időjárás 27°C Jusztina 2023. szeptember 26.
logo

Előre megírt győzelmi beszédben osztották ki a bírókat

Magyar Nemzet
2023.06.08. 18:18 2023.06.08. 18:20
Előre megírt győzelmi beszédben osztották ki a bírókat

Kato Miju és Tim Pütz nyerte a Roland Garroson a vegyes párosok versenyét. A japán lány könnyek között olvasta fel előre megírt beszédét, amelyben szóba került vasárnapi leléptetése is.

A vegyes páros ritkán kerül a figyelem középpontjába a teniszben. Kato Miju és Tim Pütz sem tartozik a legismertebb versenyzők közé, a Roland Garros döntőjében aratott győzelmük mégis különleges pillanatot jelentett, főként a japán lány számára. Katót ugyanis vasárnap női párosban leléptették.

A japán teniszező a labdaszedőnek ütötte volna a labdát, utóbbi azonban nem figyelt, és eltalálta őt a játékszer. Kato hosszas vita után nem úszta meg figyelmeztetéssel az esetet, a leléptetés neki és indonéz párjának, Aldila Sutjiadinak is a női páros verseny végét jelentette.

Az esetről teniszberkekben is megoszlottak a vélemények, Kato pedig később maga is kifogásolta, hogy az ellenfél, a Bouzková, Sorribes Tormo kettős miért kardoskodott a szigorú ítélet mellett.

A vétkes Kato nemcsak kiesett a leléptetés miatt, az ilyenkor szokásos eljárás szerint a harmadik fordulóért járó pénzdíjat és ranglistapontokat sem kapja meg, Sutjiadit ugyanezektől nem fosztották meg.

Egy vigasza maradhatott a japánnak: vegyes párosban, a német Tim Pütz oldalán folytathatta a versenyt.

S ha már folytathatta, meg is nyerte a Roland Garrost.

Kato készült a díjátadóra, papírról olvasta fel a győzelmi beszédét – Pütz előzékenyen tartotta neki a mikrofont –, s ebben a leléptetés is szóba került.

– Az elmúlt napok nagy mentális kihívást jelentettek számomra az igazságtalan leléptetés miatt – kerülte a köntörfalazást a könnyeivel küzdő Kato, mielőtt megköszönte a sok támogató üzenetet, amit a vitatott eset után kapott. Majd hozzátette: – Várom a fellebezésem kedvező elbírálását, hogy megkaphassam a pénzdíjamat és a pontokat.

Sorribes Tormo és Bouzková kedvesebb üzenetet kapott, Kato úgy fogalmazott: reméli, hogy hamarosan játszhatnak egymás ellen egy jó meccset.

Roland Garros, vegyes páros döntő

Kato, Pütz (japán, német)–Andreescu, Venus (kanadai, új-zélandi) 4:6, 6:4, 10-6

Borítókép: Kato Miju és Tim Pütz a trófeával (Fotó: FFT/Cédric Lecocq)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.