A Ferrari egyik pilótájának eltiltást követeltek, a másik a csapatát szidja

Teljes káosz uralkodott a Formula–1-es Kanadai Nagydíj időmérő edzésén. A rajtrács eleje végül mégis teljesen megszokott képet mutat: Max Verstappen (Red Bull) és Fernando Alonso (Aston Martin) indulhat az első sorból, igaz, utóbbi csak Nico Hülkenberg (Haas) büntetése után került oda. A Ferrari ismét felsült: Charles Leclerc ki is fakadt a csapatra, míg csapattársa, Carlos Sainz a kvalifikáció legveszélyesebb jelenetéért volt felelős, ehhez képest enyhe büntetéssel megúszta Pierre Gasly (Alpine) feltartását.

2023. 06. 18. 7:44
Carlos Sainz Ferrari
Montreal, 2023. június 16. Carlos Sainz, a Scuderia Ferrari spanyol versenyzõje a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Kanadai Nagydíjának elsõ szabadedzésén a montreali Gilles Villeneuve pályán 2023. június 16-án. A futamot június 18-án rendezik. MTI/EPA/Andre Pichette Fotó: MTI/EPA/Andre Pichette
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A változékony időjárás nem okozott csalódást a Formula–1-ben. A Kanadai Nagydíj időmérő edzésének első szakaszában minden versenyző a köztes esőgumikat használta, viszont a száradó pályán mindenki igyekezett az utolsó pillanatig kivárni az utolsó köre megkezdésével. A legrosszabbul Pierre Gasly (Alpine) járt, aki a köre végén 300-as tempónál majdnem belerongyolt az előtte kacsázó Carlos Sainzba. A Ferrari pilótája utólag három rajthelyes büntetést kapott az esetért, de így is jobb pozícióból indulhat, mint az eset miatt a Q1-ben kiesett francia versenyző.

Charles Leclerc Ferrari
Charles Leclerc ismét csalódottan szálhatott ki a Ferrariból (Fotó: MTI/AP/The Canadian Press/Paul Chiasson)

Gasly a csapatrádióban Sainz eltiltását követelte az eset miatt, s bár hivatalos nyilatkozatában már kissé enyhébben fogalmazott, teljesen érthető volt a frusztrációja.

– Amit Carlos tett, az elfogadhatatlan. 300-zal jövök, az a legkevesebb, hogy az ideális ívről lehúzódik. Mindkettőnket nagyon veszélyes helyzetbe sodort. Azzal a körrel a hatodik helyre léptem volna fel, még ha veszítek is két-három tizedet, akkor is a legjobb tíz között lettem volna. Tönkretette az időmérőnket – ezek már Gasly higgadt szavai.

Sainz nem vállalta a felelősséget az esetért, a vizsgálat tényéről már tudott, az eredményéről még nem, amikor nyilatkozott.

– Mind feltartottuk egymást. Engem hétszer is feltartottak, aztán egyes versenyzőket vizsgálnak, másokat nem, ez érthetetlen – mondta a Ferrari spanyol versenyzője. Nem ő volt az egyetlen, akit feltartásért megbüntettek az időmérő után, Cunoda Juki (Alpha Tauri) és a hazai pályán szenvedő Lance Stroll (Aston Martin) is háromhelyes büntetést kapott.

A Ferrari ismét rosszul döntött

Az időmérő második szakaszában néhány percen keresztül a száraz pályára való gumikkal lehetett a leggyorsabb köröket teljesíteni. A legjobban Alexander Albon (Williams) érzett rá erre, aki az egész időmérő edzés legjobb idejét teljesítette. A thaiföldi tempóját látva egyre többen váltottak az intermediate gumiról, Charles Leclerc viszont hiába kérte a csapatát, a Ferrari nem hallgatott rá.

Az eredmény: Leclerc 11. lett, azaz nem jutott be a Q3-ba, miután a második szakasz utolsó perceiben újra rákezdett az eső.

– Amit a csapatnak mondok majd, azt köztünk marad, de nagy titkok nincsenek. Nem követtük a megérzéseimet, és alaposan megfizettük az árát. Azonnal fejlődnünk kell, ez már nem az első eset, hogy hasonló időjárási körülmények között pórul járunk – dohogott a dühös monacói.

Sergio Pérez (Red Bull) ugyan időben megkapta a száraz pályás gumikat, de nem érezte jónak azokat, így visszakérte az intermediate-et. Azok után, hogy azerbajdzsáni futamgyőzelme után még a világbajnoki címről álmodozott, a mexikói versenyző zsinórban a harmadik helyszínen maradt le a Q3-ról.

Verstappen érinthetetlen

Mindeközben Pérez csapattársa, szinte az egyetlen volt, akit semmilyen szinten nem érintett a kanadai esőkáosz. A világbajnoki éllovas a Q3-ban több mind egy másodperccel verte a teljes mezőnyt, és megszerezte az első rajthelyet.

Mögötte nagy meglepetésre Nico Hülkenberg (Haas) végzett a második helyen, ám a németet is megbüntették, amiért Oscar Piastri (McLaren) balesete után nem lassított le kellő mértékben a piros zászló lengetése után. Hülkenberg ezért a kihágásért akár tízhelyes büntetést is kaphatott volna, ám a döntéshozók figyelembe vették az enyhítő körülményeket, így a német az ötödik rajtkockából kezdheti meg a versenyt.

Az első két sor így a sok dráma ellenére átlagos képet mutat: Verstappen mellől Fernando Alonso (Aston Martin), a második sorból és George Russell (egyaránt Mercedes) vág neki a Kanadai Nagydíjnak. A magyar idő szerint 20.00-kor (tv.: M4 Sport) kezdődő futam idejére nem valószínűsítenek esőt.

Borítókép: Carlos Sainz is büntetést kapott az időmérő edzés után (Fotó: MTI/EPA/Andre Pichette)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.