Pérez eltökélt, olyasmire készül, amivel felbosszantaná Verstappent

Az Azeri Nagydíjat megnyerő Sergio Pérez vasárnapi sikere nyomán felbuzdulva nagy terveket szövöget, szeretné megtörni csapattársa, Max Verstappen dominanciáját a Formula–1-ben. A másodikként leintett Verstappen a verseny után magyarázatot várt a Red Bull egy döntésére, amely talán a győzelmébe került. A Ferrari idei első dobogós helyezését megszerző Charles Leclerc nem volt teljesen elégedett a harmadik hellyel. A dobogósok nyilatkozataiból szemezgettünk.

2023. 05. 01. 7:01
Sergio Pérez, MAx Verstappen
Winner Red Bull Racing's Mexican driver Sergio Perez celebrates on the podium as second placed Red Bull Racing's Dutch driver Max Verstappen stands nearby after the Formula One Azerbaijan Grand Prix at the Baku City Circuit in Baku on April 30, 2023. (Photo by Giuseppe CACACE / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sergio Pérez (Red Bull) szinte mindent vitt Bakuban. A sprinten és az Azeri Nagydíjon is ő látta meg elsőként a kockás zászlót, és a leggyorsabb körért járó bónuszpont kivételével a maximális pontszámot zsebelte be a hétvégén, és hat pontra megközelítette az éllovas Max Verstappent (Red Bull) a tabellán. Az idei eredményein felbuzdulva Pérez már arról álmodozik, hogy megtörheti Verstappen sikersorozatát, aki az elmúlt két évben világbajnok lett.

SErgio Pérez Azeri Nagydíj
Pérez abban reménykedik, az idény végén is hasonló ünneplést csaphat Fotó: AFP/Natalia Kolesnikova

– Három gyerekem van otthon, nem járnám körbe a világot, ha nem hinnék benne, hogy megnyerhetném a világbajnoki címet. Ezért dolgozom, és bármiről is beszélünk a pályán kívül, az a lényeg, hogy a pályán miként teljesítünk. Szerintem a melbourne-i időmérőn fellépett problémáim nélkül én vezetném a pontversenyt, szóval igen, van okom azt hinni, hogy idén világbajnok lehetek – mondta eltökélten a Red Bull versenyzője.

 

Verstappen vizsgálódna

látszólag higgadtan fogadta, hogy a csapata döntése miatt csúszott ki a kezéből a győzelem. A címvédő az élen haladt az azeri futamon, és a Red Bull a bokszba hívta őt annak ellenére, hogy sejteni lehetett, hamarosan biztonsági autós szakasz következik Nyck de Vries (Alpha Tauri) balesete miatt. Ha kicsit várnak a cserével, Verstappen jobban járhatott volna, hiszen a biztonsági autós időszak alatt rövidebb ideig tart egy kerékcsere. Pérez mellett Charles Leclerc (Ferrari) is akkor hajtott a bokszba, amikor már a pályán volt a safety car, ezzel meg is előzték Verstappent.

– Láttam, hogy megállt egy autó, de azt hittem, hogy valaki csak elfékezte magát – idézte fel a kétszeres világbajnok. – Én akkor nem láttam jól, hogy mi történt, visszatekintve egyértelmű volt, hogy nem fog tudni visszajutni a bokszba. Szóval ki kell vizsgálnunk, hogy dönthettünk-e volna másképp ebben a helyzetben, mert ez nyilvánvalóan ártott a versenyemnek.

 

Verstappen hozzátette, az újraindítást követően túl nagy hévvel vetette bele magát a versenyzésbe, amit némiképp megsínylettek az abroncsai. 

– A biztonsági autós szakaszból rosszul jöttem ki, azt követően még keményebben kellett hajtanom. Igyekeztem közel maradni (Pérezhez – a szerk.), hogy használhassam a DRS-t, de emiatt túlmelegedtek a gumik. Folyamatosan a helyes beállításokat próbáltam megtalálni, végül sikerült is, de akkor már túl késő volt. Sokat tanultam ezen a versenyen. A csapatunk pedig örülhet a jó eredménynek – mondta holland pilóta.

 

Verstappen balszerencséje volt Pérez szerencséje

Természetesen a Red Bull stratégái nem Verstappennek akartak keresztbe tenni, egyszerűen Christian Horner elmondása szerint arra számítottak, hogy De Vries visszatér a pályára, ezáltal nem lesz szükség a biztonsági autóra.

– A teljesítmény szempontjából optimális volt a kerékcsere időzítése. De Vries nem állította az autót a falba, a motorja még járt, azt hittük, hogy kitolat onnan, aztán elindul – magyarázta a Red Bull csapatfőnöke, aki sajnálta Verstappent, de mint mondta, ilyesmi megeshet bárkivel. – Az ő szerencsétlensége volt Checo (Pérez – a szerk.) szerencséje. Mázlija volt a biztonsági autós szakasszal, és aztán tudott erre építeni. Előnyt dolgozott ki, gyors volt, az irányítása alatt tartotta a futamot. Fenomenálisan versenyzett az egész hétvégén. Nem tudom, hogy minek köszönhetően, de mindig remekül teljesít ezen a pályán.

 

Leclerc legmagányosabb versenye

Habár Charles Leclerc vasárnap megszerezte a Ferrari idei első dobogós helyezését, a monacói pilóta az élről indulva a harmadiknál jobb helyezésben reménykedett. A 25 éves versenyző azt is elárulta, pályafutása eddigi legmagányosabb futamán van túl.

– Azért vagyok itt, hogy nyerjek, a második, harmadik helyezésekkel nem elégszem meg. Persze az idény elejéhez képest, amikor három verseny alatt hat pontot szereztem, ez egy jobb hétvége volt. Ezúttal semmilyen gond nem lépett fel, problémamentes hétvégét teljesítettünk. Minden egyes etapból kihoztuk a lehető legtöbbet, emiatt boldogok lehetünk. Ugyanakkor még sok munka vár ránk – hívta fel a figyelmet Leclerc. Ezután hozzátette, az időmérőkön meg-megvillanhat a Ferrari, de a versenyeken a Red Bull és az Aston Martin is gyorsabb az olaszoknál.

Borítókép: Sergio Pérez (balra) és Max Verstappen (Fotó: AFP/Giuseppe Cacace )


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.