két évtizede gyűjtött érmek és egyéb emléktárgyak is megsemmisültek. Emberi sérülés nem történt.

Magyar Nemzet
2023. 03. 10. 9:26
Asarna síközpont
Fotó: SVT
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Néhány napja még ünnepelhettek a svédországi Asarnában. A helyi síklub képviselője, William Poromaa bronzérmet nyert 50 kilométeren a planicai északisí-világbajnokságon, ezzel megakadályozta a norvég söprést a királyszámban.

Az örömöt azonban a sokk váltotta fel, amikor szerdán porig égett az asarnai síközpont.

– A lángok az egész épületben elterjedtek, így a mentésvezető végül úgy döntött, hogy ellenőrzött körülmények között, de hagyja leégni az épületet, hiszen gondoskodnunk kellett arról, hogy megakadályozzuk a tűz átterjedését a közeli járművekre és épületekre – idézi az Eurosport Mats Kronsten tűzoltó parancsnokot a tűzesetről, amelyben szerencsére senki sem sérült meg.

Az anyagi és az eszmei kár viszont jelentős. Amellett, hogy sílécek és egyéb felszerelések vesztek oda, a síközpontban kialakított múzeum huszonhat év alatt összegyűjtött ereklyéi is megsemmisültek, többek között olimpiai és világbajnoki érmek másolatai.

Poromaa mellett az asarnia síklubot képviselte a vb-n Jens Burman is, aki néhány száz méterre lakik a leégett síközponttól.

– A saját szememmel láttam, ahogy eltűnik a svéd sporttörténelem egy része, ettől a képtől sosem fogok tudni megszabadulni. A múzeum sok fiatalt inspirált az évek során – kesergett Burman.

Borítókép: Nem lehetett megmenteni a síközpontot (Fotó: SVT)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.