Durva kritika „szegény öreg” Péreznek: Verstappen tesztpilótája lett

Sergio Pérez is ostorozta magát a Formula–1-es monacói versenyhétvégén elkövetett hibái miatt, de ez még semmi volt ahhoz képest, amit Paul Stoddart mondott róla. Az egykori F1-es csapatfőnök szerint a Red Bull mexikói versenyzője a szombati kvalifikáción megmutatta, hogy miért nem lehet őt bajnokaspiránsnak nevezni, és ez még csak a finomabb volt Stoddart Pérezről megfogalmazott kritikái közül.

2023. 05. 31. 12:21
Formula One Grand Prix of Monaco - Practice and Qualifying Sergio Pérez
epa10657755 Mexican Formula One driver Sergio Perez of Red Bull Racing during the qualifying session for the Formula One Grand Prix of Monaco at the Circuit de Monaco in Monte Carlo, Monaco, 27 May 2023. The Formula One Grand of Monaco takes place on 28 May 2023. EPA/CHRISTIAN BRUNA / POOL Fotó: CHRISTIAN BRUNA / POOL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sergio Pérez (Red Bull) az április utolsó hétvégéjén megrendezett azeri versenyhétvége után már nemcsak álmodozni mert a világbajnoki cím elhódításáról, hanem szavakba is öntötte a vágyait: – Három gyerekem van otthon, nem járnám körbe a világot, ha nem hinnék benne, hogy megnyerhetném a világbajnoki címet. Ezért dolgozom, és bármiről is beszélünk a pályán kívül, az a lényeg, hogy a pályán miként teljesítünk.

Formula One Grand Prix of Bahrain Max Verstappen, Sergio Pérez
Pérez (jobbra) hiába volt magabiztos, már Verstappen zsebében a bajnoki cím? Fotó: EPA/Ali Haider

Bakuban tarolt a mexikói versenyző, azóta viszont kétszer kikapott az éllovas Max Verstappentől (Red Bull). Legutóbb Monacóban ráadásul a csapattársán kívül még tizennégy pilóta végzett előtte, így pont nélkül maradt, és a Formula–1-es Azeri Nagydíj utáni hatpontos hátrányából egy (valójában két) csapásra 39 pontos lemaradás lett.

Pérez magának köszönhette, hogy így alakult a sorsa, hiszen a múlt szombati időmérőn az ő hibájából végezte a falban a Red Bullja, emiatt az utolsó rajtkocka jutott neki vasárnap, és innen nem tudta pontszerző helyre verekedni magát, helyette koccanásokkal tűnt ki. A 33 éves pilóta szánta-bánta a bűnét, és kijelentette, többet nem engedhet meg magának ilyesmit, ha világbajnok szeretne lenni, de Paul Stoddart szerint Péreznek már egyébként is felesleges ilyesmiről álmodoznia.

– Azt hiszem, hogy a pontelőnyét tekintve nem merészség kijelenteni, hogy most már csak Verstappen veszítheti el ezt a bajnoki címet, a Red Bull pedig – Sergio Pérez hibája ellenére is – kényelmesen az első helyen végez a konstruktőrök között – írta a Racingnews365.com portálon a blogjában a Minardi istálló egykori csapatfőnöke.

– Szegény öreg Pérez megmutatta, hogy nem lesz ott a bajnokaspiránsok között. Ez volt a második alkalom idén, hogy elrontotta az időmérőt: először Ausztráliában, most pedig Monacóban. Ez egy rettenetes hétvége volt neki, és majdnem lefokozták Verstappen tesztpilótájává, hogy a futam végén megnézzék, miként működnek a gumik.

 

A Red Bull sem kímélte Pérezt

Pérez teljesítményére természetesen a Red Bullnál sem voltak büszkék. A csapat tanácsadója, Helmut Marko reménykedik benne, hogy a mexikói idén többször nem produkál hasonló hétvégéket.

– Az ütközése után már semmi sem számított. Minden rosszra fordult, de bízom benne, hogy a vasárnapi hibáiból már nem látunk többet az idényben. Amikor tiszta volt előtte a terep, akkor jó volt a tempója, de az ütközése az egész hétvégét tönkretette. A számok magukért beszélnek: utolsó rajthely, egy törött első szárny, tizenhatodik helyezés a futamon, két kört kapott, ötször járt a bokszban – foglalta össze Marko Pérez horribilis hétvégéjét a Servus TV-nek. Verstappenről ehhez képest csak szuperlatívuszokban tudott beszélni. – Elképesztő körrel nyerte meg az időmérőt, csodálatosan teljesített. Az irányítása alatt tartotta a versenyt, bármilyenek is voltak a körülmények. Remekül megértette magát a mérnökeivel is. Ugyan megérintette a falat, de végül minden jól sült el.

Borítókép: Sergio Pérez csalódottan távozott Monacóból (Fotó: EPA/Christian Bruna)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.